- YTTERSTE DAG:  Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) vitner mot stesønnen i Oslo Tinghus i dag. Han beskriver tiltalte som «ekstremt mistenksom», sjalu, manipulerende og med et «ekstremt kontrollbehov». Kolberg sa han i alle år har gjort alt for å hjelpe stesønnen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- YTTERSTE DAG: Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) vitner mot stesønnen i Oslo Tinghus i dag. Han beskriver tiltalte som «ekstremt mistenksom», sjalu, manipulerende og med et «ekstremt kontrollbehov». Kolberg sa han i alle år har gjort alt for å hjelpe stesønnen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- For meg og min familie er dette «den ytterste dag», og det er et veldig sterkt uttrykk

Ap-politiker Martin Kolberg mener stesønnen er farlig og i stand til å utføre «bestialske handlinger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vitnet Ap-politiker Martin Kolberg i saken mot sin stesønn, som er tiltalt for drapstrusler mot han sjøl og statsminister Jens Stoltenberg.

I tillegg er han tiltalt for vold, trusler og voldtekt av sin eks-kone, en voldtekt som aktoratet oppjusterte fra grov uaktsom til forsettelig i går.

- Dette er en sorgens dag, det sier jeg på bakgrunn av at vi, etter alle disse årene, ender opp i denne rettsalen med denne meget alvorlige tiltalen, åpner Kolberg, som sjøl varslet PST om stesønnens trusler i fjor.

48-åringen ble så pågrepet av væpnede antiterrorstyrker, umiddelbart etter at han kom hjem fra et opphold i Kina i mai i år.

- Uutholdelig situasjon Kolberg har gjennom sitt ekteskap til tiltaltes mor kjent 48-åringen i 38 år, siden 1973. Kolberg mener stesønnen, siden barndommen av, har vist en utagerende, aggresiv og voldelig atferd.

- Vi har gjort alt vi kan i alle år for å hjelpe XX. Vi har bistått han sosialt, økonomisk, familiært, sier Kolberg.

Dette har vært en «enorm mental belastning» for familien, som har klart å stå oppreist gjennom så mange år, beskriver Kolberg.

- Den ytterste dag - For meg og min familie er dette «den ytterste dag», og det er et veldig sterkt uttrykk, men i vår verden og familie, er det et dekkende uttrykk. Det jeg mener med det, er å si at XXs (tiltaltes) adferd har vært en svøpe for meg og familien gjennom snart 40 år.

VINTER:  Aktor  Carl Fredrik Fari og Ap-politiker Martin Kolberg før Kolberg vitnet i retten mot stesønnen i Oslo Tinghus. Kolberg mener stesønnen fra barndommen av har vært aggresiv og med en utagerende oppførsel. Foto: Jacques Hvistendahl
VINTER: Aktor Carl Fredrik Fari og Ap-politiker Martin Kolberg før Kolberg vitnet i retten mot stesønnen i Oslo Tinghus. Kolberg mener stesønnen fra barndommen av har vært aggresiv og med en utagerende oppførsel. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Kolberg understreker at familien ikke vitner mot 48-åringen i retten fordi de ønsker ham vondt.

- Det ble til slutt en helt uutholdelig situasjon, dette er bare toppen av et stort isfjell av hva som har skjedd gjennom alle år. Det er absolutt nødvendig at det blir satt en stopper. Det er nødvendig for oss, og for hans del.

Truet stortingsrepresentant Stesønnen, som er 48 år i dag, risikerer flere år i fengsel og forvaring. Han har både sendt sms og e-poster til stefaren med ord som « ... og du Martin A. Kolberg samt Jens Stoltenberg er snart døde...».

Og:

«... du har valgt krig og krig skal du få i aller høyeste grad».

Tuslene i tiltalen mot Kolberg ble sendt i fjor - fram til i vår, og Kolberg mener det er først de siste årene at stesønnen har truet ham som stortingsrepresentant.

- Hadde jeg ikke vært stortingsrepresentant, ville han også ha truet meg. Han har truet for å få meg, som stortingsrepresentant, til å ordne opp i hans forhold til andre kriminelle mennesker.

Mulig forvaringsdom Aktoratet har tidligere varslet at de muligens vil legge ned påstand om forvaringsdom for tiltalte. Statsadvokat Carl Fredrik Fari spurte Kolberg om hva han tenker om at stesønnen vil slippe ut av fengsel ved en eventuell dom.

38 ÅR:  Ap-politiker Martin Kolberg er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og er stortingsrepresentant for Buskerud. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009. Han har kjent stesønnen i 38 år, fra da tiltalte var rundt ti år. Foto: Jacques Hvistendahl
38 ÅR: Ap-politiker Martin Kolberg er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og er stortingsrepresentant for Buskerud. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009. Han har kjent stesønnen i 38 år, fra da tiltalte var rundt ti år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg vil tro, dersom det ikke skjer et mirakel, at vi vil begynne der vi slapp. Og mirakler er ikke noe jeg tror på lenger, for XX har fått så mange sjanser i sitt liv. Likevel har vi havnet her.

Han understreker at det for ham var vanskelig å si følgende ord:

- Hvis samfunnet ikke tar kontroll om XX, vil han være farlig. Jeg er ganske sikker på at jeg har en ganske presis analyse om hva dette handler om, sier Kolberg.

- Ekstremt mistenksom Kolberg beskriver tiltalte som «ekstremt mistenksom», sjalu, manipulerende og med et «ekstremt kontrollbehov».

Han forklarer for retten at han vurderer stesønnens trusler som reele. Han mener også at 48-åringen mangler evnen til erkjennelse, og at mannen i alle disse årene har skylt på enkeltpersoner og samfunnet, da ting har gått galt.

- Jeg vet at det er alvor. Jeg vet hva du er i stand til å gjøre, når du bestemmer deg for det, sier Kolberg, henvist til stesønnen i retten.

Stortingsrepresentanten mener det «i så måte er det veldig synd» på tiltalte, men at hans kriminelle handlinger er veldig nøye kalkulert, begrenende og manipulerende.

- Jeg sier i største alvor at XX er farlig, når han definerer seg sjøl for å være i et hjørne og føler seg truet. I 97 prosent av tilfellene er dette på et irrasjonelt grunnlag. Da kan han gjennomføre de mest bestialske handlinger.

FORSVARER:  Advokat Oscar Ihlebæk forsvarer den drapstrussel-tiltalte 48-åringen.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Oscar Ihlebæk forsvarer den drapstrussel-tiltalte 48-åringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Tiltalte nekter straffskyld for alle punktene i de to tiltalene. Hans forsvarer, Oscar Ihlebæk, spurte ut Kolberg etter dette.

AKTORER:  Anne Caroline Bakken Staff og Carl Fredrik Fari  er aktorer i straffesaken mot den 48 år gamle stesønnen til Martin Kolberg (Ap) i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
AKTORER: Anne Caroline Bakken Staff og Carl Fredrik Fari er aktorer i straffesaken mot den 48 år gamle stesønnen til Martin Kolberg (Ap) i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer