POLITIKK:  - Jeg gikk ikke inn i politikken fordi jeg ville bli statsminister eller fordi jeg ville ha den eller den stillingen. Jeg begynte fordi jeg ville tjene det britiske folket, fordi jeg ville forandre dette landet til det bedre. Foto: Lisa Keane
POLITIKK: - Jeg gikk ikke inn i politikken fordi jeg ville bli statsminister eller fordi jeg ville ha den eller den stillingen. Jeg begynte fordi jeg ville tjene det britiske folket, fordi jeg ville forandre dette landet til det bedre. Foto: Lisa KeaneVis mer

- For meg er livet politikken

David Cameron forteller om den lange veien til Nr 10. Eksklusivt i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): —Til å begynne tenkte jeg bare til helvete med alt. Du bare gjør det, det er et enormt sjokk som du bare ikke kan takle i begynnelsen, men litt etter litt begynner du å tenke, jeg trenger å komme videre med livet mitt. Og for meg er livet mitt politikken, det er det jeg gjør. Å være et medlem av parlamentet, å prøve å utgjøre en forskjell — det er det jeg vil gjøre.

Som Storbritannias nye statsminister ser det nå ut til han får den sjansen. Men veien til No 10 har vært vanskelig til tider.

Mistet sønnenI fjor mistet Cameron-familien sin seks år gamle sønn Ivan. Han var født med en alvorlig hjerneskade og var svært handikappet.

—Hva betydde Ivan for deg?

—Han brakte meg bare så utrolig mye. Først sjokk, fordi det første barnet ditt gir deg bare denne utrolige følelsen av ekstrem lykke. Men så å finne ut, som vi gjorde veldig raskt, at det er noe som ikke er helt som det burde være og at han kom til å få et svært tøft liv og at han kom til å være sterkt handikappet var et utrolig sjokk det tar veldig lang tid å komme over. Men så kommer du over det, og så har du folk som kommer over til deg og sier: «Det kommer noe godt ut av dette». Og den første personen som sier det til deg, har du bare lyst å smelle til fordi alt du kan tenke er «du har ikke peiling på hvor på tøft det er å ta vare på et barn som ikke kan gå eller prate og trenger 24 timers pleie. Davids øyne fylles med tårer. Det er under ett år siden Ivan døde og alt er enda veldig nytt for ham.

Priviligert oppvekst Cameron vokste opp i det landsbyaktige Peasemore i Berkshire. Hans mor, Mary Fleur Mount, jobbet som dommer og hans far, Ian Cameron, som aksjemekler.

— Mine foreldre var veldig fornuftige folk som drillet inn i hodene våre fra ung alder at vi var heldige, vi var privilegerte og vi måtte gjøre det beste vi kunne med hva vi hadde, at vi hadde forpliktelser overfor andre folk, at vi var en del av noe større enn vår egen familieenhet. Så ideene om forpliktelser, å ta vare på andre og å ha medfølelse, kom fra en tidlig alder. Men jeg har alltid sagt at det var varmen som ble vist til oss ungene under oppveksten og ikke pengene som utgjorde forskjellen der vi vokste opp.

Cameron har to søstre og en eldre bror. David ble sendt på kostskole da han var bare sju år gammel, men søsteren hans, Tania Brooke, har fortsatt kjære minner fra deres oppvekst sammen.

Etter kostskolen ble David sendt på det elitære Eton College, hvor flere statsoverhoder og prinser har gått. Skolen har rykte på seg for å være den beste i Storbritannia og koster over 260000 kr i året. Her traff David også mange av sine nåværende kolleger, deriblant London borgermester Boris Johnson. Mange i Labour-opposisjonen og deler av den britiske pressen har kritisert hans privilegerte utdannelse. De mener at det har gitt ham skyggelapper og liten forståelse for de problemene den normale briten har.

—Tror du at det hadde vært bedre om du hadde gått på en «normal» skole?

—Selvsagt hadde det gitt meg en bedre historie å fortelle.

Anklaget for manipulasjonDet er ikke den eneste kritikken politikeren har måttet takle. Som en tidligere PR-mann er han blitt anklaget for å manipulere pressen og det britiske folket med diverse pressestunts, og mange har vært skeptiske til hans politiske motiver.

—Noen politikere går inn i politikken fordi de vil bli statsminister mens andre går inn fordi de har grunnleggende politiske ideer. Hvilken kategori er du?

—Jeg gikk ikke inn i politikken fordi jeg ville bli statsminister eller fordi jeg ville ha den eller den stillingen. Jeg begynte fordi jeg ville tjene det britiske folket, fordi jeg ville forandre dette landet til det bedre. Jeg ville gjøre dette landet sterkere og ha et bedre samfunn. Jeg visste ikke akkurat hvilken rolle jeg ville ende opp i, men jeg visste at jeg ville forandre Det konservative partiet, få dem ned på jorda igjen og å tjene landet på den måten jeg syntes det var best å gjøre det på.

—Mange synes at du leder et parti som fortsatt er fullt av masse gamle, snobbete folk?

—Det konservative partiet har forandret seg. Du ser det når du kommer på konferansene våre, du ser det når du kommer på møtene våre. Du ser et veldig annerledes parti. Ja, selvsagt har vi folk som har vært tilhengere siden 1930, men det finnes også en ny, ung og moderne gruppe i partiet vårt — og det er utrolig bra!

David inviterte oss med på en av disse møtene, så vi kunne se med våre egne øyne hvem de nye konservative tilhengerne er. Til dels har han rett. Det var utrolig mange unge folk som hadde dukket opp denne lørdags ettermiddagen i Milton Keynes, men gjennomsnittsalderen for en konservativ tilhenger er fortsatt 50 år gammel.

Hemmelig våpenPå møtet møtte vi også Davids kone, Samantha. Hun er blitt beskrevet som hans hemmelige våpen under valgkampanjen. Som den kreative direktøren for luksusmerket Smythson, er hun som Cherie Blair, tidligere statsminister Tony Blairs kone, også en karrierekvinne. Men under valgkampanjen har hun vært trofast ved Davids side. En av vennene deres fortalte historien om når David måtte utsette familieferien til Cornwall på grunn av et statsbesøk fra president Barack Obama. Da han endelig møtte Samantha og ungene, var det ikke mye interesse av å høre om hans dag på jobben med Obama. Da fikk han klar beskjed om at han var sein, hun var stresset og at han kunne begynne med å skifte bleie på den ene babyen.

Paret har vært gift i 13 år og har tre barn, Elwen, Nancy og Ivan. I mars annonserte Samantha at hun er gravid igjen.

—Hvor viktig er familien for deg?

—Den er viktigst i hele verden for meg, uten tvil. Følelsen du har for barna dine, spesielt når de er små — du føler at du bare vil gjøre alt du kan for å beskytte dem. Jeg synes familie er det viktigste vi har i vårt samfunn.

LISA KEANE.  Den norske tv-regissøren Lisa Keane bor i London. Tidligere i år fikk hun beskjed om å lage en dokumentar om David Cameron.
LISA KEANE. Den norske tv-regissøren Lisa Keane bor i London. Tidligere i år fikk hun beskjed om å lage en dokumentar om David Cameron. Vis mer