- For seint å dra

Skogbrannene herjer fortsatt i Australia.

VERRE OG VERRE: Denne brannen i Gosper i Blue Mountains utenfor Sydney er ute av kontroll - som rundt 200 andre skogbranner i Australia. Foto: Dan Himbrechts, AAP/AP/NTB Scanpix.
VERRE OG VERRE: Denne brannen i Gosper i Blue Mountains utenfor Sydney er ute av kontroll - som rundt 200 andre skogbranner i Australia. Foto: Dan Himbrechts, AAP/AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skogbrannene baner seg fortsatt vei gjennom Australia. Flere uker etter at brannene først brøt ut, gjør været - høye temperaturer og vind - at det er vanskelig å slokke brannene. Og stadig flere oppstår.

Situasjonen er kritisk. Nå beveger brannene seg innover den sørøstlige staten Victoria, der folk nå bes holde seg innendørs. Borgerne er ifølge nødetatene i delstaten i «umiddelbar fare», skriver CNN.

Samtidig uttaler nødetatene at det er for seint for dem som ikke allerede har dratt, å forlate hjemmene sine. Derfor bes de holde seg innendørs.

- Den ekstreme brannfaren, sterk vind og høye temperaturer. Alt har kommet, slik vi trodde, sier Andrew Tupper ved Victorias meteorologiske institutt mandag.

Spesielt ille er det ved den lille byen Mallacoota, som ligger ved havet på østkysten av staten Victoria.

4000 på strand

Ansvarlig for arbeidet med nødssituasjonen i delstaten, Andrew Crisp, sier at det er 4000 folk på stranda i byen. Der blir de beskyttet av brannmenn, skriver The Guardian.

Byen er «bekmørk», men tre lag med brannmenn står side ved side for å beskytte de som er på stranda.

- Det er veldig skummelt for dette lokalsamfunnet. De er nå i fare, men vi vil holde stand og de vil være trygge og beskyttet, sier delstatsminister Daniel Andrews.

Befolkningen i den lille byen fikk beskjed om å evakuere til stranda når alarmen gikk, men det har ikke alle gjort.

De som ikke evakuerte til stranda «tok en sjanse», sier Andrews.

I alt sju personer er ikke gjort rede for tirsdag.

I New South Wales fryktes tre omkommet, mens i Victoria er fire personer savnet, og myndighetene har «alvorlige bekymringer for deres sikkerhet».

Natt til tirsdag døde også en den unge brannmannen Samuel McPail (28) i en «spesiell værhendelse».

Han kjørte en åtte tonn tung brannbil som ble løftet opp fra bakken av det som blir beskrevet som en ildtornado i nærheten i Albury helt sør i delstaten New South Wales, på grensa mot Victoria.

Den unge mannen, som var en del av det frivillige brannvesenet og som etterlater seg en gravid kone, ble hedret over hele landet tirsdag, skriver NTB.

Dyrene

De omfattende skogbrannene i Australia er kalt både «historiske» og «katastrofale» av landets myndigheter.

Fram til nå har minst ti mennesker omkommet i brannene - sist en brannmann, som mistet livet i dag, ifølge Sydney Morning Herald.

Hardt går det også utover Australias dyrebestand. For en drøy måned siden omtalte blant andre Dagbladet at koalaen regnes som «funksjonelt utdødd», ifølge en koalastiftelse. Åtti prosent av dens naturlige habitat er ødelagt etter branner i Queensland og New South Wales.

Nå kjempes det for å redde Australias dyreliv. Myndighetene har ingen klare tall på hvor mange dyr som har dødd i brannene, men eksperter frykter at det dreier seg om millioner, ifølge Reuters.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Fyrverkeri eller ikke?

25. desember var antallet skogbranner oppe i hele 200. Et regnskyll som kom i Sydney julaften, var ikke nok til å dempe frykten.

De siste dagene har det også vært diskutert bruk av nyhetsraketter i landet. Delstatsminister John Barilaro i New South Wales sa at det ville være enkelt å avlyse det spektakulære fyrverkeriet i Sydney hvis gnister kunne utløse nye skogbranner.

Mandag ble det imidlertid klart at fyrverkeriet sendes opp som planlagt.

Flere andre byer avlyser planlagt fyrverkeri - blant annet hovedstaden Canberra.

Prøvde å hjelpe

Fire norske veteraner, Einar Allergodt, Frank Sandbye-Ruud, Ann Helen Asheim og Kjell Syvertsen, ankom Australia 12. desember og ble umiddelbart satt til å jobbe i lokalmiljøet rundt småbyen Kempsey, omtrent 400 kilometer nord for delstatshovedstaden Sydney.

Dagbladet møtte dem i ankomsthallen på Gardermoen lørdag, returnerte etter ti dager med intensivt arbeid.

- Da vi fløy innover 12. desember, så vi alle brannene og ødeleggelsene. Det som møtte oss på bakken, var nakne trær og svarthet, sier Sandbye-Ruud.

De fire veteranene forteller at det har vært tungt å møte flere av de rammede, som mange har mistet sine kjære, hus og eiendeler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer