- For noen uker siden så det ikke ut her, det skal jeg love deg

Norges største jordbærprodusent Per (54) er oppgitt etter den mest råtne sommeren på 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges største jordbærprodusent, Per Isingrud, er ikke fornøyd med årets jordbærsesong. Store mengder nedbør på Østlandet har ført til sopp på jordene og råtne bær.

Det gjelder spesielt i områdene nord for Oslo, i Hedmark og Oppland.

I løpet av de 30 årene Isingrud har dyrket jordbær har det aldri vært flere råtne bær enn i år, mener han.

- For mange har årets sesong vært krise. For noen uker siden så det ikke ut her, det skal jeg love deg. En hel generasjon grønne kart ble ødelagt, de lå som grå ulldotter over hele åkeren, sier han til Dagbladet.

- Det er 1997 og i år som har vært de dårligste årene. Regnet gjør at jordbæra råtner av soppen gråskimmel. Og for at soppen ikke skal spre seg til resten av avlinga må 400 bærplukkere fjerne de ubrukelige bærene, istendenfor å plukke de røde.

Les også hva jordbærspisere i jordbærbygda Lier mener om årets sommersesong.

Ekstra plukkearbeid Med en tredjedel produksjon i Minnesund og resten i Sarpsborg, selger Isingrud til sammen 700 tonn jordbær i løpet av et normalt år. I år anslår han at han bare får solgt 400 tonn.

- Jeg orker ikke tenke på de økonomiske tapene. Nå mot slutten av sesongen har det vært bra, men nå er de vanskeligere å selge fordi folk er mette av bæra, sier Isingrud videre.

MYE NEDBØR:  Nedbøret fører til god forhold for soppen gråskimmel - som ødelegger bæra. Per Isingrud (54) sier til Dagbladet at hans 400 jordbærplukkere måtte bruke mye tid må å fjerne ødelagte bær - slik at soppen ikke skulle spre seg - istedenfor å plukke de røde. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MYE NEDBØR: Nedbøret fører til god forhold for soppen gråskimmel - som ødelegger bæra. Per Isingrud (54) sier til Dagbladet at hans 400 jordbærplukkere måtte bruke mye tid må å fjerne ødelagte bær - slik at soppen ikke skulle spre seg - istedenfor å plukke de røde. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Men jeg er optimist, nå ser jeg fram til neste sesong.

Færre bønder Jordbærrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning, Dan Christensen, understreker at jordbærsesongen ikke er ferdig, men sier at årets sesong har vært veldig utfordrende.

De siste ti årene har 60 prosent av norske jordbærprodusenter lagt ned driften. Fra å ha vært rundt 1100 jordbærbønder i 2001, var det ti år seinere, i fjor, bare 449 produsenter igjen.

- Bøndene teller på knappene etter flere dårligere sesonger på rad. Dårlig vær medvirker til at flere gir seg, sier han.

SEIN SESONG:  Ifølge informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, kom jordbærsesongen i gang to uker seinere enn normalt. Dette på grunn av en kjølig forsommer og mye nedbør. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SEIN SESONG: Ifølge informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, kom jordbærsesongen i gang to uker seinere enn normalt. Dette på grunn av en kjølig forsommer og mye nedbør. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Flere bønder fikk frostskader på jordbær i april og mai. Deretter har det vært mye regn, sier han.

Uoptimal kvantitet Også informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, forteller om jordbær som har blitt ødelagt på grunn av regnet.

- Derfor har etterspørselen vært større enn tilgangen. Kvantiteten har ikke vært optimal, og i perioder i juli har det blitt plukket færre jorbær på grunn av mye regn om natta, sier hun.

Det finnes ikke tall på hvor mye av jordbæra som er ødelagt, og på grunn av en kjølig forsommer begynte årets jordbærsesong to uker seinere enn normalt i år. Likevel tror hun at hver nordmann vil spise oppunder fem kilo jordbær i år - som i fjor. 

SER FRAMOVER:  Jordbærbonde Per Isingrud ser fram til neste års sesong allerede. - Jeg orker ikke tenke på de økonomiske tapene, sier han. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SER FRAMOVER: Jordbærbonde Per Isingrud ser fram til neste års sesong allerede. - Jeg orker ikke tenke på de økonomiske tapene, sier han. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi må kunne si at det i gjennomsnitt har blitt solgt mindre jordbær i sommer enn normalt. Men salget kan ta seg opp slik at slik at vi ender opp med like tall som i fjor.

Frykter mer utenlandsk import Det produseres for lite jordbær i Norge til å dekke etterspørselen, og en stadig økende import bekymrer landbruksdirektør i Hedmark, Håvard Elstrand.

- Tradisjonelt har vi produsert den jordbæra vi trenger sjøl, men vi ser nå at det også i jordbærsesongen blir importert mer jordbær utenifra. Det er et utrykk for at vi ikke klarer å holde tritt med forbruksutviklingen.

Dette handler om økonomi, og et importvern som ikke er sterkt nok til å beskytte den norske jordbærproduksjonen, mener Elstrand.

UTFORDRENDE:  Jordbærrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning, Dan Christensen, sier at årets sesong har vært «veldig utfordrende». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
UTFORDRENDE: Jordbærrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning, Dan Christensen, sier at årets sesong har vært «veldig utfordrende». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Også skyldes det selvfølgelig været. Med mye nedbør i vekstsesongen og mildere vær blir ikke kvaliteten på bæra like god.

Det oppmuntrer ikke bøndene til videre drift, mener Elstrand.

- Vi frykter jo at flere gir opp etter årets sesong. Vi vil helst øke produksjonen.

Godt Bama-år Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, forteller derimot om en god jordbærsommer.

RÅTTEN:  Grønne jordbærkart lå som gråe ulldotter, forteller jordbærbonden. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
RÅTTEN: Grønne jordbærkart lå som gråe ulldotter, forteller jordbærbonden. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror enkelte små produsenter på Hedmarken har vært ekstra utsatt i år, noe som er tragisk. Men vi har egentlig ikke emrket noe til det, vi har aldri solgt så mye jordbær som i år.

Ifølge Linnert har Bamas jordbærsalg økt med mellom 20 og 25 prosent.
Soppangrep Daglig leder i Gartnerhallen, Arnt Foss, sier til Dagbladet at årets sesong har bydd på «voldsomme utfordringer», og at det har vært «verst i Hedmark og Oppland». Også assisterende genrealsekretær i Norges Bondelag, Knut Hoff, forteller om regnfulle tilbakemeldinger.

- Jo mer regn vi får, jo større blir problemene med soppangrep og råte, sier han. 

Godt Bama-år Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, forteller derimot om en god jordbærsommer.

- Jeg tror enkelte små produsenter på Hedmarken har vært ekstra utsatt i år, noe som er tragisk. Men vi har egentlig ikke emrket noe til det, vi har aldri solgt så mye jordbær som i år.

Ifølge Linnert har Bamas jordbærsalg økt med mellom 20 og 25 prosent.

MER UTENLANDSK:  Landbruksdirektør i Hedmark, Håvard Elstrand, frykter at nedleggingstrenden av norske jordbærbruk fortsetter etter årets regnsesong. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MER UTENLANDSK: Landbruksdirektør i Hedmark, Håvard Elstrand, frykter at nedleggingstrenden av norske jordbærbruk fortsetter etter årets regnsesong. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer