LETTERE: «Henrik» kjøper seksuelle tjenester av prostituerte i Trondheim og er glad for at politiet ikke jobber så intensivt lengre for å ta kjøperne. Foto: Joakim Halvorsen.
LETTERE: «Henrik» kjøper seksuelle tjenester av prostituerte i Trondheim og er glad for at politiet ikke jobber så intensivt lengre for å ta kjøperne. Foto: Joakim Halvorsen.Vis mer

- For meg er det lettere å kjøpe sex

Tre måneder etter at politiet i Trondheim la ned sin spesialgruppe mot prostitusjon har sexmarkedet eksplodert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Henrik» (26) synes det er bra at politiet ikke jobber så intensivt mot prostitusjonsmiljøet i Trondheim som de gjorde tidligere.

Etter at spesialgruppen «Pimpit» ble lagt ned har sexmarkedet i Trondheim eksplodert.

Nå er det ikke lenger noen i politiet i Trondheim som jobber aktivt for å avsløre ulovlig sexkjøp. De jobber med vanlige politiressurser, og mens det i fjor på dette tidspunktet forelå 51 anmeldelser for brudd på sexkjøpsloven, er antallet nå redusert til to tilfeller.

Tok sexkjøperne «Pimpit» ble startet etter tilfeller av organisert menneskehandel, hallikvirksomhet og prostitusjon i Trondheim, men ble midlertidig nedlagt fra årsskiftet. Det til tross for at de to politimennene som har jobbet opp mot prostitusjonsmiljøet i Trondheim, tok flere sexkjøpere i 2012 enn det politiet i Oslo, Stavanger og Bergen gjorde til sammen.

- Det er beklagelig at vi ikke har klart å videreføre arbeidet på dette feltet, men vi har ikke ubegrenset med midler og må prioritere, sier politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, til Dagbladet.

Han forklarer at det er en midlertidig stenging i forbindelse med omorganisering av kriminalvakta, og at gruppen vil være i drift igjen fra 1. juli.

Forebyggende effekt - Det å ta personer for sexkjøp var en bonuseffekt av på jobbe tett opp mot prostitusjonsmiljøet og den organiserte kriminaliteten. Det som bekymrer meg er at arbeidet til «Pimpit» som virker forebyggende i forbindelse med både menneskehandel, hallikvirksomhet og prostitusjon nå ligger nede. Forhåpentligvis har vi ikke tapt for mye der, sier politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt til Dagbladet.

Antallet sexannonser på nettet og i media mer enn doblet seg sammenlignet med den mengden man så for ett år siden. Alt tyder på at sexmarkedet i Trondheim har eksplodert.

- Jeg har hørt mye snakk om politiet, men aldri merket noe til det selv. For meg er det bra at «Pimpit» ikke jobber om dagen, det gjør det litt mindre risikabelt å kjøpe seksuelle tjenester, sier «Henrik» i Trondheim som ønsker å være anonym.

Tidligere har flere prostituerte latt være å reise til Trondheimsområdet på grunn av politiets innsats mot miljøet.

Tør ikke ta dem med hjem   - Jeg tror flere av kvinnene har vært engstelig for å bli tatt, og det er vel en av grunnene til at dette markedet opererer fra flere forskjellige hoteller. Jeg tør heller ikke å ta noen av kvinnene med hjem til min leilighet i frykt for naboer, venner og familie. Det er mer diskret på et hotell, og mindre sjanse for at politiet skal dukke opp, sier den 26-årige mannenen, som jevnlig har kjøpt seksuelle tjenester fra prostituerte kvinner de to siste årene.  
- Frykter du å bli tatt og siktet etter sexkjøpsloven?

- Jeg driver et eget firma, og det ville ta seg svært dårlig ut å få dette på rullebladet. Boten skulle jeg alltids kart å betale, men jeg vil ikke ha det på CV´n, sier «Henrik».

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt sier at det ikke er fritt fram for verken halliker eller sexkjøpere i Trondheim i framtida.

- Dersom det kommer inn anmeldelser, blir de behandlet. Om politiet kommer over tilfeller i forbindelse med andre saker, fører det til anmeldelse. I løpet av sommeren er vi tilbake i normal drift igjen med «Pimpit», og da vil dette arbeidet bli intensivert igjen, sier Arve Nordtvedt til Dagbladet.

KOMMER TILBAKE: Politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, sier at spesialgruppen osm jobber opp mot prostitusjonsmarkedet i Trondheim vil være på plass igjen fra 1. juli. Foto: Joakim Halvorsen.
KOMMER TILBAKE: Politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, sier at spesialgruppen osm jobber opp mot prostitusjonsmarkedet i Trondheim vil være på plass igjen fra 1. juli. Foto: Joakim Halvorsen. Vis mer