Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For min bekvemmelighets skyld, angrer jeg

Arne Treholt sier han kunne ligget på stranda og drukket champagne og røyket sigarer. I stedet har han kastet bort seks nye år av livet sitt.

ANGRER: Arne Treholt møtte Dagbladet på Kypros sent i går kveld. Han angrer på at han har brukt seks år til på saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ANGRER: Arne Treholt møtte Dagbladet på Kypros sent i går kveld. Han angrer på at han har brukt seks år til på saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIMASSOL (Dagbladet): Arne Treholt har nok en gang tapt i det norske rettssystemet. I går var det Gjenopptakelseskommisjonen som satte foten ned for en gjenåpning av spiondommen fra 1985.  

68-åringen ble 20. januar 1984 arrestert og siktet for spionasje for Sovjetunionen og seinere Irak. Deretter ble han dømt til 20 års fengsel for landsforræderi. Nå blir dommen nok en gang stående.  

Det er likevel en sterk, solbrun og brennende engasjert Arne Treholt Dagbladet møtte seint i går kveld, etter nok et nederlag. Han startet gårsdagen med de vanlige 10 kilometerne med løping. Svettet ut og klarnet tankene, før den negative beskjeden fra Oslo kom.
 
- Jeg har kastet bort seks nye år av mitt liv, sier Treholt.

- Kunne du ikke ha latt fortiden ligge og heller nytt livet? 

 - For min egen bekvemmelighets skyld, angrer jeg på at jeg har tatt denne kampen. Jeg kunne levd et tilbaketrukket liv og ligget på stranda og drukket champagne og røyket sigarer. Jeg har ikke valgt de mest bekvemmelige løsningene, men hvis alle i et samfunn skal velge de letteste løsningene, forvitrer det.  

- Angstbitende samfunn Det handler igjen om 1985 for Treholt. Gårsdagens avgjørelse var mer av det samme, mener 68-åringen. Nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad var personene som førte saken mot ham for 26 år siden. De sitter nå på toppen av norsk påtalemyndighet.  

- Dette er et system som beskytter seg selv. Når deres autoritet blir truet, beskytter de hverandre.

- Du ble dømt for å ha spionert til fordel for Sovjetunionen og stemplet som en landsforræder og samfunnsfiende. Har du hatt et behov for å renvaske deg?  

RETTSAKEN: Fra rettsaken i 1985. Treholt-saken.Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet.
RETTSAKEN: Fra rettsaken i 1985. Treholt-saken.Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har aldri tatt den stemplingen tungt. Det var et uttrykk for et angstbitende samfunn som gikk av hengslende under den kaldeste delen av den kalde krigen, sier Treholt om tiden da spionsaken mot ham ble rullet opp.  

Snarere sier Treholt at kampen han har ført - og tapt - de siste seks åra har handlet om et forsøk på å endre systemet som dømte ham.  

- Jeg trodde i min naivitet at når det er 26 år siden dommen falt den 20. juni i år, så kunne man se det med nye øyne. Der tok jeg feil.

Vil snakke med alle Arne Treholt har innrømmet "stormannsgalskap" i sin kontakt med KGB, men har hardnakket stått på at han aldri har spionert. Kontakten med sovjetiske tjenestemenn handlet om å påvirke dem for å skape en åpning mellom Vesten og Sovjetunionen. 

- Hvem hadde Arne Treholt snakket med i dag, hvis han var i samme posisjon som på 80-tallet? Taliban, Hamas og Iran?  

- Ja, selvfølgelig. Man må snakke med mennesker, det er ingen annen vei. Det handler ikke om at man er enig med dem, men at det er bedre å snakke med folk enn å slippe bomber i hodet på dem.  

Arne Treholt har ikke bodd i Norge på 18 år, et land som dømte ham til 20 års fengsel for spionasje og stemplet ham som landssviker. Men han har fortsatt kjærlighet til landet sitt.  

- Jeg får fortsatt frysninger når jeg hører den norske nasjonalsangen. Norge er et land jeg alltid har vært glad i.  

Ny vurdering
Arne Treholt vet ennå ikke om han skal gå videre med saken. Først må han diskutere med sin advokat Harald Stabell og familien.

AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremla kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremla kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

Han vet heller ikke om han skal gjennomføre morgendagens intervalløkt. Fire ganger fire klokka 6 om morgenen. Pulsen opp i 200 og så ned i 110, før den skal opp igjen.  

- Det er for «å straffe» meg selv, men jeg får se om jeg ikke skal innvilge meg selv en fridag.  

- Du mener du har fått nok straff?  

- Ha-ha, jeg vet ikke om jeg vil kommentere det, sier Arne Treholt.

:BADER:  Arne Treholt ville heller vært på stranden eller på svømmetur. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET.
:BADER: Arne Treholt ville heller vært på stranden eller på svømmetur. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET. Vis mer