- For sent å forlate Florida

Sier Jeb Bush. Rita er oppgradert til kategori 2 orkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no). – Hvis dere ikke har reist ennå, bli hvor dere er, advarer guvernør Jeb Bush.

40.000 innbyggere i Florida ble i går beordret tvangsevakuert i påvente av Rita. Tusenvis har allerede forlatt sine hjem og kommet seg i sikkerhet. Beboere på sykehjem og aldershjem er flyttet nordover fra Florida Keys. Nå ber guvernøren om at de som er igjen barrikaderer seg.

Rita er nå oppgradert til en kategori 2 og kraftige vinder med en fart på opp til 120 kilometer i timen og store nedbørsmengder feier inn over øygruppen Keys.
 

New Orleans i fare igjen
Frykten er også stor for at Rita senere i uken skal ramme Louisiana, som fortsatt ligger nede for telling etter orkanen Katrinas herjinger.Guvernør Kathleen Blanco ber folk være klare til å evakuere på kort varsel.

– Selv om Louisiana ikke blir truffet direkte, vil jeg gjerne minne om at vi er i en veldig farlig situasjon, advarte Blanco.

I New Orleans har borgermester Ray Nagin utsatt planene for returnering av beboere, og bedt de som allerede har kommet tilbake om å forlate byen.

Kan bli enda sterkere

Det fryktes at orkanen vil forsterke seg når den passerer Mexico-gulfen, opplyser United States Geological Survey. Det skjedde med Katrina for bare tre uker siden, da Katrina, som da var en kategori 1, krysset Florida og bygget seg opp til en kategori 5 i gulfen.

Det er vanskelig for prognosene å fastslå hvilken vei Rita vil ta, men siden orkanen også kan ramme Texas, hvor mange evakuerte etter Katrina oppholder seg, ba Louisiana-guvernøren om at folk måtte dra nordover i stedet for vestover.

Følg ”Rita” her:

CNN

National Hurricane Center