Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Før sesongen

Forskere har funnet ut at langrennsløpere er rikinger og golfere er vanlige folk. Verden står ikke til påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG HAR

i det lengste opprettholdt mitt selvbilde som «en mann av folket», altså en lykkelig gjennomsnittsmann i et gjennomsnittsland, som Åge Aleksandersen ville sunget det.

Jeg har verken villa i Oslo Vest, hytte på Hafjell, dyre golfvaner eller snobbekurs i vinsmaking. Mitt abonnement på Finansavisen har jeg av ren nødvendighet, for å vite hva Trygve Hegnar, en viktig ideolog for det markedsliberale Høyre, skriver om likt og ulikt. Abonnementet er dessuten betalt av Dagbladet, og det er utliknet, får vi si, av et tilsvarende abonnement på Dagsavisen.

I DEN GRAD

jeg driver noen form for sport, så er det turlangrenn (på ski) i helgene fra juletider til påske, uten gule støvler og annet utstyr som ville forplikte meg til å gå fortere enn det som behager. Og mitt bestemte inntrykk er at «alle» går på ski. Det koster fremdeles lite. Man trenger ikke greencard. Medlemskapet i Skiforeningen er overkommelig, og dessuten frivillig. Slekt ser ut til å følge slekters gang i sporet. Småbarnsforeldre sleper iherdig med seg sine minste. Og det kan ikke sies å være en kontinental syssel. Vi går jo ikke med tweedjakke og henslengt skjerf rundt halsen mellom granleggene, med Le Monde under armen.

MEN SÅ LESER

jeg i en melding fra NTB at langrenn er «for rikinger».

Meldingen er basert på en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. Der har man tatt utgangspunkt i den franske sosiologen Pierre Bourdieu (1978). Ifølge ham er idrettsaktiviteter, som andre kulturelle ytringsformer, med på å signalisere sosial tilhørighet og dermed med på å bestemme hvem som inkluderes og ekskluderes i sosiale grupper. Hvilken idrett du bedriver og graden av aktivitet kan altså gi en pekepinn på hvor mye du tjener og hvor mye utdanning du har.

Så har SSB overført fransk sosiologi til norsk terreng og funnet at langrenn som mosjonsidrett bedrives mest av folk med høy inntekt og utdanning.

EN FORKLARING

, skriver forskeren, kan være at snøforholdene i lavlandet de siste åra har vært dårlige. Man må kunne komme seg til høyereliggende strøk for å benytte skiene. Da er det en fordel med tilgang til hytte. Og det må ifølge NTB, være «rikinger».

Derimot finner forskeren at det ikke er grunnlag for å trekke noen liknende konklusjoner om golf- og tennisspillere.

MIN FORKLARING

er følgende: Det er grunn til å anta at folk som tar motbakkene med lette fiskebein, også oppgir sin rette inntekt til skattemyndighetene. Det ligger i langrennsløperes natur. Blant utøvere av mer eksklusive idretter er motviljen mot å prange med høye inntekter overfor de samme myndigheter sterkere. Dette er bygd på velutviklede fordommer og antakelser om sinnets og kjødets skrøpelighet, ikke på løgn og statistikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media