ENTUSIASTISK: Professor og tidligere leder for astronomiforeningen i Tromsø, Steinar Thorvaldsen. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
ENTUSIASTISK: Professor og tidligere leder for astronomiforeningen i Tromsø, Steinar Thorvaldsen. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Før satt man med et fem sider langt mattestykke for å finne ut når neste solformørkelse ville skje

- Det var svette og tårer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag formiddag skjer den største solformørkelsen på 60 år i Norge. Klokka 10.04.46 vil formørkelsen starte, klokka 11.08.41 vil den formørkelsen nå sitt høydepunkt og klokka 12.13.41 vil det hele være over.

Det er klokkeslettene bare for Tromsø. Ellers er klokkeslettene helt individuelle fra by til by (se oversikten i faktaboksen) i Norge. 

Men hvordan vet egentlig astronomene - helt ned til sekundet - hvor og når solformørkelsen vil skje?

- Høy presisjon - Det er fordi universet vårt er skrudd sammen som en nøyaktig klokke, og vi kjenner bevegelsesmønsteret til den klokka, sier Steinar Thorvaldsen, professor ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UIT) til Dagbladet.

Den tidligere lederen av astronomiforeningen i Tromsø gleder seg mildt sagt til fredagen, og forteller entusiastisk hvordan astrofysikerne i gamledager hadde en noe større jobb når de gjaldt å beregne en solformørkelse. 

- Det gjøres nemlig ved hjelp av en stor ligning som styrer bevegelsene til jorda. En ligning som fyller fem sider, sier han og forklarer:  

- Det er rett og slett et mattestykke som løses. I gamledager regnet man det manuelt; da var det å sitte å regne seg fram til de store oppdagelsene. Det var ukesvis med arbeid - kanskje et årsverk bare på å beregne neste solformørkelse, sier han. 

Så kom PC-en. 

Her blir det best - Siden har man kunnet programmere inn alle detaljene, og ut kommer posisjonen og det gitte tidspunktet. Man får en grafisk framstilling på når måneskyggen når jordoverflata, sier han til Dagbladet.  

- Er arbeidet blitt kjedeligere nå som alt er digitalisert? 

- Vitenskapen har i alle fall blitt noe helt annet enn hva det var den gang man regnet det manuelt. Det er fortsatt morsomt - faktisk er det enda mer moro, for det var mye svette og tårer før. Nå får du tallene og tidene direkte og kan se på hovedoppgaven i stedet på ligningen, sier han. 

Se faktaboksen for en oversikt over nøyaktig når solformørkelsen skjer der du er.

Solformørkelsen vil ifølge de astrofysiske beregningene starte klokka 09.46.36 i Oslo. Den vil nå sitt høydepunkt i samme by klokka 10.53.20 og være helt over klokka 12.02.02.

FISKERE I SOLFORMØRKELSE: Disse fiskerne i Florida fikk seg en uforglemmelig tur i oktober i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix
FISKERE I SOLFORMØRKELSE: Disse fiskerne i Florida fikk seg en uforglemmelig tur i oktober i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

I Bodø vil den starte 09.59.09, nå sitt høydepunkt 11.03.44 og være over 12.09.18. 

Skjønner du regnestykket? Det er bare på Svalbard, at solformørkelsen vil være total. I resten av landet regnes den utifra prosent, som at den eksempelvis vil være 93,4 prosent full i Trondheim, 95,4 prosent full i Tromsø og 88,6 prosent full i Oslo. 

Og da må man kanskje holde tunga rett i munn: 

- Prosentene finner man også ut av gjennom et stort regnestykke. Du har arealet av en sirkel, PI gange radius i annen, og så regner du av hvor mange prosent som blendes ut av månen, sier astroentusiast Thorvaldsen til Dagbladet.

- Du kan se det slik: Månen og sola er en sirkel, og så trekker man de to arealene, sirklene, fra hverandre. Og så får du en liten bit eller sum som blir igjen, forklarer han. 

Her blir det best Astronomene sier man vil kunne se solformørkelsen aller best på Svalbard, der en total solformørkelse vil skje. I Bodø, Narvik og i Skibotndalen i Storfjord kommune i Troms får man «nest best» sikt. 

I Tromsø vil man trolig også få fin utsikt mot sola, mens skyer i Sør-Norge trolig vil legge en demper på utsikten. 

Dagbladet følger solformørkelsen direkte gjennom hele fredagen. Vi går live fra Solobservatoriet på Harestua i Oslo, Tromsø, vårt studio i Oslo, og vil også få direktebilder fra Longyearbyen på Svalbard. Følg sendingen direkte fra klokka 09.45!