- For mange barnehager er ren oppbevaringsplass

Torbjørn Røe Isaksen vil sikre mer kvalitet og læring i barnehagen.

LÆRESTED: Barnehagens innhold og kvalitet må bli bedre. Barnehagen skal være mer enn en oppbevaringsplass hvor det er praktisk for foreldrene å sende ungene. Det skal være et sted som gir en god start i livet for barna og gir læring, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Christian Roth Christiansen.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LÆRESTED: Barnehagens innhold og kvalitet må bli bedre. Barnehagen skal være mer enn en oppbevaringsplass hvor det er praktisk for foreldrene å sende ungene. Det skal være et sted som gir en god start i livet for barna og gir læring, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Christian Roth Christiansen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For mange barnehager er mer en oppbevaringsplass enn et sted for læring og stimulering. Derfor er det behov for en kvalitetsreform i barnehagene, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Store forskjeller  - Det er stor forskjell på innhold og kvalitet i barnehagene, og forskjellene mellom gode og mindre gode barnehager øker. I de beste barnehagene er det fire barn per voksen, i den andre enden av skalaen sju barn per voksen. Vi vet også at fire av ti ansatte i barnehagen mangler relevant barnefaglig utdannelse.

- Når 98 prosent av alle barn har gått i barnehage før de begynner på skolen, må barnehagedebattens viktigste tema være hvilke krav vi skal stille til barnehagens innhold, sier kunnskapsministeren.

Lovfestet bemanningsnorm Dette er innholdet i kvalitetsreformen han vil gjennomføre:

•Mer læring. Tydeligere rammeplan for hva barna skal lære i barnehagen. Mål at alle barn kan norsk når de begynner på skolen.

•Flere barnehagelærere.

- I dag varierer det kraftig hvor mange voksne det er per barn. Det er også stor variasjon når det gjelder ansattes utdanning. Flere assistenter bør få mulighet til å skaffe seg fagbrev og annen barnehagefaglig kompetanse, sier Røe Isaksen.
•Lovfestet bemanningsnorm. Seinest innen 2020 vil det bli innført en norm for antall voksne i barnehagene.
•Mer makt til foreldrene. Departementet vil utvikle en foreldreportal med åpen og tilgjengelig informasjon om barnehagenes bemanning og faglige opplegg.

Skal stimulere - I ti år har barnehagedebatten handlet om kvantitet og bygging av flere plasser. Den neste store barnehagereformen handler om innhold og kvalitet.

Det skal være trygt å sende ungene til barnehagen, men vi vil at barnehagen skal være mer enn det. Den skal også være et sted hvor barnet kan leke og stimulere nysgjerrigheten sin, og bli forberedt på livet etterpå. Barnehagen er en kjempeviktig arena for språkutvikling, sier Røe Isaksen.

Utdanne flere Et kvalitetsløft i barnehagen vil forutsette flere førskolelærere.
- Det mangler i dag 4400 barnehagelærere. Det betyr at vi må utdanne flere, og flere av dem som jobber i barnehagen må få sjansen til å utdanne seg til barnehagelærere.

Barnehagen skal ikke være skole, men det første steget i utdanningssamfunnet. Så barnehagen er helt åpenbart en læringsarena. Det forutsetter at man har kyndige og gode barnehagelærere og god ledelse, sier Røe Isaksen.

Vil koste penger Han mener rekrutteringskampanjer de seinere åra for å få flere til ta førskolelærerutdanning, har vært «sånn passe vellykket».

- Nøkkelen ligger i å bruke de som er i barnehagen allerede og sikre at de øker sin kompetanse. Det er en satsing som vil komme til å koste penger i budsjettene framover, sier statsråden.

Bemanningsnormen skal være virksom seinest 2020, understreker han.

Mer foreldremakt
- Den andre delen av reformen er at vi vil gi mer makt til foreldrene. Derfor gir vi foreldrene et verktøy for å sjekke innhold og kvalitet i barnehagen, en portal der de får informasjon om antall voksne per barn, pedagogisk opplegg, planer osv.

Slik kan foreldrene lett kunne avsløre barnehageeiere, offentlige eller private, som prøver å spare inn på kvalitet og innhold, sier Røe Isaksen.

Løpende opptak? - Mange foreldre sliter fortsatt med å få barnehageplass til rett tid, hva med to opptak i året eller rullerende opptak?

- I regjeringsplattformen står det at vi vil legge til rette for at kommunene kan ha løpende opptak, og det jobber vi for å gjennomføre. Men det neste store løftet går på innhold og kvalitet. Hvis vi mener noe med at alle barn skal ha en god start i livet, har det noe å si hva slags kvalitet det er i barnehagen, sier Røe-Isaksen.