AVFALL: En klatrer står foran Mount Everest under fjorårets klatresesong. Nå frykter klatrere og kjentfolk at de rundt 700 personene som forsøker å bestige fjellet i året, legger igjen for mye menneskelig avfall. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/NTB Scanpix
AVFALL: En klatrer står foran Mount Everest under fjorårets klatresesong. Nå frykter klatrere og kjentfolk at de rundt 700 personene som forsøker å bestige fjellet i året, legger igjen for mye menneskelig avfall. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/NTB ScanpixVis mer

For mye menneskelig avføring på Mount Everest: - Det begynner å bli helsefarlig

- Det har samlet seg i årevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 m.o.h.) i Nepal, er et av de mest prestisjetunge fjellene du kan bestige, og rundt 700 personer prøver seg i året.

Med såpass få mennesker som får muligheten hvert år, skulle en kanskje ikke tro det var et problem å gjøre fra seg i guds frie natur.

Klatrere i Nepal mener imidlertid menneskelig avføring på Mount Everest er et problem.

- Helsefarlig - Menneskene som gjør fra seg her, blir et forurensingsproblem, og det kan føre til spredning av sykdommer, sier Ang Tshering, leder i Nepals fjellklatrerorganisasjon, ifølge The Guardian.

De rundt 700 menneskene (inkludert guider), som forsøker å nå toppen i løpet av den to måneder lange klatresesongen, holder til på forskjellige basestasjoner for å bli vant til høyden. På Mount Everests base camp, er det toalettbeholdere i telt, men toaletter er ikke en av fasilitetene på stasjonene høyere på Himalayas krone.

- Klatrerne graver vanligvis hull i snøen. Avfallet har samlet seg i årevis rundt de fire basestasjonene, sier Tshering.

Han ber nå Nepals myndigheter om å innføre retningslinjer som fører til at de besøkende klatrerne blir kvitt avfallet sitt på en forsvarlig måte.

Den to måneder lange klatresesongen på Mount Everest startet denne uka, og varer ut mai. Ellers i året er forholdene for tøffe for bestigning.

Tar av seg søppel - Det er helsefarlig, og problemet må bli tatt tak i, sier sherpa Dawa Steven, som har hjulpet til med å rydde opp på Mount Everest siden 2008, til BBC.

Han forteller at noen klatrere tar med seg poser på basestasjonene i høyden.

Samtidig prøver nepalske myndigheter å begrense mengden søppel som blir lagt igjen på fjellet, og har dermed innført krav om at klatrere må ha med seg åttekilos søppelsekker når de kommer tilbake til Everests nederste camp.