ADVARER: Professor og lærer ved Politihøgskolen Paul Larsson (47) mener hvitsnippkriminelle slipper for lett unna straff. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ADVARER: Professor og lærer ved Politihøgskolen Paul Larsson (47) mener hvitsnippkriminelle slipper for lett unna straff. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- For rike og mektige kan kriminalitet lønne seg

Professor ved Politihøyskolen mener det ikke er likhet for loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet:) — For de rike og mektige kan kriminalitet lønne seg, sier professor og lærer ved Politihøyskolen, Paul Larsson til Dagbladet.

Dagbladet har de siste dagene avdekket stor frustrasjon hos blant annet Økokrim, Skatteetaten og Oslo Børs over at ikke flere saker som handler om økonomisk kriminalitet blir etterforsket.

— Vi kan ikke ha en strafferettspleie hvor de som er sterkest, og har mest ressurser, slipper lettest unna, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Ikke likhet — Det er ikke likhet for loven i Norge i dag. Det er jo et gammelt ordtak at hvis du ønsker å stjele penger er det bedre å starte en bank enn å rane den. Dette gjelder fortsatt. Hvis du har muligheten til å begå avansert økonomisk kriminalitet er det mye mindre sjanse for å bli tatt, sier professor og lærer ved Politihøyskolen Paul Larsson.

Nye tall fra Politidirektoratet understreker dette poenget.

Hittil i år utgjør økonomisk kriminalitet 2,6 prosent av alle anmeldte forbrytelser.

Til sammenlikning utgjør narkotikaforbrytelser 17,8 prosent. Politihøyskolelærer Larsson forteller at få politimenn liker å jobbe med økonomisk kriminalitet.

Karrieredreper — Jeg vil vel tro de fleste som begynner i politiet ikke begynner for å jobbe med økonomisk kriminalitet. Dessuten er disse sakene ofte svært kompliserte og de kan være «karrieredrepere». 95 prosent av den norske politistyrken vil vel ikke jobbe med økonomisk kriminalitet. Vi må dyrke fram de få som er flinke til det og satse på å rekruttere folk utenfra som økonomer og analytikere. I tillegg må vi styrke samarbeidet med andre tilsynsmyndigheter, sier Larsson.

Direktør i skattekrimenheten i Skatt sør, Jan Egil Kristiansen, har tidligere sagt til Dagbladet at «jo mer penger man unndrar, jo mindre sjanse er det for å bli tatt».

— For de rike og mektige kan kriminalitet lønne seg. Sannsynligheten for å bli tatt er svært liten, sier Larsson.

Han mener man må satse mer på spesialisering innad i politiet.

Professoren mener det er grunn til å være skeptisk til at rettsamfunnet ikke fungerer rettferdig.

Demokratisk — Likhet for loven er en grunnleggende demokratisk verdi og det er helt klart et tillitsproblem når det er så skjevt, sier Larsson. Han mener dette også svekker moralen hos politistyrken.

— Politifolk kan lett bli kyniske når de ser at de rike slipper unna mens de fattige blir straffet. Dette gjelder ikke bare i økonomiske straffesaker, men også andre lovbrudd, sier Larsson.