Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For seint og for lite

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Mens stadig nye sivile dør både i Israel og Libanon, har stormaktene i FNs sikkerhetsråd i New York ennå ikke klart å bli enige om en resolusjon som kan stanse kampene og åpne for en internasjonal styrke i Sør-Libanon. Lørdag ble USA og Frankrike, som har stått mot hverandre, enige om en resolusjonstekst, men fremdeles kan det gå dager før alle brikker er på plass.

• Libanon har allerede avvist teksten fra USA og Frankrike, det samme har Syria. Verre er det at generalsekretæren i Den arabiske liga, den tidligere egyptiske utenriksministeren Amr Moussa, anser deler av resolusjonsforslaget som helt uakseptabelt. Moussa tilhører den såkalt moderate delen av araberverdenen, som Vesten må ha på laget.

• Libanons regjering er rasende fordi det amerikansk-franske forslaget ikke innebærer en israelsk tilbaketrekning fra libanesisk område. Libaneserne vil heller ikke akseptere en ensidig løslatelse av de to israelske soldatene som sitter i Hizbollahs fangenskap. Det libanesiske kravet om løslatelse av libanesiske fanger i israelske fengsler blir ifølge resolusjonsforslaget ikke innfridd. De første kommentarene fra den israelske regjeringen går ut på at man er tilfreds med den amerikanskfranske teksten.

• De motstridende reaksjonene tyder på at forslaget ikke er liv laga. Nå skal det drøftes i Sikkerhetsrådet, der det ganske sikkert blir ny tautrekking om teksten. Blir det enighet, må det enda en FN-resolusjon til før en eventuell internasjonal styrke kan stables på beina.

• Det er bekymringsfullt og skammelig at verdens stormakter ikke skal kunne oppvise mer enighet enn tilfellet er i denne saken. Det er også et stort problem at USA i realiteten taler den ene parts sak, nemlig israelernes. «For seint og for lite,» var Amr Moussas kommentar til resolusjonsforslaget fra Frankrike og USA. Det er en vurdering vi er enig i, ikke minst når USAs utenriksminister Condoleezza Rice i går slo fast at en FN-resolusjon alene ikke vil forhindre nye sammenstøt.

• Mens Sikkerhetsrådet diskuterer videre, får Israel og Hizbollah fortsette som før.

LEDER