VENNER PÅ HOCKEYKAMP: Her er Putin sammen med hockeystjerna Roman Rotenberg (til venstre). Til høyre står Gennady Timchenko, en av Putins nære venner. Foto:   AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY / NTB Scanpix
VENNER PÅ HOCKEYKAMP: Her er Putin sammen med hockeystjerna Roman Rotenberg (til venstre). Til høyre står Gennady Timchenko, en av Putins nære venner. Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY / NTB ScanpixVis mer

Før Putin tar en avgjørelse, forhører han seg med sin gamle kompisgjeng fra St. Petersburg

Med Putin i førersetet har de blitt styrtrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands sagnomsuste president Vladimir Putin (62) er en handlingens mann. Han er også en mektig mann, og tronet på toppen av lista til Forbes over verdens mektigste mennesker i både 2013 og 2014.

Det er gått 17 måneder siden Russland gikk inn i østlige Ukraina og annekterte Krim-halvøya. Dette i sammenheng med den påfølgende krigen i Øst-Ukraina, skapte et iskaldt forhold mellom Russland og Vesten. I april sa Putin at han ikke angret på annekteringen, og at han rettet opp en historisk feil.

Denne uka satte Putin i gang prosjektet for å modernisere militæret, tross økonomiske sanksjoner og fallet i oljeprisen. Prosjektet vil koste 351 milliarder dollar, og prosjektet har som mål å være ferdig innen 2020, ifølge Business Insider.

Maktkretsen Etter 15 år ved makta, har hans lederstil forandret seg. I større og større grad tar han avgjørelser om viktige innenriks- og utenriksspørsmål nærmest på egen hånd. Den autoritære lederstilen har gitt ham kallenavnet «tsaren».

- De største kriminelle i vårt lands historie - Tsar Nicholas II og Mikhail Gorbachev - var de sveklingene som kastet makta på gulvet og tillot at makta ble plukket opp av hysterikere og gale menn, skal Putin ha sagt til sin innerste krets, ifølge Newsweek.

Putin sverget å aldri gjøre det samme.

SKOLEKAMERAT: Arkady Rotenberg. Foto: AP Photo / Interpress, Alexander Kulebyakin / NTB Scanpix
SKOLEKAMERAT: Arkady Rotenberg. Foto: AP Photo / Interpress, Alexander Kulebyakin / NTB Scanpix Vis mer

Den innerste kretsen holder han fortsatt nær, ifølge International Business Times og en forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Dagbladet har snakket med. (Se lista nederst i saken).

Antivestlig linje Jakub M. Godzimirski, seniorforsker NUPI, har jobba med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år. Han bekrefter at Putin har en liten og sammensveiset krets han konsulterer før han treffer politiske og økonomiske avgjørelser.

- Da Putin kom til makta i 1999, prøvde han å forhøre seg med forskjellige interessegrupper. Men de siste åra, har han lagt seg på en streng antivestlig linje, sier Godzimirski, som forteller at Putin lider under sin egen propaganda.

På starten av 2000-tallet opplevde Russland en voldsom oppsving i økonomien. Da bare Putin love, og prestere. Han hadde som mål å framstå som en handlingens mann, i motsetning til hans forgjenger Boris Jeltsin, forklarer Godzimirski.

- I starten kunne han skylde på sine forgjengere. I dag er problemene landet opplever økonomisk og diplomatisk direkte eller indirekte et resultat av hans egne beslutninger. At disse beslutningene ofte er fattet på uriktig grunnlag, kan nok ofte være tilfelle. Han ville i så fall ikke være den første som blir felt av sin egen propaganda. Vi vet den dag i dag at George W. Bush fattet avgjørelsen om å gå til krig mot Irak på uriktig informasjon, sier Godzimirski.

Lojal mot sine venner Presidenten som ikke liker internett og dataskjermer, og heller ikke liker å holde møter på Kremlin, forhører seg med en begrenset krets før han tar avgjørelser fra presidentpalasset som ligger 25 kilometer utenfor Moskva.

Dette er alle menn fra hans fortid i St. Petersburg, skolekamerater og venner fra da han startet i det små i St. Petersburgs byråd. Han har vært lojale mot sine venner gjennom å gi dem maktposisjoner og verdifulle kontrakter.

