- For seint!

Renteøkningen på 0,25 prosentpoeng fra Norges Bank i går var ikke stor nok og kom for seint, mener flere analytikere som spår en ny snarlig renteøkning. Mens bankene igjen vurderer høyere renter til deg og meg, skylder finansminister Gudmund Restad på den lave oljeprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje gang i år varslet Norges Bank i går en økning av sine signalrenter, denne gang med 0,25 prosentpoeng. Samlet renteøkning fra sentralbanken hittil i år blir dermed på ett prosentpoeng.

Fem minutter etter at sentralbanken hevet renta i går ettermiddag var krona like svak igjen. Det tyder på at markedet mener at rentehevingen ikke var stor nok.

Renta øker ytterligere

Sentralbanksjef Kjell Storvik sa i går at det vil være muligheter til ytterligere renteøkninger hvis gårsdagens heving ikke er nok til å stabilisere kronekursen mot europeiske valutaer.

På en pressekonferanse i går ettermiddag gjentok Storvik sin tidligere kritikk av regjeringens økonomiske politikk, som han mener ikke fører til økonomisk stabilitet.

Samtidig økte pengemarkedsrentene, som er det viktigste for bankenes utlånsrenter. Dermed øker sjansene for nye renteøkninger også til publikum.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er skuffet over sentralbanken.

- Dette er et klassisk tilfelle av for lite og for seint. Norges Bank burde satt opp renta med minst et halvt prosentpoeng sist mandag for å stabilsere krona. Nå ser vi at krona ikke har latt seg påvirke av renteøkningen i det hele tatt. Nå må vi regne med en ny renteøkning på 0,25 prosentpoeng om noen dager eller uker. Trolig vil heller ikke det være nok. Dermed kan vi komme til å se to rentehevinger til fra Norges Bank i løpet av sommeren, mener Mork.

Ingen styring

Finansminister Gudmund Restad uttalte i går at det er den svake oljeprisen som er årsaken til at krona er så svak, ikke regjeringens økonomiske politikk. Det får han ikke medhold i av Mork.
- Det er behagelig for regjeringen å skylde på lave oljepriser. Men det er ikke så sterk sammenheng mellom oljeprisen og kronekursen som de fleste later til å tro. Den siste uka er oljeprisen steget ganske vesentlig, mens krona har svekket seg. Internasjonale aktører innser at vi ikke har styring på finanspolitikken, dårlig styring av pengepolitikken, og greier ikke engang å styre etter målsettingene i pengepolitikken. Manglende styring er lite tillitvekkende, og det er hovedårsaken til den svake krona, sier Mork.