<strong>PENGER PÅ BORDET:</strong> Helseminister Bent Høie (H) vil har mer forskning og flere svar som kan hjelpe den største pasientegruppa i Norge: Personer med ulike former for utmattelseslidelser. I statsbudsjettet setter han av 20 millioner kroner til helseregionene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PENGER PÅ BORDET: Helseminister Bent Høie (H) vil har mer forskning og flere svar som kan hjelpe den største pasientegruppa i Norge: Personer med ulike former for utmattelseslidelser. I statsbudsjettet setter han av 20 millioner kroner til helseregionene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- For mange av disse er møtet med helsevesenet en tilleggsbelastning

Helseminister Bent Høie (H) legger 20 millioner kroner på bordet til behandling av ME- og fibromyalgipasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når Høyre/Frp-regjeringen legger fram statsbudsjettet kommende onsdag, inneholder det en gladnyhet til kronisk syke pasienter.

Helseministeren vil bruke 20 millioner kroner på å etablere tverrfaglige poliklinikker og diagnosesentre, i et forsøk på å møte pasienter med ulike utmattelseslidelser bedre.

- For mange av disse pasientene er møtet med helsevesenet en ekstrabelastning, når de opplever å bli sendt fra sted til sted. Mange opplever et nederlag når ingen kan gi gode svar verken på diagnose eller behandling, sier Høie til Dagbladet.

Mennesker med ulike former for kroniske utmattelseslidelser - såkalt medisinsk uforklarlige plager og sykdommer - omfatter ME-pasienter, pasienter med fibromyalgi, kronisk borreliose og andre udefinerte diagnoser.

De utgjør den største pasientgruppa i landet: Ved inngangen til 2012 var 130 000 langtidssykemeldt eller uføre med en slik diagnose. Samtidig er det strid både om fastsetting av diagnosene, og behandlingen av disse.

Helseministeren håper derfor satsingen gir flere svar og bedre behandling.

Mer forskning Særlig er behandling av pasienter med kroniske utmattelseslidelser omstridt. En veileder fra Helsedirektoratet som kom tidligere i år, er sterkt kritisert for å tatt inn påstått udokumenterte råd fra ME-foreningen, som tar utgangspunkt i at det ikke finnes noe kur mot ME.

Når pasienten har en uforklarlig lidelse, er behandlingen utfordrende. Tilstanden må derfor belyses fra ulike hold.

- Vi vil nå forsøke å møte disse pasientene på en annen måte. Dette er nybrottsarbeid. Pasientene skal møtes tverrfaglig, og få hjelp til avklaring og diagnose på et tidligere tidspunkt, sier Høie.

Helseministeren påpeker at regjeringen for 2014 bevilget 100 millioner til styrking av forskningen på seks utvalgte områder, og en betydelig andel skal brukes på forskning knyttet til smerte- og utmattelsessykdommer.

Kan bli landsdekkende - Nå har vi nettopp gjennomført en omfattende kartlegging av denne pasientgruppa. En gruppe fagfolk har sett på 17 600 slike saker. Gjennomgangen viser at fastlegene veldig ofte kommer til kort. Vi ser også at kvinner utgjør 76 prosent av denne gruppa.

Satsingen er et pilotprosjekt. Helseregionene får pengene, og statsråden ser for seg at helseforetakene etablerer ett eller to slike sentre.

- Helseregionene får gi råd om hvor det er mest fornuftig å etablere dette. Målet er at tilbudet skal være oppe å gå iløpet av 2015, og så høste erfaringer. Ser vi at flere får bedre behandling og flere kommer ut i arbeid, får vi vurdere om dette skal etableres i hele landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer