- For meg virker det som han begikk drap i kaldt blod

Derfor ønsker de som unnslapp Breiviks kuler at han bør dømmes som tilregnelig.

- KALDT BLOD: Nicoline Bjerge Schie slapp unna Utøya med livet i behold, og mener Breivik handlet i kaldt blod. - Jeg tror ikke hans ideologi kan endres ved hjelp av psykiatrisk behandling. I april var hun tilbake på Utøya. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- KALDT BLOD: Nicoline Bjerge Schie slapp unna Utøya med livet i behold, og mener Breivik handlet i kaldt blod. - Jeg tror ikke hans ideologi kan endres ved hjelp av psykiatrisk behandling. I april var hun tilbake på Utøya. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble faktisk både overrasket og skuffet. Jeg hadde ikke forventet at aktoratet ville ha ham dømt som utilregnelig fordi det er så mange som har kritisert den første sakkyndigrapporten, sier Nicoline Bjerge Schie (22) til Dagbladet.

22. juli flyktet hun fra Breivik og søkte tilflukt på en berghylle. Men etterhvert kom Breivik gående på stien, rett over hodet på Nicoline.

- Jeg hørte skuddene komme nærmere oss. Så hørte jeg skrittene hans, har hun sagt til Dagbladet.

Basert på Breiviks framferd på Utøya, og måten har framstått i retten, har Nicoline ikke noen tro på at Breivik er utilregnelig.

- For meg virker det som han begikk drap i kaldt blod, det var ikke en impuls han plutselig fikk. Dette var nøye planlagte drap, og jeg tror ikke hans ideologi kan endres ved hjelp av psykiatrisk behandling, sier Bjerge Schie.

- Fortjener straff Hun sier at man må ha tro på det norske rettssystemet og at dommen blir mest mulig korrekt.

-Jeg håper han blir dømt som tilregnelig fordi jeg mener han fortjener straff for hvert enkelt av drapene har gjort. Folk sier han ikke vil komme ut, men jeg ville følt meg tryggere dersom han hadde fått 21-års fengsel, sier Bjerge Schie.

Tore Sinding Bekkedal overlevde også tragedien på Utøya.

Han mener aktoratet har handlet riktig ut i fra informasjonen de har fått, men er likevel ikke enig i konklusjonen i prosedyren.

- Personlig er jeg uenig. De stiller en psykiatrisk diagnose på et politisk system og det er bekymringsverdig og vanskelig å forholde seg til, sier Bekkedal til Dagbladet.

- Gruer seg En annen som var til stede på Utøya 22. juli, er Bjørn Kasper Ilaug. Ilaug er en av båtheltene som satte sitt eget liv på spill ved å gå i land på Utøya og plukke opp livredde ungdommer. For det har han blitt tildelt medalje for edel dåd i sølv av regjeringen.

Han presiserer at det er opp til dommerne å avgjøre tilregnelighetsspørsmålet, men frykter konsekvensene dersom Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Konsekvensen vil da være at han anker dommen og vi får en ny sak. Det gruer jeg meg til. Det er mange som har behov for å runde av nå, det har vært en veldig krevende prosess, sier Ilaug, som har fulgt rettssaken tett fra Oslo tinghus.

- Klar over handling Kirsten Vesterhus er moren til Håvard Vederhus som ble drept på Utøya.

Da hun vitnet i retten onsdag gjorde hun det klart at det viktigste for henne er at Breivik «blir buret inne og aldri kommer ut igjen».

- Det framstår for oss som har vært veldig klar over hva han har gjort, poengterte Vesterhus fra vitneboksen.