<strong>AKTOR:</strong> Ragnhild Helgesen var aktor i onsdagens fengslingsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTOR: Ragnhild Helgesen var aktor i onsdagens fengslingsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dødsmysteriene i Kristiansand:

For seks år siden opphevet hun besøks­forbudet mot kvinnen. Nå kjemper hun for at kvinnen skal bli dømt for to drap

Politiadvokat Ragnhild Helgesen overbeviste Kristiansand tingrett om det er grunn til å varetektsfengsle den drapssiktede kvinnen for drap på ekssamboeren. I 2011 mente hun at hun ikke var noen fare for den døde mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KRISTIANSAND/OSLO: (Dagbladet): Onsdag kunne Dagbladet fortelle at den 42-årige Agder-kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av sin far i 2002 og sin ekssamboer på et hotellrom i 2014, i 2011 ble ilagt besøksforbud mot sistnevnte. Det går fram av rettsdokumenter fra en sivil rettssak kvinnen var part i.

<strong>FENGLINGSMØTE:</strong> Den 42 år gamle kvinnen ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FENGLINGSMØTE: Den 42 år gamle kvinnen ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ragnhild Helgesen var dommerfullmektig i saken da besøksforbudet mot kvinnen ble opphevet etter rundt tre uker. Kristiansand tingrett konkluderte med at kvinnen ikke utgjorde noen betydelig trussel mot ekssamboeren.

Onsdag representerte Helgesen politiet som politiadvokat under fengslingsmøtet mot kvinnen, som er siktet for å ha drept mannen.

Helgesen er gjort kjent med innholdet i denne saken, men ønsker ikke å kommentere.

Anmeldte kvinnen

I dokumentene fra 2011 kommer det fram at den nå drapsiktede kvinnen var anmeldt for å ramponere bilen hans og bruke bankkortene hans.

Den 67-årige ekssamboeren drev en kiosk i Kristiansand, og anmeldte kvinnen blant annet for å dukke opp der og rive ned ting fra disken, i tillegg til å skjelle ham ut foran kunder. Mannen var redd opptrinnene kunne gå ut over driften.

Han anmeldte også kvinnen, som han hadde to barn med, for å følge etter ham i bil, oppsøke ham hjemme, og sjikanere ham gjennom oppringninger og SMS-er.

På grunnlag av dette ila politiet kvinnen besøksforbud mot ekssamboeren med virkning fra månedsskiftet februar/mars 2011. Forbudet ble imidlertid opphevet av Kristiansand tingrett drøye tre uker seinere, og gjaldt altså ikke da mannen ble funnet død tre år seinere.

«Etter rettens oppfatning er det på bakgrunn av bevissituasjonen ikke grunn til å tro at den forbudet er rettet mot, uten besøksforbud vil begå en straffbar handling overfor [ekssamboeren], og heller ikke at hun vil forfølge eller på annet vis krenke [ekssamboerens] fred», skriver tingretten i kjennelsen av 28. mars 2011.

- Ny bevissituasjon

Under gårsdagens fengslingsmøte var Helgesens jobb å overbevise retten om at det finnes skjellig grunn til å mistenke 42-åringen for å ha drept den samme ekssamboeren, som det 6,5 år tidligere «ikke (var) grunn til å tro» at hun ville begå en straffbar handling mot.

Dagbladet har vært i kontakt med den drapssiktede kvinnens forsvarer, Ole Andreas Thrana, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

Fungerende påtaleleder i Agder politidistrikt, Cecilie Pedersen Hille, svarer på vegne av politiet og sier følgende til Dagbladet:

- Domstolene vurderte de bevisene de hadde på det tidspunktet. Det har gått 6,5 år siden den kjennelsen ble avsagt. Bevissituasjonen er helt annerledes i dag, sier hun.

<strong>- UPROBLEMATISK:</strong> Fungerede påtaleleder for Agder politidistrikt Cecilie Pedersen Hille, men Helgesens rolle er uproblematisk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
- UPROBLEMATISK: Fungerede påtaleleder for Agder politidistrikt Cecilie Pedersen Hille, men Helgesens rolle er uproblematisk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Tingretten vurderte det den gang dithen at politiet ikke hadde lagt frem noen beviser for at det var grunnlag for å fortsette besøksforbudet. Helgesen har byttet jobb siden den gang, sier Hille.

Habilitetsvurdering

Tingrettsdommer Ina Strømstad, som sitter i dommernes mediegruppe, forteller at det er de samme habilitetsreglene for påtalemyndigheten som det er for dommere.

- Det betyr to ting. Domstolloven § 106 sier at partene ikke skal stå i et familieforhold til saken. Videre kan aktor, ifølge påtaleinstruksen § 2-5, også være inhabil dersom det er særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten hans eller hennes upartiskhet, opplyser Strømstad.

<strong>FORSVARER:</strong> Siktedes forsvarer Ole Andreas Thrana. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Siktedes forsvarer Ole Andreas Thrana. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun forteller på generelt grunnlag at påtalemyndigheten, i likhet med dommeren, alltid skal vurdere sin egen habilitet.

- Det er to sider av denne habilitetsvurderingen; en subjektiv og en objektiv. Den objektive siden handler om hvordan forholdet må antas å bli oppfattet av utenfra, sier Strømstad og fortsetter:

- Den subjektive siden handler om vedkommende på bakgrunn av forholdene i saken vil kunne ta en upartisk avgjørelse som ikke er påvirket av irrelevante hensyn knyttet til aktørene, egne interesser eller tidligere standpunkter i saken.

- Ikke problematisk

Dagbladet har rettet spørsmål til påtalemyndigheten, om hvorvidt dette kan framstå som en uheldig sammenblanding av roller. Pedersen Hille mener det er uproblematisk:

- Vi ser ikke på dette som problematisk i det hele tatt. Vi synes heller ikke det er problematisk at hun har hatt akkurat disse to sakene, sier Pedersen Hille.

Utover det kan hun ikke kommentere eller si noe på vegne av Helgesen, men Dagbladet får opplyst at det er Pedersen Hille som tar seg av mediehenvendelsene i denne saken.

Kjennelsen fra 2011:

«Etter rettens oppfatning er det på bakgrunn av bevissituasjonen ikke grunn til å tro at den forbudet er rettet mot, uten besøksforbud vil begå en straffbar handling overfor [ekssamboeren], og heller ikke at hun vil forfølge eller på annet vis krenke [ekssamboerens] fred», skriver tingretten i kjennelsen av 28. mars 2011.

«Retten ser det slik at det besøksforbudet som påtalemyndigheten har ilagt, uansett må anses som et uforholdsmessig inngrep, jf. straffeprosessloven $ 170 a. Dette gjelder spesielt fordi partene har to barn sammen, og den anførte fredskrenkelsen må antas å være av begrenset karakter.

På denne bakgrunn finner ikke retten at vilkårene for å ilegge besøksforbud er til stede, og begjæringen tas ikke til følge», heter det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer