Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For pen til å bli ordfører

Kirsti Dale (49) er venstrekvinne, enslig tobarnsmor og ordførerkandidat i Ørsta. Men valgplakatene er blitt samlerobjekt, og hun er for pen til å bli ordfører, mener folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØRSTA (Dagbladet): 49-åringen driver valgkamp i ekte amerikansk stil. Hun har trykt opp valgplakater og visittkort. For ungene i bygda er hun bare kinodama, for på den lokale kinoen ruller ansiktet hennes over lerretet med budskapet «Kirsti Dale som ordførarinne».

- Freistarinne er mer korrekt, sier bridgekompis Einar Søberg. Vi møter ordførerkandidaten og bridgevennene på stamkafeen i Ørsta sentrum, midt i Ivar Aasen land på Sunnmøre.

- Ordførarinne er riktig på nynorsk, parerer Kirsti Dale, som opprinnelig er fra Ålesund. Hun er utdannet journalist med flere år bak seg i NRK og norske aviser. Før hun ble lærer på folkehøyskolen i Ørsta, underviste hun medieelever i Volda. Høyskolefag i kommunal ledelse kan komme godt med for en ordfører uten erfaring fra kommunestyret.

Er for pen

Populære Nils Taklo (Sp) gir seg etter tolv år i ordførerstolen i kommunen med rundt ti tusen innbyggere. - Valget er helt åpent. Jeg frykter Frp mest, men jeg er aktiv og møter folk der de er, det hjelper godt. Det er viktig å være tilgjengelig, sier hun. På oppfordring tar hun opp mobilen for å vise fram en SMS-melding. «Ei slik dame som deg liker jeg selv om jeg er yngre. Vil møte deg. Fin er du rg.»

- Du er for pen, Kirsti. Se på kortet ditt. Er dette stemmefiske eller et sjekketriks?

Eldar Løvøy og Jon H. Urke er enig med Søberg, om enn mer forsiktige med superlativene. - Jo, hun er sjarmerende, det er riktig, det, sier Løvøy.

Ingen pinup

Men på bygda prates det om den vakre kandidaten. Det ryktes at valgplakaten hennes er blitt samlerobjekt. Det første opplaget måtte kastes fordi hun ble for pen på bildet. «Rådgiverne» rundt kafébordet er ikke i tvil:

- Det er greit for gutta, men du må forstå at jentene ikke vil ha en ordfører som er penere enn dem. Så enkelt er det, mener Søberg.

- Jeg er slett ingen pinup. Å bli konfrontert med det å skulle være for pen er helt nytt for meg. Rett nok nektet slakteren å henge opp plakaten før han så bildet, men at jeg henger på så mange gutterom, tviler jeg litt på, sier Dale.

Kirsti Dale har prøvd det meste. En kort periode som opprørsk student på 70-tallet flørtet hun med AKPm-l. Hun fikk en liten POT-mappe.

Side har hun prøvd kristenlivet, drevet hjelpearbeid og bodd på gård. For to år siden gjorde hun seg bemerket på Venstres landsmøte fordi hun ville vrake partiformann Lars Sponheim.

FOR PEN: Kirsti Dale (49) fra Ørsta vil bli ordfører, men er for pen. Plakatene hennes er blitt samleobjekt.