Barneminister Kjell Ingolf Ropstad vil begrense barnas skjermtid

- For mye skjerm

Norske barn tilbringer altfor mye tid foran skjermen, mener KrF-leder og barneminister Kjell Ingolf Ropstad. Han ber foreldrene sette klare begrensninger, men møter motbør.

VANSKELIG: Kjell Ingolf Ropstad er far til to og vet hvor krevende det kan være å sette grenser for skjermbruk. Likevel mener han det er nødvendig.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VANSKELIG: Kjell Ingolf Ropstad er far til to og vet hvor krevende det kan være å sette grenser for skjermbruk. Likevel mener han det er nødvendig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg frykter at smarttelefoner, nettbrett og TV tar fra oss de gode øyeblikkene i livet og evnen til å være tilstede sammen, skriver Ropstad i en kronikk i Dagbladet i dag.

Der tar han til orde for strengere regler i hjemmet når det gjelder skjermbruk og slår fast at mye tid foran skjermen ikke er bra for barna:

- De fleste familier har innetider, middagstider og leggetider, men mange har ikke regler for skjermtid. Jeg heier på foreldreansvaret - og på å tørre å sette grenser, framholder Ropstad.

Fem råd

Barneministeren har laget fem råd (se faktaboks nederst i saken) til hvordan foreldre selv kan sette grenser for skjermbruk. Skjermfrie soner og faste skjermfrie tider er blant anbefalingene.

- Barn skal leke og utfolde seg sammen med foreldrene sine og med vennene sine. De skal bli skitne i sandkassa, klatre og skli og spille ball og leke sisten med nabobarna, skriver Ropstad i kronikken.

Overfor Dagbladet følger han opp: Han mener som sin statsrådskollega Nikolai Astrup at barn i barneskolealder ikke bør ha smarttelefon og at aldersgrensen på 13 år for bruk av sosiale medier bør være absolutt.

- Jeg ønsker en større bevissthet rundt den ekstreme tilgangen som barn og unge har til ulike skjermer. Samtidig vet jeg som småbarnspappa hvor vanskelig det er å sette grenser og etterleve regler. Jeg er selv ganske avhengig av smarttelefonen, sier han.

- Baklengs inn i framtida

Ropstad oppfordrer foreldre på skoler og barnehager til å gå sammen om felles regler for barna, for å unngå at noen faller utenfor.

- Det er helt klart positive sider ved skjermbruk, mange har positive opplevelser og utvikler vennskap. Men foreldrene må vise interesse, tilstedeværelse og sette grenser, sier han.

Administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge berømmer Ropstad for å engasjere seg i spørsmålet om barn og skjermvaner.

- Å frata barn skjermene er å gå baklengs inn i framtida. Felles regler er bra, også for tidsbruk, men da må de gjelde for voksne og barn. Skjermbruk kan både være nyttig og unyttig. Derfor er tid i seg selv en dårlig markør. Ingen voksne ville heller like det om man plutselig måtte stenge av midt i en film eller en spennende artikkel, sier hun.

Etterlyser tiltak

Austlid i IKT-Norge mener Ropstad legger unødvendig mye av ansvaret over på foreldrene.

- Flere må ta ansvar, ikke minst skolene, barnehagene og politikerne selv. Det er viktig å innse at det ikke er forskjell på barns digitale og analoge oppvekst. Foreldrene må engasjere seg like sterkt i begge deler. Truslene og mulighetene ved teknologien vil fortsette å øke, sier hun.

Austlid sier hovedproblemet er at det ikke finnes noen som har det overordnede ansvaret for å trygge barns digitale oppvekst og hjelpe foreldre til å treffe gode valg.

- Vi mener at Barneombudet bør få koordineringsansvar og ressurser til å gjøre denne jobben, sier hun.

Ropstads fem skjermråd

1. Snakk om det! Når er det greit å bruke nettbrett, telefon og TV? Hvor mye tid skal barna bruke foran en skjerm i løpet av dagen? Hvilke apper, sosiale medier og programmer skal barna få se på og bruke?

2. Foreldre må tørre å si nei. Det å sette grenser er å vise at du er glad i noen. Skjermfrie soner i hjemmet kan være noe.

3. Faste skjermfrie tider. Unngå for eksempel TV og nettbrett før leggetid. Bruk tiden sammen til å gjøre noe hyggelig eller lese en bok sammen. Inntrykk fra serier, filmer og spill kan gjøre det vanskeligere for barna å roe seg ned på kvelden.

4. Vis interesse for det barna liker av programmer, apper og sosiale medier. Det å se noe sammen kan være verdifull tid for foreldre og barn.

5. Vær en god rollemodell. Vær bevist på hva du deler på sosiale medier og hvor mye du er på mobilen når du er sammen med barna. Ikke sett regler for barna som du ikke kan overholde selv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer