Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For mye nesespray gjør deg sjuk

TROMSØ (Dagbladet): Folk snufser i kuldelandet, og sniffer nesespray av full lungekraft. Men pass på, medisinen er skummel, overdreven bruk kan gi varige helseskader. - Nesetetthet og kronisk bihulebetennelse er følgene hvis nesespray anvendes over for lang tid, påpeker øre-nese-hals-lege Bjørn Solem ved Regionsykehuset i Tromsø overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De forskjellige nesesprayene markedsføres aggressivt. «Ekte snørrunger bruker Otrivin», het det i en Dagblad-annonse seinest i går.

Og sjuke, halvsjuke og sikkert mange friske forter seg til apotekene for å handle.

- I år har vi bestilt 800 flasker voksenstyrke Otrivin, i fjor klarte vi oss med halvparten, fikk Dagbladet opplyst ved Svaneapoteket i Tromsø i går.

Millionsalg

Økonomiansvarlig Ali Riaz hos Ciba-Geigy A/S, som forhandler Otrivin, forteller at produktet selger for rundt 2,5-2,7 millioner kroner hver måned i Norge.

- Salget eksploderer når influensaen kommer, sier Riaz til Dagbladet.

Lege Bjørn Solem mener at enkelte bruker nesespray over altfor langt tidsrom. Både i annonser og på produktet står det at medisinen ikke må anvendes sammenhengende mer enn ti dager.

- Det ser ut som om problemene ved overdreven bruk av slik medisin øker. Langtidsbruk fører til at slimhinnene eser ut i stedet for å trekke seg sammen, og det betyr igjen alvorlige og kroniske forandringer som kan gi varige plager, sier Bjørn Solem til Dagbladet.

Reseptfritt

Tidligere kunne de forskjellige nesesprayene kun kjøpes på resept. Lege Bjørn Solem ber ikke om at reseptkravet innføres på ny, og understreker at medisinen har god effekt når den brukes riktig.

- Nesespray må bare anvendes over kort tid ved akutt neseforkjølelse, påpeker legen.

Svenske undersøkelser viser også at langvarig bruk av nesespray og nesedråper kan gi vedvarende allergiske reaksjoner. Plagene kan bli større, og i verste fall kan man bli misbruker.

Følsomheten overfor preparatene er individuell. Svenske studier viser at personer som har utviklet overfølsomhet overfor medisinen, kan få en allergisk reaksjon ved gjentatt bruk, sjøl om de holder seg til anbefalt dose.

Ved Norsk Medisinaldepot får Dagbladet opplyst at forbruket av legemidler mot forkjølelse og astma/allergi økte med 9,6 prosent i 1995. Økningen er større enn tidligere år.