FANGET AV FLAMMENE: Oppmot 200 personer ble fanget i toppetasjene på tvillingtårnene som ble stående i brann. Flere valgte å hoppe. Foto: Richard Drew/AP
FANGET AV FLAMMENE: Oppmot 200 personer ble fanget i toppetasjene på tvillingtårnene som ble stående i brann. Flere valgte å hoppe. Foto: Richard Drew/APVis mer

- For meg er dette et veldig stille bilde

Fotograf Richard Drew tok kontroversielle - og prisbelønte - bilder 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stående i et veikryss på nedre Manhattan tok Assosiated Press-fotografen Richard Drew bildet av en mann som kastet seg ut fra den øvre delen av det 110 etasjer høye nordre tårnet av World Trade Center.

Nå er Drew tilbake, og går for første gang de samme skrittene han gikk 11. september 2001.

Den dagen så han dusinvis styrte i døden gjennom sitt Nikon-kamera.

- Jeg liker ikke å komme hit, sier han til Yahoo! News.

Så dusinvis styrte i døden Flyene som styrtet inn i hjertet av New Yorks handelssentrum den dagen, traff det første tårnet mellom 94. og 98. etasje, og det andre tårnet et sted mellom 78. og 84. etasje. I ettertid er det anslått at omlag 200 personer ble fanget i en brannfelle i toppen av tårnene.

Det var denne delen den rutinerte AP-fotografen fokuserte på. Det tok ikke lang tid før han forsto at en del av dem foretrakk å stupe i døden fremfor å brenne ihjel.

- Der er en. Der er en annen, sier han til Yahoo News, mens han erindrer de grusomme scenene som utspant seg for øynene på ham.

- Jeg startet å fotografere folk mens de falt.

Ukjent identitet I en av bildeseriene Richard Drew tok, dukker det opp et bilde av en mann som stuper mot asfalten med hodet først. Armene holder han langs siden, det venstre beinet er bøyd ved kneet.

Bildet ble til det prisbelønte «The falling man». Identiteten til mannen er fortsatt ikke fastslått, men enkelte har hevdet at det var den 43 år gamle lydteknikeren Jonathan Briley, som jobbet i en restaurant i toppetasjen på det nordre tårnet.

Skapte debatt Aviser over hele verden brukte bildet, som også skapte debatt. Mange mente det var for sterkt, og amerikanske aviser som trykket det mottok sinte brev fra lesere som følte at bildet var for spekulativt.

IDENTIFIKASJON: I juli 2006 hjalp Richard Drew (t.v.) Richard Pecorella som mistet sin forlovede Karen F. Juday 11. september. På bildet som Drew her viser, klarer Pecorella å identifisere sin forlovede. Foto: Bebeto Matthews/AP
IDENTIFIKASJON: I juli 2006 hjalp Richard Drew (t.v.) Richard Pecorella som mistet sin forlovede Karen F. Juday 11. september. På bildet som Drew her viser, klarer Pecorella å identifisere sin forlovede. Foto: Bebeto Matthews/AP Vis mer

- For meg er det et veldig stille bilde. Det er ingen vold i det. Selv om folk ikke vil se bildet mitt, så falt den mannen ut av bygningen. For meg vil han alltid være den ukjente soldat, sier Richard Drew.

Selv har han ikke deltatt på noen minneseremonier. Heller ikke under årets ti-årsjubileum tenker han å ta del.

- Jeg gjorde bare jobben min, sier han.

- De bare hoppet Utover dagen og kvelden 11. september 2001 kom stadig flere øyenvitneskildringer ut.

Norske Vidar Brekke hadde nettopp forlatt World Trade Center da det første flyet fløy inn i toppetasjene. Plutselig befant han seg blant hylende og gråtende mennesker som løp gatelangs i panikk.

- Det var makabert. Hele himmelen var full av papir, mange av dem med brevhoder til firmaer og personer. Det var fullt mulig å identifisere hvem som hadde mistet sine ting, sa Brekke til NTB på telefon fra New York.

Carrie Kennedy så et lik falle ut av bygningene idet hun var i ferd med å komme seg unna.

- Redningsfolkene ba oss om å ikke se tilbake, fortalte hun til nyhetsbyrået AP.

Veiarbeider Serena Mays jobbet på Williamsbrug-broa mellom Manhattan og Brooklyn.

«THE FALLING MAN»: - Selv om folk ikke vil se bildet mitt, så falt den mannen ut av bygningen, sier fotograf Richard Drew om bildet som vant en World Photo Press-pris i 2001, og var inspirasjon til dokumentarfilmen «If he were not falling, he might very well be flying» fra 2006. Foto: Richard Drew/AP
«THE FALLING MAN»: - Selv om folk ikke vil se bildet mitt, så falt den mannen ut av bygningen, sier fotograf Richard Drew om bildet som vant en World Photo Press-pris i 2001, og var inspirasjon til dokumentarfilmen «If he were not falling, he might very well be flying» fra 2006. Foto: Richard Drew/AP Vis mer

- Jeg hørte et smell. Folk hoppet ut av bygningen overalt. De bare hoppet, fortalte Mays.

- Folk hoppet ut av de øverste etasjene i den 110 etasjer høye skyskraperen. Det var forferdelig. Jeg klarer ikke å beskrive hvordan det var, sa vaktmester i World Trade Center, Kenny Johannemann.

• Se flere av Richard Drews bilder fra 11. september-terroren hos Yahoo! News.