Før onsdag var hun kjent som en omsorgsfull husmor

Så etterlot Tashfeen (27) sin seks måneder gamle datter hos bestemor og drepte 14 personer på julefest.

DREPTE 14 PERSONER: Ekteparet Tashfeen Malik og Syed Farook drepte 14 personer da de åpnet ild på hans tidligere arbeidssted i San Bernardino i California på onsdag. Foto: FBI / California Department of Motor Vehicles / AP / NTB scanpix
DREPTE 14 PERSONER: Ekteparet Tashfeen Malik og Syed Farook drepte 14 personer da de åpnet ild på hans tidligere arbeidssted i San Bernardino i California på onsdag. Foto: FBI / California Department of Motor Vehicles / AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stadig nye detaljer lekker ut om Tashfeen Malik (27), som sammen med sin ektemann Syed Rizwan Farook (28) åpnet ild og drepte 14 personer på en julefest i San Bernardino i California på onsdag.

Nå begynner det å danne seg et bilde av småbarnsmorens rolle og mulige motiv for masseskytingen.

Flyttet til Saudi-Arabia 27-åringen ble født i en liten by i Punjab-provinsen i Pakistan, men flyttet videre til Saudi-Arabia sammen med sin far for 25 år siden.

Her skal han ha blitt dypt religiøs, mer konservativ og fundamentalistisk.

- Broren vår forandret seg mye etter at han dro til Saudi-Arabia. Når slektninger besøkte ham, kom de tilbake og fortelle hvor konservativ og fundamentalistisk han hade blitt, sier gjerningskvinnens onkel Javed Rabbani i et intervju med Reuters.

En annen onkel, Malik Anwaar, sier til nyhetsbyrået at Maliks far hadde mistet kontakten med resten av familien på grunn av uvennskap, blant annet etter en krangel om et hus.

- Omsorgsfull For fem eller seks år siden, reiste Malik tilbake fra Saudi-Arabia til Pakistan, hvor hun studerte for å bli farmasøyt på et universitet i Multan. Dette er kjent som et område hvor ulike terrorgrupper med koblinger til al Qaida har sterkt fotfeste, skriver Reuters.

I 2014 kom hun til USA på et ekteskapsvisum. Det er uklart hvordan hun møtte ektemannen, men paret etterlot seg ei datter på rundt seks måneder, og Malik skal ha vært kjent som en omsorgsfull husmor før onsdag, skriver nettstedet Mashable.

Så overlot hun sin seks måneder gamle datter til svigermor, før hun åpnet ild på julefesten på et senter for funksjonshemmede.

Politiet undersøker nå beviser for at Malik skal ha sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Dersom dette stemmer, snur det opp-ned på etterforskningen, sier en myndighetskilde til Reuters.

Dette synes hittil å være det sterkeste beviset på at angrepet kan ha vært inspirert av den fryktede terrorgruppa. Samtidig opplyser kilder i amerikanske myndigheter at det ikke er noe som indikerer at IS på noen måte har vært direkte involvert.

al-Qaida-kontakt Samtidig hadde ektemannen kontakt med personer fra minst to militante organisasjoner, deriblant Nusrafronten i Syria, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, skriver Los Angeles Times.

Han skal også ha hatt kontakt med den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia, uten at det spesifiseres hva slags kontakt det dreier seg om eller med hvem.

Fredag sa FBI-sjef James Comey at de to neppe tilhørte en islamistcelle eller en større organisert gruppe, men FBI har likevel besluttet å etterforske skytingen som en terrorhandling.

- FBI har ikke registrert kontakt av betydning mellom gjerningspersonene og grupper som er i FBIs søkelys, sa Comey.

Åpnet for pressen Ekteparet leide et rekkehus, som i går ble åpnet for pressen.

Flere amerikanske TV-kanaler sendte direkte fra inne i huset, der seerne kunne se ting som barneleker, id-papirer, makulerte dokumenter, en koran og en barnebok om Islamsk skikk og bruk.

Drept i aksjon Ekteparet ble drept i skuddveksling med politistyrker fem timer etter massakren ved Inland Regional Center i San Bernardino, California. 

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket ikke at det kan ha dreid seg om en arbeidskonflikt. Malik jobbet på helsesenteret og hadde tidligere på dagen hadde vært på en tilstelning. Det var dette førjulsarrangementer paret angrep.

Under massakren hadde ekteparet med seg to rifler og semiautomatiske våpen samt håndvåpen som alle var kjøpt lovlig. De var ikledd kamuflasje klær og utstyrt med over 6100 skudd og tolv rørbomberr.