- For mange pasienter venter unødvendig lenge

I dag la regjeringen fram planene for fritt sykehusvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte i dag reformen om fritt behandlingsvalg.

Ambisjonen er å innføre fritt behandlingsvalg innen rus og psykisk helse, og et varslet lovforslag skal ut på høring. Pasienter innen rus og psykiatri skal selv få velge om de vil behandles av offentlige eller private. Reformen sto høyt på lista over de blåblås valgløfter.

- For mange pasienter venter unødvendig lenge på behandling på sykehusene våre. Samtidig er det ledig kapasitet, både i offentlige og private sykehus. Det er frustrerende og kan skape utrygghet for pasientene, sier statsminister Solberg på pressekonferansen om endringene regjeringen nå legger opp til.

- Jeg mener at det vi legger fram i dag er det vi skrittvis har jobbet med de siste 20 årene - å flytte makten tilbake til pasientene, sier Solberg.

- Redusere ventetider Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier fritt behandlingsvalg skal bidra til å redusere ventetider, øke pasientenes valgfrihet og stimulere til økt effektivitet i sykehusene. Regjeringens mål er å innføre dette i løpet av 2015. Det skjer først innen rusfeltet og psykisk helsevern.

- Det er disse pasientene vi mener har størst behov for å få styrket sine rettigheter raskt, sier Høie.

Rettem til fritt behandlingsvalg vil etter hvert utvides til å gjelde også andre pasientgrupper.

Fire rettigheter Pasienter skal etter bestemte regler og vurdering av lege, selv få velge om de vil bli behandlet eller undersøkt av det offentlige eller det private. Utgiftene skal uansett dekkes av det offentlige.

Høie skisserer tidslinjen for behandlingen slik:

1. Pasienten får en henvisning fra fastlegen - da gjelder allerede fritt sykehusvalg. Fastlegen vil kunne henvise deg til offentlige og private sykehus.
2. Etter den nye loven skal pasienten innen ti dager få henvisningen vurdert, og få svar tilbake med tid og sted for utredning eller behandling. Da inntrer fritt behandlingsvalg. - Har du fått rett til utredning eller behandling, kan du ta med deg den retten. Ønsker du å bli behandlet et annet sted, kan du ta med deg den retten til en av behandlingsinstitusjonene som går innunder fritt behandlingsvalg, sier Høie.
3. Oppstart for behandling.
4. Eventuelt utløp av individuell frist. Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) får ansvaret for å skaffe et tilbud til pasienten når den medisinske tidsfristen har gått ut. 

Omstridt Blant opposisjonen er reformen omstridt. Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre mener fritt behandlingsvalg vil føre til at private tilbydere tar det mest lukrative markedet, dropper de vanskeligste og minst lønnsomme operasjonene og tapper offentlige sykehus for kompetanse, melder NTB.

SV-leder Audun Lysbakken går enda lenger, og sier dette ikke er fritt behandlingsvalg, men tvangsprivatisering. Han mener dette kan være begynnelsen på «den mest omfattende privatiseringen vi noen gang har sett i velferdsstaten».

- Det er ikke pasientene som får større valgmuligheter, men kommersielle foretak. Denne regjeringen har større omsorg for dem som vil tjene penger på helse, enn for de mest utsatte pasientene. 

- De svakeste taper Han mener reformen vil føre til at de pasientene det lønner seg med å behandle, vil komme raskere fram i køen.

 - Taperne i regjeringens system blir de svakeste pasientene, de med kompliserte diagnoser og sammensatte lidelser. I helsevesenet bør prinsippet naturligvis være motsatt, de med størst behov må prioriteres først, sier Lysbakken.

Også Sykepleierforbundet mener at reformen er en elendig idé.

- Forslaget kan  skape en massiv flukt fra det offentlige til det private av kompetent arbeidskraft på grunn av langt bedre turnus (kun dagturnus i det private) og økt lønn, sa leder Eli Gunhild By til Dagbladet i begynnelsen av mai.

Så lenge sykehusene mangler helsepersonell, vil det derfor ha fint lite å si for sykehuskøene å innføre fritt behandlingsvalg, mener hun.