FOTBALLPRESIDENT: Boris Rotenberg (til høyre). Foto: FP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix
FOTBALLPRESIDENT: Boris Rotenberg (til høyre). Foto: FP PHOTO / STRINGER / NTB Scanpix Vis mer

I dag er denne kretsen 8 mannfolk styrtrike og mektige, ifølge Forbes og International Business Times. Flere av disse er nå ilagt økonomiske sanksjoner av EU og USA.

Arkady Rotenberg (63) og Putin er venner fra skoletida, og tidligere var de judopartnere. Rotenberg er i dag deleier i Stroygazmontazh Corporation, det største konstruksjonsselskapet for gassrør i Russland. Ifølge Forbes er han Russlands 57. rikeste mann, og skal ha en nettoformue på 1,4 milliarder dollar. På grunn Ukraina-krigen, innførte EU og USA sanksjoner mot selskapet, og frøs Rotensbergs aktiva

Boris Rotenberg (58) er hovedaksjonær i Stroygazmontazh Corporation, er broren til Arkady, og også en tidligere judopartner av Putin. I 2013, ble han president for fotballklubben FC Dynamo Moscow, broren Arkady er president for ishockeyklubben med samme navn.

Ifølge Forbes, hevder det amerikanske finansdepartementet, at Putin belønnet Boris med milliardkontrakter med oljegiganten Gazprom og i anledning OL i Sotsji. Boris skal ha en nettoformue på 1,5 milliarder dollar.

Igor Sechin (65) er også en gammel St. Petersburg-venn av Putin, var tidligere representant for teleselskapet Siemens i Russland. Han skal ha kjøpt et palass til Putin ved Svartehavet for 1 milliard dollar.

SELFIE:Gennady Timchenko står bak til høyre. Putin tar selfie med hockeyspiller Roman Rotenberg.  Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY / NTB Scanpix
SELFIE:Gennady Timchenko står bak til høyre. Putin tar selfie med hockeyspiller Roman Rotenberg. Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY / NTB Scanpix Vis mer

Gennady Timchenko (62) satt begge i byrådet i St. Petersburg på 90-tallet, og har siden den gang hatt forretningsforbindelser. Han ble styrtrik da han grunnla petroleumsselskapet Gunvor, og det er estimert at han har en nettoformue på 15,8 milliarder dollar.

Andrei Fursenko (65) er en fysiker som tidligere eide flere selskaper sammen med Putin. Dachaen (hytta) hans grenser til Putins i Ozero-området, nord for St. Petersburg.

Fra 9 mars 2004 til mai 2014 var han utdanningsminister i Russland. Årlig får han 200 000 dollar i lønn for å hjelpe Putin i ulike spørsmål.

Alexey Miller (53) er ansett for å ha vært Putins tidligere høyrehånd i St. Petersburgs byråd. I dag sitter han i styret i Gazprom. På lista til Forbes over verdens mektigste mennesker, havner han på 47. plass.

Yuri Kovalchuk (63) er nabo med Putin, tidligere fysiker, og nå hovedaksjonær i Bank Rossiya. Banken ble grunnlagt i 1990, fikk nylig en elektrisitetskontrakt fra myndighetene som vil gi en avkastning på 100 millioner dollar.

TIL GOD HJELP: Andrei Fursenko. Foto:  AFP PHOTO / BORIS YELENIN / NTB Scanpix
TIL GOD HJELP: Andrei Fursenko. Foto: AFP PHOTO / BORIS YELENIN / NTB Scanpix Vis mer

Vladimor Yakunin (67), er en tidligere Sovjet-diplomat og styremedlem i Bank Rossiya da denne ble grunnlagt i 1990.

Han er sjef for den russiske jernbanen, og det er estimert at han har en årslønn på 15 millioner dollar.

Dachaen hans ligger også nærme Putins. 

ST. PETERSBURG-VENN: Igor Sechin. Foto: EPA/BRICS / SCO PHOTOHOST / RIA NOVOSTI / NTB Scanpix
ST. PETERSBURG-VENN: Igor Sechin. Foto: EPA/BRICS / SCO PHOTOHOST / RIA NOVOSTI / NTB Scanpix Vis mer