For mindre enn seks år siden ble over 1000 palestinere drept i krig. Nå er angrepet enda større

Full militær styrke i natt.

FLERE DREPT: Ifølge flere rapporter skal flere mennesker ha blitt drept allerede i angrepene torsdag kveld og natt til fredag. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
FLERE DREPT: Ifølge flere rapporter skal flere mennesker ha blitt drept allerede i angrepene torsdag kveld og natt til fredag. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Etter ti dager med angrep fra Hamas mot land, luft og sjø og gjentatte avvisninger av tilbud om deeskalering av situasjonen, har det israelske forsvaret startet en bakkeoperasjon på Gazastripen», skrev israelske myndigheter i en pressemelding rundt kvart på ti i går kveld.

Gazastripa har også blitt bombet sønder og sammen i ti dager, og luftangrepene har så langt krevd rundt 240 menneskeliv på Gaza.

Ifølge Al Jazeera har seks personer allerede blitt drept torsdag kveld og natt til fredag.
Største siden 2008 Årsskiftet 2008/2009 var sist gang israelerne gjorde en bakkeinvasjon på Gaza. Den tre uker lange og intense krigen, som var ment for å svekke Hamas-styret krevde 1300-1400 palestinske liv.

Ifølge Al Jazeera er Israel klare for å rykke inn på Gazastripen på tre fronter.

En israelsk militærtalsmann sa Israels mål ikke er å styrte Hamas, som styrer Gazastripa. De sier derimot at målet er å stanse Hamas-tunnelene som gjør det mulig å infiltrere og angripe Israel. Det skjedde blant annet da 13 Hamas-krigere tok seg inn i Israel via disse tunnelene.

- Dette er for å sørge for at det israelske folk kan leve i trygghet, fritt for terrorangrep fra Hamas, heter det videre i uttalelsen.

Det kom i tillegg meldinger om at angrepet var ment for å knuse Hamas' militære kapasitet.

Angrepene kommer altså etter en pågående konflikt, hvor det er gjort gjentatte, men nyttesløse forsøk på våpenhvile mellom Israel og Palestina.     

- Skremmer oss ikke - Dette skremmer verken Hamas-lederne eller det palestinske folk, sa Hamas-talsmann Abu Zuhri seint i går kveld.

Hamas gjorde det også klart at erklæringen om bakkeinvasjonen var dumskap og at Israel vil «betale en høy pris».

I kveld regnet bombene over Gaza. Sivilbefolkning og journalister i området måtte evakuere fra bostedene sine, og israelske marinestyrker skal klokka 23 i går kveld ha bombet havna i Gaza by.

Både amerikanske myndigheter og generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte i går kveld at Israel må gjøre mer for å stanse drapene på sivilbefolkningen. 

Følg utviklingen i Dagbladets livestudio. 

STOR KONFLIKT: Den tre uker lange Gaza-krigen i 2009 kostet mange palestinere liver. Dette bildet viser ødeleggelser i byen Jabalia, nord på Gazastripa. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
STOR KONFLIKT: Den tre uker lange Gaza-krigen i 2009 kostet mange palestinere liver. Dette bildet viser ødeleggelser i byen Jabalia, nord på Gazastripa. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer