Før satt man med et fem sider langt mattestykke for å finne ut når neste solformørkelse ville skje

- Det var svette og tårer.

ENTUSIASTISK: Professor og tidligere leder for astronomiforeningen i Tromsø, Steinar Thorvaldsen. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
ENTUSIASTISK: Professor og tidligere leder for astronomiforeningen i Tromsø, Steinar Thorvaldsen. Foto: Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag formiddag skjer den største solformørkelsen på 60 år i Norge. Klokka 10.04.46 vil formørkelsen starte, klokka 11.08.41 vil den formørkelsen nå sitt høydepunkt og klokka 12.13.41 vil det hele være over.

Det er klokkeslettene bare for Tromsø. Ellers er klokkeslettene helt individuelle fra by til by (se oversikten i faktaboksen) i Norge. 

Men hvordan vet egentlig astronomene - helt ned til sekundet - hvor og når solformørkelsen vil skje?

- Høy presisjon - Det er fordi universet vårt er skrudd sammen som en nøyaktig klokke, og vi kjenner bevegelsesmønsteret til den klokka, sier Steinar Thorvaldsen, professor ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UIT) til Dagbladet.

Den tidligere lederen av astronomiforeningen i Tromsø gleder seg mildt sagt til fredagen, og forteller entusiastisk hvordan astrofysikerne i gamledager hadde en noe større jobb når de gjaldt å beregne en solformørkelse. 

- Det gjøres nemlig ved hjelp av en stor ligning som styrer bevegelsene til jorda. En ligning som fyller fem sider, sier han og forklarer:  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer