Terroren på Sri Lanka

- For øyeblikket er vi trygge, men vi vet ikke hva som vil skje

Ravi (60) ble drept under påskegudstjeneste. I dag blir han begravd.

DØD: Anton Santiago Ravindran Fernando (60) var en av dem som ble drept under terrorangrepene på Sri Lanka. Video: John T. Pedersen / Ørjan Ryland. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

COLOMBO (Dagbladet): - Alle her er veldig triste. For øyeblikket er vi trygge, men vi vet ikke hva som vil skje, sier Girani Fernando (55) til Dagbladet.

Ute på gata i Colombo-nabolaget er det satt opp noen trestoler som skjermes for elementene av et lite hvitt telt. Der holdes begravelsesseremonien for Anton Santiago Ravindran Fernando (60), som uheldigvis befant seg på påskegudstjeneste i den nærliggende St. Anthony (Antonius)-kirka søndag, da ei bombe gikk av og drepte flere titalls medlemmer av menigheten.

STRENGT VAKTHOLD: Et stort område rundt St. Anthony-kirka i Kochchikade er sperret av, med sterk tilstedeværelse av væpnet politi. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STRENGT VAKTHOLD: Et stort område rundt St. Anthony-kirka i Kochchikade er sperret av, med sterk tilstedeværelse av væpnet politi. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kledd i dress

Liket av Anton, eller Ravi, ligger på ei seng inne på et rom rett innenfor. Familie og venner går etter tur inn den trange døråpningen for å vise den avdøde den siste ære. Nonner synger for ham, og en prest gir sin velsignelse.

Ravi er kledd i en svart dress, med ansiktet delvis tildekket. Han har ikke tegn til ytre skader, men liket bærer preg av å ha ligget i over 30 graders varme i tre dager.

Det er vanskelig for søsteren å forsone seg med at storebroren ble revet bort på en slik brutal måte.

SLIK ER DET PÅ SRI LANKA NÅ: 290 mennesker er drept etter flere terrorangrep på Sri Lanka. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer hvorfor myndighetene nå har innført portforbud i storbyen Colombo. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer

- Hvis han hadde blitt syk, kunne jeg akseptert det, men dette er det verste som har skjedd meg, det verste som har skjedd i min familie, sier hun før stemmen sprekker.

Gratia Fernando (62) er søsteren til Ravis kone, og bor i Roma. Hun forteller at hun våknet opp til nyheten om angrepet første påskedag, og desperat prøvde å få tak i slektninger i Colombo.

- Jeg fikk til slutt høre at Ravi var alvorlig skadd - men da var han allerede død, sier Gratia til Dagbladet.

- Totalt uventet

Hun sier angrepet kom totalt uventet på det kristne minoritetssamfunnet på Sri Lanka.

- Vi hadde aldri forventet noe slikt. Dette er en veldig, veldig trist hendelse - for oss, for srilankere, og så på dette hellige stedet. Jeg mener at de som døde, nå er martyrer, sier nonna.

Hun er kritisk til at myndighetene satt på informasjon om et mulig angrep ti dager i forveien, uten å foreta seg noe.

- Nå er det for seint. Familier er gått tapt, sier hun.

TERROR: Kirker og hoteller var mål for et koordinert selvmordsangrep første påskedag på Sri Lanka. Nå skal overvåkningsbilder fra en av de katolske kirkene vise en av de mistenkte selvmordsbomberne. Video: St. Sebastians kirke Vis mer

Girani sier at frykten brer om seg i nabolaget etter angrepet; den har ikke blitt mindre etter at ei bilbombe i går gikk av et par steinkast unna - denne gangen uten at noen ble alvorlig skadd.

- Vi er redde, vi vet ikke hva som vil skje. Biskopen har sagt at han skal ta grep, men det viktige er at de ansvarlige må straffes, sier 55-åringen.

Når seremonien er over, vil Ravi bli lagt i ei grav på en av de katolske kirkegårdene i Colombo. I dag har det vært flere massegravleggelser flere steder i byen.

NY BOMBE: Frykten gir ikke slipp i nabolaget, etter at ei bilbombe gikk av i går kveld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY BOMBE: Frykten gir ikke slipp i nabolaget, etter at ei bilbombe gikk av i går kveld. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Sperret av

I Kochchikade er det hengt opp en mengde papirflagg, som uttrykk for den kollektive sorgen i nabolaget. Vanligvis foregår en prosesjon i forbindelse med begravelser, men dette er umulig nå fordi mange gater er sperret av både etter kirkebombingen og bilbomba i går.

De oppjusterte tallene viser at 310 mennesker omkom i terroraksjonene mot flere luksushoteller og kirker i Colombo.

Islamistgruppa National Thoweed Jama'ath er utpekt som gjerningsmenn av myndighetene, men foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret for det koordinerte angrepet, som omfattet sju selvmordsbombere. Over 40 personer er arrestert.

Myndighetene har innført et strengt regime, og det er sterk tilstedeværelse av væpnet politi overalt. To dager på rad har det vært portforbud om kvelden og natta.

Regjeringen har erklært dagen i dag som nasjonal sørgedag, og flaggene vaier på halv stang over hele Colombo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer