- For mye rasisme i politiet

- En skulle tro de lærte rasisme på politiskolen, sier Saera Khan, stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo. Hun mener at alt for mange politifolk i Norge har rasistiske holdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernring rundt rasismedemonstrasjon

- Rasisme er et så utbredt problem i politiet at en skulle tro de lærte det på politiskolen, sier Khan til NRK. Hun mener det er på tide med en holdningsendring i politiet.

I ettermiddag arrangerer Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) en demonstrasjon mot politivold og rasisme i Oslo.

Både justisminister Hanne Harlem og politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, blir i dag anmeldt av av organisasjonen for å nekte minoriteter rettsbeskyttelse.

Provosert

Leder Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund sier til Dagbladet.no at han er kraftig provosert over Khans utspill.

- Jeg reagerer kraftig på at en stortingskandidat fra regjeringspartiet kollektivt stempler en hel yrkesgruppe som rasister som en del av egenmarkering i valgkampen, sier han.

Johannessen benekter at politiet er rasistisk og mener både Politihøgskoen og resten av politiet fokuserer mye på etikk.

- Jeg tror det er få yrkesgrupper som har så stor fokus på sin egen yrkesrolle i forhold til rasisme som politiet i Norge har. Jeg registrerer at tillitsforholdet til politiet er dårlig i innvandrermiljøene. Men Kahn bidrar i hvert fall ikke til å bedre dette.

Ingen støtte

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann på Stortinget, Vidar Bjørnstad, sier at Kahns utspill ikke er partiets holdning.

- Dette er et soloutspill, jeg vet ikke hvilket grunnlag hun har for å si dette, sier han til Dagbladet.no. Han har tillit til at politiet tar etikkspørsmål alvorlig.

- Kahn er helt på bærtur. Konkrete episoder må politiet tåle å møte, men generaliserende påstander som dette blir helt feil, sier Odd Einar Dørum, justispolitisk talsmann i Venstre. Han sier han med selvsyn har opplevd politiets vilje til å løse problemene.

- Men politiet har et stort problem i at de ikke klarer å rekruttere politifolk med innvandrerbakgrunn, sier Dørum.

(Dagbladet.no/NTB)