- For mange tårer er felt, for mye blod er gått til spille

Obamas direktesendte forsoningstale til verdens 1,5 milliarder muslimer.

TALTE I EN TIME: Barack Obama talte i over en time til 3000 inviterte gjester på Kairo-universitetet i Egypt. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN/SCANPIX
TALTE I EN TIME: Barack Obama talte i over en time til 3000 inviterte gjester på Kairo-universitetet i Egypt. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Etter å ha tilbrakt natta på kong Abdullahs hestefarm i ørkenen utenfor Riyadh, landet Barack Obama i Kairo i morgentimene i dag.

Klokken 12.00 gikk han på talerstolen på Kairo-universitetet for å tale til 3000 inviterte gjester og et globalt publikum, som kunne følge talen direkte på Det hvite hus' hjemmesider.  Her kan du lese hele manus (på engelsk).

Dette er talen til verdens 1,5 milliarder muslimer, som Obama i presidentvalgkampen valgkampen lovet han skulle holde.

- Jeg er kommet til Kairo for å skape en ny begynnelse, sa Obama, og snakket om motsetningen mellom deler av den islamske verden og Vesten.

- Det har vært mye oppstyr og oppmerksomhet rundt denne talen. Men det finnes ikke en tale som kan fjerne år med mistillit, sa USAs president.

Sannhets-fortelling
Hensikten med den mye omtalte talen var å skape et bedre forhold til den muslimske verden, etter år med med hissig terrorretorikk og krigføring i Irak og Afghanistan.

- Forholdet mellom USA og islam må baseres på hva islam egentlig er, ikke hva det ikke er, sa Obama, med henvisning til fordommene som har oppstått i kjølvannet av 11.september-angrepene.

Obama har brukt måneder på å forberede talen, og rådført seg med eksperter, arabiske forretningsmenn og persiske lærde, skriver The New York Times i dag.

Talen var delt opp i sju hovedtema:
• At man sammen må motstå voldelig ekstremisme i all sin form.
• Spenningen mellom Israel, palestinerne og den arabiske verden.
• Utviklingen av atomvåpen, og pliktene og ansvaret land med atomvåpen har.
• Demokrati.
• Religionsfrihet.
• Kvinners rettigheter.
• Økonomisk utvikling.

Ikke i krig
Obama snakket blant annet om sitt eget møte med islam, både gjennom oppveksten i Indonesia og sine røtter i Kenya. Og forsikret at islam er en integrert del av det amerikanske samfunnet.

Flere ganger underveis siterte han den hellige Koranen.

Men som varslet på forhånd, talen handlet også om å fortelle sannheten.

- I Ankara gjorde jeg det klart at Amerika ikke er - og aldri vil være - i krig mot islam. Vi vil derimot hvileløst konfrontere voldelige ekstremister som utgjør en alvorlig trussel mot vår sikkerhet. Fordi vi avviser de samme tingene folk fra alle trosretninger avviser: Drap av uskyldige menn, kvinner og barn. Og det er min fremste plikt som president å beskytte det amerikanske folk.

Uholdbart for palestinerne
Talen tok også opp utfordringene USA står overfor i Afghanistan og nabolandet Pakistan.

- Vi ville med glede hente hjem hver eneste soldat hvis vi var overbevist om at det ikke fantes voldelige ekstremister i Afghanistan og Pakistan som var ute etter å drepe så mange amerikanere dom mulig. Men slik er det ikke ennå, sa Obama, om USAs sju år lange krigføring i det tidligere Taliban-styrte landet.

Etter å ha snakket om ekstremisme og utfordringene i Afghanistan, gikk Obama over til å snakke om forholdet mellom Israel og palestinerne.

Obama var krystallklar:

- La det ikke være tvil: Situasjonen for palestinerne er uholdbar. USA vil ikke snu ryggen til legitime palestinske krav om verdighet, muligheter og en selvstendig stat, sa Obama, og ble avbrutt av applaus.

Han gjorde det samtidig klart at USAs nære bånd til Israel aldri kan brytes, og fordømte den palestinske volden.

Vil stanse bosettinger
Obama har tidligere gjort det klart at Israel må endre sin holdning til palestinerne og stanse byggingen av nye israelske bosettinger på Vestbredden for å få til en tostatsløsning.

- USA anerkjenner ikke at man fortsetter med israelske nybyggere. Denne byggingen bryter med tidligere inngåtte avtaler og underminerer arbeidet med å oppnå fred. Det er på tide å stanse nybyggervirksomheten, sa Obama til de 3000 tilhørerne, og ble møtt med tilrop fra salen: «Jeg elsker deg».

For president Mahmoud Abbas og Fatah er stans i bosettingene et hovedkrav for å komme i gang med fredsforhandlinger. Mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu står hardt på at han vil ha en «naturlig vekst» i bosettingene.

En høytstående kilde i Jerusalem forteller til avisa Haaretz at Det hvite hus ikke ga Israel innblikk i noen deler av talen på forhånd. En sentralt plassert kilde nær Netanyahu sier statsministeren er «svært bekymret» over forholdet til USA.

For mange tårer
- Jeg vet det er mange - muslimer så vel som ikke-muslimer - som spør seg om vi kan klare å forme denne nye starten. Noen er ivrige på å nære flammene som splitter oss, og stå i veien for fremskritt. Noen mener det ikke er verd innsatsen - at det vi er skjebnebundet til å være uenige, og at sivilisasjoner er dømt til å barke sammen.

- Men hvis vi velger å binde oss til fortiden, vil vi aldri gå fremover. Og jeg vil understreke dette overfor unge folk fra alle trosretninger, i alle land - du, mer enn noen, har muligheten til å omskape denne verden.

- For mange tårer er felt, for mye blod er gått til spille, sa Obama, da den 1 time og ni minutter lange talen gikk mot slutten.

Presidentens nære rådgiver gjennom flere år, David Axelrod, sier folk ikke må ha for store forventninger til effekten av Obamas tale.

- Det har tatt år å skape kløften mellom USA og den muslimske verden. En tale vil ikke reversere det. Kanskje kommer det ikke til å bli reversert i løpet av en presidentperiode, sier Axelrod til avisa.

BARACK OG MUBARAK: President Barack Obama ble mottatt av Egypts president Hosni Mubarak i morges. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX
BARACK OG MUBARAK: President Barack Obama ble mottatt av Egypts president Hosni Mubarak i morges. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer