For og imot

Det er sterkt delte oppfatninger om en krig mot Irak er den riktige veien å gå. Dette er viktige lands oppfatninger:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia

Statsminister Tony Blair har vært president George W. Bushs kompromissløse støtte og allierte. Ledende medlemmer i Blairs regjering, og mange innen Labour, er ikke overbevist om at en krig mot Irak er veien å gå.

Russland

Russland har motsatt seg å ta inn noe om en militær aksjon mot Irak i resolusjonsteksten før FNs våpeninspektører har fått muligheten til å prøve å gjennomføre sitt arbeid. Russland har imidlertid store økonomiske interesser i Irak, og vil helst sitte ved forhandlingsbordet når et eventuelt post-Saddam-bo skal gjøres opp.

Tyskland

Tyskland har klart sagt fra at de ikke vil delta i en krig mot Irak, selv om FN støtter en militær aksjon mot landet.

Frankrike

Frankrike har gått inn for å sende våpeninspektørene tilbake til Irak, men vil ikke ha krig mot landet.

Tyrkia

Britiske og amerikanske fly har fått bruke tyrkiske baser for å kontrollere flyforbudssonen i Nord-Irak. Etter valgskredet for Tyrkias dominerende muslimske parti nylig er det ikke kommet noen klare signaler for hvordan partiet AKP vil stille seg til en militær aksjon mot Irak.

Egypt

Deltok i Golf-krigen. Sammen med flere andre araberstater har Egypt oppfordret Irak til betingelsesløst å akseptere at våpeninspektørene får komme tilbake. President Hosni Mubarak mener at konflikten mellom israelerne og palestinerne må løses før en krig mot Irak kan vurderes.

Iran

Iran er mot en militæraksjon mot Irak. Selv om regimet i Teheran gjerne ser at Saddam Hussein blir styrtet, frykter man at en krig mot Irak er en del av USAs strategiske ambisjon om å få større makt i regionen.

Saudi-Arabia

Under Golf-krigen i 1991 var Saudi-Arabia en aktiv deltaker, og fly og tropper hadde baser i landet. Nå har landet vinglet fra det ene standpunktet til det andre.

Jordan

Jordan har satt seg kraftig imot en militær aksjon mot Irak. Kong Abdullah mener at det viktigste politiske mål i regionen er å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne.

Syria

Syria har aldri likt Saddam Hussein, men vil ikke aktivt støtte en krig denne gangen.