Trondheim stenger ned:

- For noen raser verden fullstendig

Smittesporingsteamet i Trondheim hadde forholdsvis rolige dager på jobb, men så smalt det.

KREVENDE JOBB: Smittesporer Kay Skagseth jobber som smittesporer i Trondheim kommune og forteller at antallet nærkontakter har økt kraftig den siste tida .Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVENDE JOBB: Smittesporer Kay Skagseth jobber som smittesporer i Trondheim kommune og forteller at antallet nærkontakter har økt kraftig den siste tida .Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hei, jeg ringer fra smittevernkontoret i Trondheim kommune.

I loftsetasjen på et bygg rett over gata fra Trondheims stolthet Nidarosdomen, ligger selve hovedkvarteret i kampen mot coronaviruset i trønderhovedstaden.

Forstår ikke alvoret

Siden det smalt rundt 17. mai, har smittesporerne ringt nærmest ustanselig rundt til nærkontakter av smittede.

- Du må reise hjem fra jobb. Du er i karantene. Da er det viktig at du reiser hjem.

Kay Skagseth (32) er inne i sin andre periode som smittesporer - en jobb han har ved siden av sin daglige jobb som fysioterapeut.

Personen i andre enden av samtalen står på jobb, i et yrke hvor vedkommende har kontakt med mennesker, men har kanskje ikke helt skjønt alvoret i budskapet smittesporer Skagseth bringer.

- Hvor ofte er det folk ikke skjønner hva det er du ringer og sier?

- Det er mer hvor seriøst de tar det noen ganger kanskje. De tenker kanskje at det ikke er så farlig. Men står de i en jobb som innebærer kontakt med mennesker, da må du være direkte og tydelig. Dette gjelder ikke flertallet, men noen ganger må jeg være mer tydelig enn det jeg hadde trodd skulle være nødvendig.

VANSKELIGE SAMTALER: Koordinator Sara Lyngaas Jensen og avdelingsleder Torunn Åmotsbakken Bromet opplever at folk ikke overholder karantenen, og at de nekter å oppgi nærkontakter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VANSKELIGE SAMTALER: Koordinator Sara Lyngaas Jensen og avdelingsleder Torunn Åmotsbakken Bromet opplever at folk ikke overholder karantenen, og at de nekter å oppgi nærkontakter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Baller på seg

Siden Trondheim bekjempet siste store bølge i januar, har det vært få hektiske dager som smittesporer i Trondheim. Men 17. mai eksploderte det. Festingen på nasjonaldagen har ført til at byen fra tirsdag innførte inngripende tiltak, som blant annet skjenkestopp og innskrenket hvor mange som kan møtes i private hjem.

- Nå er vi i hvert fall på tredjeledd, hvis ikke fjerde, som er smittet og ikke har noe med det utbruddet å gjøre, men som har møtt noen som har møtt noen som har møtt noen, og da baller det på seg, sier Skagseth.

- Noen av dem har flere nærkontakter enn jeg har venner tror jeg, og så kommer arbeidsplasser, restauranter og barer i tillegg, så da blir det en stor mengde arbeid.

TRONDHEIM: Trondheim kommune med siste nytt om coronasituasjonen. Vis mer

78 nærkontakter

Flere har hatt 40-50 nærkontakter, forteller Torunn Åmotsbakken Bromet, avdelingsleder for smittespringen i kommunen.

På 17. mai var det også èn smittet som hadde 78. Og når en ordinær samtale om karantene tar fra fem til ti minutter, da tar det tid å jobbe seg gjennom bunken, forteller hun. Alt fra en time til flere dager.

- Problemet er nærkontaktene. Folk har så ekstremt mange nærkontakter, og det blir vanskelig å spore.

I det siste har de også erfart at folk ikke forholder seg til at de er i karantene.

- Det er noe man ikke har sett i Trondheim før. At folk ikke forholder seg til det, sier Bromet og legger til at de aller fleste er ærlige.

DRIT I: Mandag holdt Trondheim kommune pressekonferanse om nedstengningen av byen. Da ba leder for smittesporing, Eli-Anne Skaug, folk om å ikke bare «drite» i karantenen. VIDEO: NRK Vis mer

- Verden raser fullstendig

Unntaksvis opplever de også at enkelte nekter å oppgi nærkontakter.

- Det er vanskelige samtaler. Vi prøver å gi god informasjon om at vi gjør dette for å hindre smitte, men noen sier de ikke husker eller ikke vet. Da kan vi foreslå betenkningstid, og så kommer det ofte på runde to eller tre, forklarer Sara Lyngaas Jensen, som er koordinator i smittesporingsteamet.

Hun har jobbet med smittesporing siden coronapandemien brøt ut, og forteller om et krevende arbeid.

- Vi møter jo hele Trondheims befolkning, så folk tar det utrolig forskjellig. Noen er allerede informert fra den de kjenner som er smitta, mens for andre raser verden fullstendig.

Mange får regelrett sjokk.

- Da må vi ringe tilbake, slik at de får tid til å hente seg inn. Den mellommenneskelige biten er også utrolig viktig. Det er en krevende situasjon å være i, og slike samtaler tar tid, sier Jensen.

Frykter indisk mutasjon

I Trondheim er det nå mistanke om at også den indiske mutasjonen sprer seg i samfunnet. Foreløpig sekvensering tyder på en håndfull tilfeller, som igjen har mange nærkontakter. Om den får fotfeste, blir det en ytterligere belastning for teamet.

- Da spørs det om det holder med de tiltakene som er gjort. Men det er vi jo ikke i morgen. Det tar tid, sier Jensen.

- Vi merker veldig godt hvor mye fortere det sprer seg nå enn for eksempel i fjor vår. Når vi ringer nærkontakter, er det nå en del som allerede har utviklet symptomer. Før kunne det gå flere døgn, men nå kanskje to dager. Det er kjempekrevende, for da får vi det mye travlere vi også.

De er imidlertid ikke i tvil om at de skal klare å bekjempe denne bølgen også, og er uenig i medieoppslag om sprengt kapasitet.

- Vi har dyktige folk på jobb, og benytter bare helsepersonell i Trondheim. Det ser vi at vi har lyktes med før. Og det er jo det som er tryggheten, at vi har klart å slå ned dette tidligere, forteller Jensen.

- Men hvis vi ikke får slått dette ned før sommeren, da må vi ha flere folk inn, for det er mange som har stått på siden mars i fjor og det er klart at de skal ha ferien sin, sier avdelingsleder Bromet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer