For sent å søke dekning

Etter smellet er det for sent å løpe i dekning - også på børsen. Vurder heller å kjøpe aksjefond nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fimbulvinter på verdens børser, også Oslo Børs. Dermed oppstår frykt blant såvel småsparere som de profesjonelle. Skal man kjøpe eller selge?

Det er gjerne først etter store kursfall at man stopper opp og spør seg selv om man skal selge aksjene eller fondsandelene sine. Det er helt menneskelig - men helt feil. Og det er av den grunn vi ser slike svingninger i aksjemarkedet som nå. Det er nemlig summen av investorenes og sparernes forventninger, det vil si håp og frykt, som sender aksjekursene opp og ned.

En aksjes verdi bestemmes av forventninger om fremtiden. Når ingen med sikkerhet kan spå om fremtiden, svinger også aksjekursene.

Men fordi stemninger har en tendens til å smitte, beveger aktørene seg ofte i flokk. De kjøper og selger aksjer i flokk. Noen ganger er det lurt, andre ganger ikke. I alle fall ikke om man er langsiktig. Og som kjøper av aksjefond bør man være langsiktig.

På kort sikt kan det imidlertid være dumt å gå mot markedet. Når aksjemarkedet først er i en trend, skal det som regel svært mye til for at det snur med det første. Derfor heter det ofte «the trend is your friend» blant dem som handler aksjer ofte.

Det betyr at man ikke skal kjempe mot markedet, men følge trenden. I over ett år har det vært fall i IT-aksjer. Alle som har forsøkt å kjempe mot, har tapt store penger. Det samme gjaldt da kursene på de samme aksjene gikk opp. Da forsøkte eksperter som investorguru George Soros å selge IT-aksjer fordi han mente det var overpriset.

Men for dem som har et langsiktig perspektiv, er ikke trenden noen venn. Da bør man heller gå mot markedet, være det som på engelsk kalles «contrarian». Det betyr å gjøre det motsatte av hva alle andre gjør.

Å være kjerringa mot strømmen er altså en fornuftig strategi i aksjemarkedet for den langsiktige.

Når det gjelder aksjesparing, ikke spekulasjon, viser det seg nemlig at dette er det smarteste. Bare se på grafen nedenfor. Den viser hvordan inngangen til aksjefond, både til norske og internasjonale fond, blant nordmenn har variert med utviklingen i totalindeksen de seneste årene.

Som du ser, vil ingen sette penger i aksjer når kursene er lave, men alle vil kjøpe fond når kursene er høye. Det er menneskelig å kjøpe aksjer når kursene går opp, men ikke lønnsomt.

Da den norske totalindeksen falt under 900 poeng høsten 1998, ville ingen sette penger i aksjefond. Men den som gikk motsatt av alle andre, ville i dag hatt en avkastning på 37 prosent, selv etter den siste tids kursfall. Det tilsvarer en årlig avkastning på 15 prosent pro anno. Som absolutt lar seg høre.

Hva gjør du nå? Det er umulig å treffe bunnen eller toppen i aksjemarkedet, men det er mulig å si om markedet synes overopphetet eller depressivt. Nå er markedet depressivt, men kursene kan likevel falle mer. Men begynner du å spare litt i aksjefond hver måned fremover, vil du om noen år innse at du fikk kjøpt aksjene på attraktive nivåer. Faller aksjekursene mer, får du fondsandelene dine enda billigere.

Over tid bør et aksjefond gi 12-13 prosent årlig avkastning. Det burde det være mulig å få på fem til ti års sikt om du kjøper fond nå.

Avkastning i aksjemarkedet, og dermed også for dine fond, er svært avhengig av målemetoder. Ved kjøp av japanske aksjer på topp i 1989, ville ha medført et tap på 72 prosent om du fortsatt hadde sittet på dem. Og kjøpte du et internett eller IT-fond på topp, har du tapt 60-70 prosent. Det vil gå svært mange år før du eventuelt får 12-15 prosent årlig avkastning på disse pengene.

Derfor er tidspunktet for inntreden viktig. Og dermed skal du ikke kjøpe når alle andre gjør det. Men du skal heller ikke selge når finanseksperter dukker opp i det brede mediebildet og anbefaler småsparere å sette penger i banken. Christian Vennerød anbefalte småsparere nettopp det høsten 1998, omtrent på bunn. I avisene går nå andre finanskjendiser ut med samme budskap: Sett pengene i banken.

Dersom alle følger disse rådene, bør du i stedet kjøpe fond nå. Sett av litt ekstra penger hver måned det nærmeste året, og kjøp litt norske og litt globale fond. Du treffer kanskje ikke bunnen ved å kjøpe i dag, men ganske sikkert i løpet av det nærmeste året.