Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken:

- For mange har for mye å tape på hans fall

Kommunikasjonsekspert mener det er påfallende få Ap-røster som refser Trond Giske.

ACERDEBATT: Trond Giske, her avbildet sammen med partikollega Svein Roald Hansen, var tilbake på Stortinget da hans eget parti stemte for Acer. Giske var mot energisamarbeidet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ACERDEBATT: Trond Giske, her avbildet sammen med partikollega Svein Roald Hansen, var tilbake på Stortinget da hans eget parti stemte for Acer. Giske var mot energisamarbeidet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ketil Raknes mener kjølvannet av varslersakene i Arbeiderpartiet er blitt en «slags bauta over Trond Giskes makt over partiet».

Raknes er doktorgradsstipendiat i PR ved Høyskolen Kristiania, Minerva-skribent og tidligere statssekretær for SV. Han skriver nå på Facebook at Trond Giske er «too big to fail» i Arbeiderpartiet.

– Nettverket hans er for stort og for mange har for mye å tape på hans fall. At Giske gang på gang ydmyker sin egen partileder viser jo alle hvor makten i Ap egentlig ligger, skriver Raknes.

Den siste tida har Trond Giske tatt en aktiv rolle i det politiske ordskiftet for første gang siden han ble sykmeldt etter varslersakene. Noen få i partiet har reagert på dette, noe Raknes mener er påfallende:

– Bortsett fra et par kritiske røster i Oslo AP er stillheten i resten av AP en slags bauta over Trond Giskes makt over partiet. I AP ble #metoo aldri det tidsskillet Jonas Gahr Støre mente det burde være, skriver Raknes videre.

– Metoo ble en fartsdump

Raknes sier til Dagbladet at han mener Giske «reflekterer maktkampen som nå utspiller seg i Ap, hvor Giske ser ut til å få gjennomslag for sin måte å gjøre ting på».

– Metoo-kampanjen ble bare en liten fartsdump. Ap må selv velge hvordan de vurderer dette, men sett fra utsida så ser det veldig ille ut. Det ser ut som om de fullstendig bagatelliserer det som har kommet av varsler, og at de ikke tar varslerne på alvor, sier han videre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger sagt at «alle varsler blir tatt på alvor». Da Ap gikk fram på meningsmålinger i mars, etter flere krisemålinger for partiet, kom Støre med følgende kommentar:

– Jeg håper velgerne ser at vi har ryddet opp og bruker kreftene på det vi er valgt for, nemlig politikk.

Der Raknes hevder at Giskes nettverk er «for stort» og at «for mange har for mye å tape på hans fall», mener Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, at det hele handler om Giskes posisjon som politiker.

– Jeg er usikker på om det (Raknes' påstander, red.anm.) stemmer. Jeg tror det handler mer om Giskes politiske posisjon i Arbeiderpartiet. Mange opplever nok straffen Giske har fått som passende, sier hun og forklarer:

– Han har stått i et vanvittig mediekjør og har mistet alle viktige posisjoner i partiet. Men når det så blir ramaskrik fordi Giske deltar i en debatt på NRK, eller er med på en fest for tidligere AUF-ere, så mener mange at det har gått for langt.

– I skammekroken?

Aglen sier at hun opplever at mange mener at Giske «må få lov» til å fungere som politiker, uten at det skal føre til bråk i offentligheten.

– Skal han bare sitte i en skammekrok på Stortinget? Han må få lov til å fungere som politiker. Nettopp det har også Støre sagt.

– Men så forstår jeg også at mange stiller spørsmålet: «Hva er det Giske holder på med?». For en del av tingene han har gjort i det siste, som idénettverket i Trøndelag, eller rollen han tok i Acer-saken, oppleves nok av mange som gjentakende stikk mot partiledelsen, sier Aglen.

«En hån mot varslerne»

Enkelte i partiet uttalte seg også kritisk til Giske i går, etter at det ble kjent at den tidligere Ap-nestlederen for litt over ei uke siden skulle ha «deltatt på AUFs påskefest», som en rekke medier, deriblant NTB via Dagbladet, meldte søndag.

Nyheten var oppsiktsvekkende nok, bare tre måneder etter at Giske valgte å trekke seg som nestleder i partiet i kjølvannet av flere varslersaker mot ham.

Bildet var nok imidlertid ikke veldig nyansert, for som Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen skriver i en kommentar i dag:

«Jeg fikk selv med meg alle meldingene søndag, og tenkte straks at dette burde Giske latt være. Ærlig talt, dra på fest med ungdommer nå, så kort tid etterpå! Helt til jeg leste litt grundigere: For dette var jo ikke noen «AUF-fest». Det var den årlige, private middagen til stortingsrepresentanter som har hatt sentrale verv i AUF. Altså i hovedsak eldre menn».

NRK, som først omtalte saken, skrev at de «skal være kjent med» at flere som deltok på festen reagerte på Giskes oppmøte. En kilde skal ha kalt Giskes tilstedeværelse for «en hån mot varslerne».

– Vil bli normalisert

Valgforsker Anders Todal Jenssen sa til VG i går at Giskes deltakelse på festen viser at han er ivrig på å komme tilbake i politikken.

– Han vil nok bli «normalisert» og så raskt som mulig komme inn i det gode selskap igjen. Hans forhold til AUF har jo historisk sett vært veldig godt, så det at han gjerne vil ta opp kontakten er ikke så overraskende, sa Jenssen til VG og la til:

– Men samtidig er det noe med at skandalene rundt han også omhandler en stor aldersforskjell. Derfor synes nok enkelte at det er ekstra følsomt at han dukker opp i en AUF-sammenheng, særlig når det er snakk om festligheter.

– Ap svekket uten Giske

Giske markerte også avstand fra partiledelsen i spørsmålet om Acer. Det vekket oppsikt da Giske ble tildelt en ledende rolle i fornyingsarbeidet i Trøndelag Ap, en rolle Jonas Gahr Støre ikke virket til å ha full oversikt over.

Etter å ha blitt presset fra skanse til skanse gjennom flere uker, gikk Giske av som nestleder i Ap 2. januar i år. Partiledelsen ble redusert til tre personer: Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng.

Til tross for at Giske ble presset ut etter å ha innrømmet uanstendig oppførsel overfor flere kvinner, mener 42 prosent av velgerne at Ap-ledelsen er svekket uten ham, viste en spørreundersøkelse Ipsos utførte for Dagbladet i slutten av mars.

– Tallene er positive for Giske. Vi ser at det er flere som mener at Ap's ledelse er svekket nå. Tallene viser også at Giske har en sterk posisjon i Ap, og at mange ser på ham som en representant for en fløy i Ap som ikke kommer like tydelig til uttrykk når Giske ikke er i ledelsen, sa valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet den gang.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap beklaget Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!