- For meg var det ikke noe alternativ å dø

Viljar Hanssen (18) bestemte seg for å overleve skuddet i hodet da han lå hardt skadd i vannkanten på Utøya.

VITNET: AUF-eren Viljar Hanssen var blant ungdommene som ble skadet på Utøya 22. juli. I dag vitnet han i Oslo Tingrett. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
VITNET: AUF-eren Viljar Hanssen var blant ungdommene som ble skadet på Utøya 22. juli. I dag vitnet han i Oslo Tingrett. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Viljar Robert Christian Hanssen (18) fra Tromsø og Longyearbyen vitnet i dag i Oslo Tingrett. Han befant seg i vannkanten nedenfor Kjærlighetsstien da han ble skutt fem ganger, blant annet i hodet.

Viljar hadde med seg lillebroren sin på Utøya, og da de første skuddene falt, ble det viktig for ham å passe på broren. Sammen løp de gjennom skogen, til de ankom skrenten ved Kjærlighetsstien. Der forsøkte de å gjemme seg.

- Vi var de første som kom dit, sa Viljar i retten.

Flere ungdommer kom etter hvert og gjemte seg sammen med dem.

- Så kom skuddene nærmere og nærmere, fortalte Viljar.

Ville skåne broren Breivik har forklart at han ikke klarte å ta seg ned denne skrenten på grunn av alt det tunge utstyret han hadde på seg, men flere ble truffet av skudd drapsmannen avfyrte fra toppen av skrenten. En av dem var Viljar.

I retten i dag fortalte 18-åringen om skuddene som traff ham:

- Jeg husker ikke rekkefølgen ordentlig, men husker at lillebroren min burde prøve å komme seg bort. Jeg forsøkte å sparke ham ut i vannet, for det første sånn at han ikke skulle se hva som skjedde med meg, og for det andre for at han skulle komme seg ut av skuddlinja.

- Jeg husker at det plutselig begynte å pipe i øret, og jeg havna i vannkanten på et vis. Jeg tror det var da jeg ble skutt i hodet. Jeg forsøkte å reise meg, men var litt Bambi på isen.

Forsto ikke skadeomfang Viljars lillebror kom fysisk uskadd fra massakren, men dette visste ikke Viljar der han lå. Han forsøkte derfor å tenke på helt andre ting.

- For meg var det ikke noe alternativ å dø, og det var jo smart. Jeg skjønte ikke hvor skada jeg var.

Han la seg i fosterstilling, og jobbet med å holde seg våken.

- Så jeg snakka og snakka og snakka, sier han.

- Var det noen som snakka til deg? spør aktor.

- Ja, på ett tidspunkt. Noen hysja på meg, da gjerningsmannen kom tilbake.

I koma Viljar forteller at han delvis begynte å miste bevisstheten etter å ha ligget iskald i vannet en stund. Han ble etter hvert båret opp i en båt.

- Jeg husker at en politimann stod ved meg i båten og forsøkte å holde meg våken.

- Jeg husker også at jeg spurte om han hadde sett en liten gutt (broren). Han svarte nei. Etter det husker jeg ikke noe mer.

18-åringen ble fraktet til Ullevål sykehus, hvor han lå i koma i fem dager. Han ble på sykhuset i tre uker, før han ble overflyttet til Sunnaas. Han forteller at det har vært et tøft år han har lagt bak seg, og at de fysiske skadene har hatt innvirkning på livet hans.