- For sent å redde Buddha-statuer

Afghanistans Taliban-styre kunngjorde i går at de enorme historiske Buddha-statuene i Bamiyan allerede nesten er ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen, som er bekreftet av en vestlig kilde, kom kort før FNs generalsekretær Kofi Annan skulle møte Talibans utenriksminister Wakil Ahamd Mutawakil i Pakistan i et forsøk på å redde de nesten 2 000 år gamle statuene.

Taliban-talsmannen Abdul Hayee Mutmaeen fortalte Reuters over telefon fra Kandahar, der den fundamentalistiske militsen har sitt hovedkvarter, at mesteparten av de to Buddhaene allerede er sprengt bort.

- De har allerede ødelagt 80 prosent av dem. Arbeidet er snart ferdig, sa han om Afghanistans viktigste kulturskatt.

Sprengt med dynamitt

En vestlig kilde bekreftet ødeleggelsen, og sa at operasjonen var blitt styrt av forsvarsminister Mullah Obaidullah som hadde fløyet til Bamiyan med sprengstoffet. - Det vanskeligste er unnagjort. De fleste delene er borte, og resten er lett å bli kvitt, sa han.

Kilden fortalte at etter noe skyting med kanoner i begynnelsen, hadde Taliban endelig greid å fjerne mesteparten av statuene ved å sprenge dem med dynamitt fra toppen og de nederste delene.

Statuene som var henholdsvis 53 og 38 meter høye, ble skåret ut av sandsteinklippen for nesten 2.000 år siden, og var et viktig punkt på Silkeveien mellom Kina og Middelhavet. Taliban mener at de må bort fordi de representerer avgudsdyrkelse og er en hån mot islam.

Kofi Annan uttrykte ved ankomsten til Pakistan stor bekymring for den humanitære krisen i Afghanistan, der tørke og krig har drevet hundretusener av mennesker på flukt. Men han viste også til den omfattende internasjonale indignasjonen over ødeleggelsen av landets kulturarv.

Islamsk redningsaksjon

I går reiste også flere av de fremste sunni-muslimske lederne til Afghanistan for å prøve å overtale Taliban til ikke å ødelegge Buddha-statuene.

Egypts fremste religiøse leder, mufti sjeik Nasr Farid Wassel sa ved avreisen fra Kairo at det er klart fra et religiøst standpunkt at statuene tilhører menneskehetens kulturarv og ikke berører islam overhodet.

Wassel reiste til Afghanistan sammen med en delegasjon fra Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som omfatter 56 islamske nasjoner, og der Qatar for tiden har formannskapet.

Delegasjonen omfatter også Qatars utenriksminister og to andre velkjente geistlige fra den sunni-muslimske grenen av islam, som også Taliban hører til. Gruppen skal møte Taliban sammen med UNESCOs utsending Haytham al-Khayyat.

Også Pakistans innenriksminister Moinuddin Haider reiste lørdag til Afghanistan for å fraråde ødeleggelse av statuene. Pakistan er ett av bare tre land som har anerkjent Taliban-styret i Afghanistan.

Proteststorm

Taliban har hittil avvist å omgjøre beslutningen om å ødelegge statuene, trass i en internasjonal proteststorm.

Utenriksminister Mutawakil, som skulle møte Annan i Islamabad i Pakistan søndag, sa han vil at samtalene skal fokusere på FN-sanksjonene mot Taliban, og ikke på spørsmålet om statuene.

- Jeg skal fortelle ham at saken om statuene er en intern og religiøs sak, og at hensikten ikke er å utfordre verden, sa Mutawakil på telefon fra Kandahar.

I FN vedtok hovedforsamlingen torsdag en enstemmig fordømmelse av ødeleggelsen, og både vestlige land, islamske land og en rekke land i Østen har uttrykt sin forbitrelse.

I India har ødeleggelsen av statuene truet med å utløse på nytt den bitre striden mellom muslimer og hinduer. Tidligere denne uka brente hinduaktivister en dukke som forestilte Indias fremste muslimske geistlige.

Både Thailand, Japan og India tilbød seg å kjøpe eller oppbevare statuene for å hindre at de ble ødelagt.

(NTB)

KULTURSKATTER: De 2000 år gamle uerstattelige kulturminnene kan nå være ødelagt for alltid.Foto: SCANPIX/REUTERS