Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Israel:

- For palestinerne har valget ikke noe å si

Hvem som blir Israels neste statsminister har lite å si for palestinerne. - Israel kontrollerer allerede alt palestinerne gjør, sier israelsk fredsaktivist.

MÅ FÅ TILLATELSE: En palestinsk kvinne krangler med isralske soldater sør for Hebron. Soldatene patruljerer her ett av de over 500 sjekkpunktene på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Om de israelske soldatene sier nei, får ikke palestinerne dra videre på det som egentlig skulle være deres land. Foto: Mussa Qawasama / Reuters / Scanpix
MÅ FÅ TILLATELSE: En palestinsk kvinne krangler med isralske soldater sør for Hebron. Soldatene patruljerer her ett av de over 500 sjekkpunktene på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Om de israelske soldatene sier nei, får ikke palestinerne dra videre på det som egentlig skulle være deres land. Foto: Mussa Qawasama / Reuters / Scanpix Vis mer

Tirsdag er det valg i Israel. Noe av det aller siste den hardt pressede og korrupsjonsanklagede statsministeren, Benjamin Netanyahu, gjorde i valgkampinnspurten, var å love at han skal sørge for at Israel skal annektere, altså overta eller stjele, store deler av det som skulle bli en palestinsk stat.

- Visjonen til statsministeren er en apartheid-visjon, der en gruppe sivile har fulle rettigheter (israelerne) og en annen (palestinerne) ikke har det, sier fredsorganisasjonen Peace Now.

- Kontrollerer alt

Netanyahu lovet at Israel skal ta offisielt kontroll over størsteparten av Jordan-dalen i Vestbredden, samt en rekke av de mange ulovlige bosettingene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

- Det som er viktig å vite for dere utenfor Israels grenser, er at Israel allerede i dag bruker Vestbredden som om det er dets eget land. Vi bruker ressursene, vi bygger ut stadig mer av jorda - og vi kontrollerer livene til de fem millioner palestinerne på Vestbredden og i Gaza, sier Amit Gilutz, talsperson for B'Tselem.

B'Tselem er et israelsk informasjonssenter som avdekker hva Israel gjør på Vestbredden og Gaza.

- Helt siden Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967 har alle israelske politikere, med Arbeiderpartiet i spissen, tatt over stadig mer palestinsk land og vannressurser. Samtidig har palestinerne gradvis blitt presset ut av sine forfedres land, sine jorder og eiendommer, sier Gilutz.

- Ikke demokrati

Israeleren fnyser når han hører israelske politikere si at «Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten».

- Hva kaller du et område der ett folk kontrollerer et annet folk? Der ett folk har alle rettigheter og de andre må gjøre som vi, israelerne, sier? Spør Gilutz og svarer sjøl:

- Israel er ikke noe demokrati. Israel behandler palestinerne forferdelig, og det helt uten konsekvenser. Det er forferdelig og burde snart få konsekvenser. Men for å komme ut av situasjonen, må det internasjonale samfunnet presse Israel, sier Gilutz.

Han bryr seg ikke om det blir Benjamin Netanyahu eller den tidligere hærsjefen Benny Gantz.

- De er like ille. Den ordentlige krisa nå, er at det finnes politiske løsninger, men at det ikke er noen politisk vilje i Israel for å løse den, sier Gilutz.

- Ingen grenser

KORRUPSJONSANKLAGER: Om Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu taper valget, risikerer han å bli fengslet for korrupsjon. Her åpner han skoleåret på en ulovlig bosetning på okkuperte Vestbredden. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix
KORRUPSJONSANKLAGER: Om Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu taper valget, risikerer han å bli fengslet for korrupsjon. Her åpner han skoleåret på en ulovlig bosetning på okkuperte Vestbredden. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix Vis mer

Netanyahu vant valget i Israel i april, men klarte aldri å bygge en ny koalisjonsregjering, som igjen førte til gårsdagens nyvalg. Den israelske avisa Ha'aretz oppfordret på lederplass sine lesere til å gå til stemmeurnene for å unngå at Netanyahu får fortsette som statsminister.

«De siste to ukene har vist Netanyahu i all sin styggedom: Han hisser til krig, sprer løgner, overser lover og autoriteten til statlige institusjoner - samt anklager hele det arabiske samfunnet for valgfusking … I tillegg hinter han om at han ikke vil akseptere valgresultatet om han taper», skriver avisa og dundrer videre:

PÅ PALESTINSK LAND: En israels bosetter og hans sønn bor i en ny, ulovlig bosetning på Vestbredden. Ved treet står en palestinsk bonde og ser på at nye israelske bosettere tar over området bonden alltid har bodd på. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / Scanpix
PÅ PALESTINSK LAND: En israels bosetter og hans sønn bor i en ny, ulovlig bosetning på Vestbredden. Ved treet står en palestinsk bonde og ser på at nye israelske bosettere tar over området bonden alltid har bodd på. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / Scanpix Vis mer

«Netanyahus oppførsel viser at det ikke er noen grenser for hvor mye han er villig til å ødelegge Israels demokrati bare for å holde seg til makta - og for å unngå å bli stilt til retten for korrupsjonsanklager».

Avisa mener Netanyahus motstander, Benny Gantz, er en mer verdig statsministerkandidat, og avslutter med at alle israelske borgere, både jøder og arabere, er nødt til å stemme for å unngå at Netanyahu får fortsette å vanstyre Israel.

- Immunitetsjakt

Også den israelske fredsorganisasjonen Peace Now vil bli kvitt Netanyahu, og raser mot hans annekteringsplaner.

«Dette er nok et bevis på kynismen til en statsminister som er i ferd med å drukne i korrupsjonsanklager. I årevis har Netanyahu utvist nasjonal uansvarlighet, men nå viser han hvor desperat han er i jakten på immunitet», skriver Peace Now og avslutter:

«Netanyahu er klar for å selge framtida vår. Han sender en beskjed til Israels borgere, palestinere og hele verden om at hans politiske overlevelse er viktigere enn å løse den blodige konflikten».

- Rasistisk

Både FN, EU og Norge går sterkt ut og advarer Netanyahu om å annektere okkupert palestinsk land.

- Netanyahus pinlige plan er et uspiselig forsøk på å skaffe stemmer i valget. Og Israel er i ferd med å bli et rasistisk apartheidregime, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu etter å ha hørt Netanyahus annekteringsplaner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling