UTVIKA: Partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Garh Støre, og partileder for AUF Mani Hussaini før minnesermonien på Utøya, fem år etter terrorangrepet 22. juli. Foto: Anita Arntzen
UTVIKA: Partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Garh Støre, og partileder for AUF Mani Hussaini før minnesermonien på Utøya, fem år etter terrorangrepet 22. juli. Foto: Anita ArntzenVis mer

- For meg er Utøya et symbol på håp

AUF holdt minnesermoni på Utøya i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet): Det er fem år siden terrorangrepet på Utøya som tok 69 liv. Klokka 16.00 i ettermiddag ble det holdt minneseremoni på AUFs øya. Blant de som talte var AUF-leder Mani Hussaini og arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Jens Stoltenberg var en av de første som ankom landsiden av Utøya, der Utøyas egen båt, «MS Thorbjørn», skysset overlevende, pårørende, partifolk og gjester over til øya.

- Først og fremst er dette en dag der det er viktig å stå sammen i sorgen. For mange er 22. juli bare en dag i året, men for noen er 22. juli med dem hver eneste dag, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Spesiell dato

Siden den gang har Stoltenberg blitt Nato-leder. Han syns det er skremmende å følge med på stadig flere store terrorangrep ute i Europa.

- For oss i Norge er 22. juli er en helt spesiell dato. Siden 22. juli har vi sett stadig flere lignende hendelser og vi har fått flere datoer som i Brussel, Nice, Ankara og Paris.

PÅ UTØYA: NATO-sjef Jens Stoltenberg på vei over til minnesermonien på Utøya, fredag ettermiddag. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet
PÅ UTØYA: NATO-sjef Jens Stoltenberg på vei over til minnesermonien på Utøya, fredag ettermiddag. Foto: Anita Arntzen, Dagbladet Vis mer

Som Nato-leder følger han alt dette tett.

- Nato støtter kampene mot ISIL og er blant annet med og trener lokale grupper som skal sloss mot terror, men militærmakt er bare en liten del av det nedkjempe terror. Det aller viktigste er å jobbe med folks holdninger og verdier.

Håp

Utøya er blitt symbolet på håp, mener Jonas Gahr Støre.

- På en slik dag kjenner man på en stor sorg, men for meg er Utøya et symbol på et håp som er viktig å ta med seg, sier arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre.

Han sier håpet ligger i de nye medlemmene, gamle medlemmer, de nye byggene på øya, ny politikk og nytt engasjementet.

- Det Utøya og AUF har vist oss er at man har klart å bygge seg opp igjen og vist gjerningsmannen at man ikke lot seg knekke. Utøya kunne fort ha blitt liggende mørk og forlatt midt i fjorden. Å se AUFs engasjement i årene etter for å ta tilbake øya har vært helt fantastisk.

Har tatt øya tilbake

Mani Hussaini, AUFs leder, sier 22. juli skal brukes til å slå ring rundt de som har det aller tøffest.

- For noen er fem år lang tid. For andre er dette noe som skjedde i går.

- AUF har vært gjennom en lang kamp de siste fem årene og vi er utrolig takknemlige for alle som har støttet oss gjennom dette. Støtten fra Arbeiderpartiet, alle dugnadstimene folk har lagt ned for å gjenreise Utøya, alle som har meldt seg inn i AUF og kjempet for politikken vår. Det finnes ingen fasit på hvordan man reiser seg etter et slik angrep, men vi har klart å ta øya vår tilbake, sier han.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer

AUF-lederen understreker at de gleder seg til at framtidas sommerleirer skal holdes på Utøya.

- I framtida skal øya brukes av mange engasjerte ungdom, vi skal møte nye venner, forelske oss og skape morgendagens politikk. Vi er stolte av det arbeidet vi har gjort og er kanskje sterkere enn på lenge.

DETTE SKJEDDE: Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker ved regjeringskvartalet og på Utøya, 22. juli 2011. Video: NTB Scanpix / Dagbladet / politiet / Digital Impuls / privat Vis mer