«For meg er det uaktuelt å være nummer to»

- Jeg har lyst på den stillingen, forkynte Bente Sollid. Den ytringen skulle hun få refs for. Det var i februar i år, Cell Network hadde fusjonert med Mandator og ble Skandinavias største internettselskap. Hvem skulle bli sjef? Med sine uttalelser satte Bente Sollid i gang maktkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bente Sollid

  • Ble redaktør som 19-åring i lokalavisa i Fræna i Møre og Romsdal.
  • Startet IT-selskapet Digital Hverdag i 1994.
  • Har ledet selskapet gjennom seks fusjoner og var inntil nå administrerende direktør i Cell Network, Norge.
  • Er god for om lag 150 millioner i aksjer. Solgte 76000 Cell-aksjer i mars og tok dermed ut 26 millioner i gevinst, men Sollid har fortsatt eierinteresser i det nyfusjonerte selskapet.
  • Cell Network er fusjonert med det svenske IT-selskapet Mandator, og til sammen er de Skandianavias største internettselskap.

Hun var vant til å sitte på toppen, hadde gjort det siden hun var nitten.

Blond, blid og blusekledd var hun for lengst kronet til Norges IT-dronning, med sin aksjeportefølje var hun god for 150 millioner kroner.

Men uttalelsen skulle vise seg å koste mer enn den profilerte forretningskvinnen hadde regnet med.

- Ingen skulle påvirke lederspørsmålet i media, det skulle skje innad i bedriften, sier konsernsjef Marcus Bäcklund i Cell Network Skandinavia til Dagbladet i en kommentar til lederskiftet. Med andre ord ble en av Bente Sollids sterke sider - hennes evne til å profilere seg selv og selskapet i media - plutselig en belastning.

Aldri andrefiolin

For selv om Sollid ble tilbudt en jobb i konsernledelsen, var det aldri aktuelt for henne å spille andrefiolin.

- På den tida ledelsen brukte til å bestemme seg, fikk jeg tid til å reflektere over hva jeg ville med livet mitt. Det var topplederjobben eller et sabbatsår i Frankrike. For meg er det uaktuelt å være nummer to, kommenterer Sollid, som likevel ikke karakteriserer avgjørelsen som et nederlag og viser til at det ville vært et karrierehopp å takke ja til tilbudet hun tross alt fikk om å inngå i konsernledelsen.

- Jeg ville ikke starte ekteskapet mitt med 280 reisedager i året.

Overfor Dagbladet bekrefter Sollid at hun har kjent til den svenske konsernledelsens avgjørelse en god stund. I mars solgte hun 76000 aksjer i selskapet, med pen gevinst, nærmere bestemt 26 millioner kroner.

- Det var en liten del av min portefølje og et fornuftig tidspunkt å selge på.

Livsverket glapp

Bente Sollid, som startet med to tomme hender og ble Norges IT-gründer nummer én, hadde ikke lenger kontroll over sitt livsverk. Selskapet este ut med fusjonene, til slutt var det andre som dro i trådene.

Dagbladet har snakket med en rekke kilder, både internt i Cell, i bransjen og blant forretningsforbindelsene til selskapet, om hvorfor det glapp for IT-gründeren. Sollid anses som en særdeles dyktig og ambisiøs forretningskvinne med et sterkt engasjement for bedriften. Noe de mange medieoppslagene bekrefter.

Men folkene som jobber under henne har ikke alltid følt seg like godt ivaretatt. Situasjonen tilspisset seg ved juletider, da ti personer brøt ut av firmaet. Flere har fulgt etter. På grunn av avgangen fikk Cell problemer med å betjene tre-fire store kunder - blant dem ABB. Dette bekreftes av direktør for forretningsutvikling i Cell Network, Erling Maartmann-Moe.

Fusjonsprosessene tok Sollids fulle oppmerksomhet. Hun blir av flere karakterisert som en «fraværende sjef».

Avviser murring

Den svenske ledelsens avgjørelse om å vrake Sollid til fordel for Sverre Hurum førte derfor ikke til noen proteststorm fra de Cell-ansatte. Selv avviser Sollid imidlertid påstandene om misnøye blant de ansatte.

I går skrev Nettavisen at de ansatte hadde påvirket konsernledelsens valg av toppsjef og bidratt til å presse Sollid ut av sjefsstolen.

- Dette har ikke rot i virkeligheten i det hele tatt. Ikke vet jeg hvor ryktene om «murring» kommer fra, sier Sollid.

Den svenske konsernledelsen forklarer valget sitt slik:

- Hun er en sterk entreprenør som har bygd opp selskapene sine på forbilledlig vis. En entreprenør passer i en oppbyggingsfase, men når man når et modent nivå , krever man ledere som er mer forvaltningsorientert, sier konsernsjef Marcus Bäcklund.

lajla.ellingsen@dagbladet.no

tone.ronning@dagbladet.no