Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For sju år siden var det masse vann her

Bonden Agha Shereen (60) fortviler over at Kabulelva står uten vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Den 60-årige bonden Agha Shereen går ivrig rundt i åkrene han driver. De ligger pent til, like ved Kabulelva. Bare et problem gjenstår: det blir bare mindre og mindre vann i elva. År etter år.

- For sju år siden, under talibene (som afghanere kaller Taliban), var landet mitt fullt av vann. Nå er nesten alt borte, sukker den tynne, senete bonden til Dagbladet.no.

Synkende

Så smiler han bredt til oss. Peker og viser fram levebrødet sitt: salathoder, neper, reddiker, tomater, solsikker, gulrøtter - og en rekke andre vekster og blomster, som vi ikke helt vet hva er.

- For sju år siden var det så mye vann her, at jeg ikke kunne ha planter nederst ved elvebredden, sier Shereen.

Han lyser når han tenker tilbake på alt vannet. Men kommer raskt tilbake til en litt tørrere virkelighet.

- Det er en skummel utvikling. Vannstanden synker fra år til år. Nå må jeg borre 21 meter ned for å pumpe opp vannet ved hjelp av en generator. Men jeg får likevel ikke opp nok vann, sier bonden.

Han bøyer seg stadig ned på bakken og fikser på plantene. Tar bort et inntørket blad, eller tar bort kvister eller annet som har lurt seg inn mellom planterekkene.

image: - For sju år siden var det masse vann her

Mindre avling

Det finnes ingen offisiell vann- eller nedbørstatistikk i det krigsherjede Afghanistan. Men bonden Shereen er ikke alene om å vise sin bekymring for landets vannressurser. Veldig mange av menneskene Dagbladet møtte i Kabul, sier akkurat det samme: de siste åtte-ti årene har det vært tørke og mindre nedbør i Afghanistan enn vanlig. Hvilket betyr mangel på vann.

- Jeg spør meg ofte hvorfor dette skjer. Jeg er glad for alt vi får, og kan ikke være sinte på Gud. Men hvis vannsituasjonen fortsetter å være dårlig, kan vi ikke leve av å dyrke jorda fem år fra nå, sier Shereen.

I løpet av de ti årene han har vært ansvarlig for markene ved Kabulelvas bredd, har avlingene minsket med hele femti prosent, forteller bonden.

- Hvis jeg hadde hatt mer vann, kunne jeg ha vannet plantene og blomstene mye mer. Nå gir jeg dem et minimum av vann. Da får jeg også et minimum tilbake, sier han tørt.

Utbredt korrupsjon

Med sine 60 år har Shereen levd et langt liv, i hvert fall i afghansk målestokk, hvor gjennomsnittlig levealder er 43 år, både for menn og kvinner. Et langt, og ikke minst hardt liv, har det vært for bonden. Faren til Shereen var også hardtarbeidende bonde. Forskjellen mellom de to, er at Shereen også har utdannelse.

- Pappaen min visste alt om hvor hardt det er å jobbe som bonde i Afghanistan. Derfor jobbet han dag og natt for at jeg skulle få utdannelse, forteller Shereen.

FORTVILT: Faren til Agha Shereen (60) jobbet som en gal for å unngå at sønnen også måtte jobbe som bonde i værharde Afghanistan. Men 18 års utdannelse hjalp ikke Shereen opp i samfunnet. Som sin far, jobber han nå med jorda. _|Det er et ufattelig hardt arbeid, sukker Shereen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
FORTVILT: Faren til Agha Shereen (60) jobbet som en gal for å unngå at sønnen også måtte jobbe som bonde i værharde Afghanistan. Men 18 års utdannelse hjalp ikke Shereen opp i samfunnet. Som sin far, jobber han nå med jorda. _|Det er et ufattelig hardt arbeid, sukker Shereen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Han tok politiutdannelse og jobbet som politi.

- Men i motsetning til de fleste politimennene i Afghanistan, drev jeg ærlig arbeid og ikke korrupsjon. Derfor var ikke politilønna nok å leve av. Jeg har jo åtte barn og en kone å forsørge, sukker Shereen.

Det endte med at han ble som faren: han dyrker jord og grønnsaker på jorda til afghanere som har mer penger enn han sjøl.

- Da jeg sa til sønnene mine at de måtte gå på skole, fnøs de av meg: pappa, du har 18 års utdannelse, og gjør akkurat det samme som din far, sa de, forteller Shereen.

Uten håp

Dermed jobber hele familien Shereen med jorda ved siden av den uttørrede Kabulelvas bredd. De bor i en falleferdig jordrønne. Midt mellom åkrene. Her er det verken strøm eller elektrisitet. Eller andre bekvemmeligheter.

- Livet i Afghanistan er hardt. Vi har vært i krig i over 25 år, og vi lever i ekstrem fattigdom. Det er bare krigsherrer, kriminelle og politikere som kommer seg opp i landet vårt. Vi andre, folk som meg, vi lever akkurat som før, sukker Shereen.

Afghanere flest har ikke tilgang til rent drikkevann. Mange må gå flere kilometer for å komme til nærmeste vannpumpe. Er den tom, må folk ty til urent vann.

Dagbladet.no har forsøkt å skaffe seg en oversikt over vannsituasjonen i Afghanistan, men har ikke funnet klare tall.

- Afghanistan har alltid vært et veldig tørt og værhardt land. Gjennom historien har de derfor vært flinke til å få vannet i avanserte kanaler. Mange av disse er jo nå ødelagt etter år med krig. Derfor er det vanskelig å si noe klart om hva som er grunnen til dagens situasjon. Kommer det mindre vann - eller skyldes det at vannkanalene har gått ad dundas, lurer generalsekretær i WWF-Norge, Rasmus Hansson.

Bonden Shereen lurer også.

- Og jeg ber stadig til Gud med et håp om at han snart vil hjelpe oss afghanere litt. Livet er ekstremt hardt her, sier Shereen.

IKKE MYE VANN IGJEN:</B> For ti år siden rant vannet i Kabulelva året gjennom, forteller en rekke afghanere til Dagbladet.no. I dag er det ikke mange spor etter rennende vann igjen.
<B>STOLT MANN:</B> Ja, livet som bonde er hardt. Men bonden Shereen lar seg ikke knekke. Han drar Dagbladet.no rundt i de tørre åkrene sine. Tegner og forklare om alle de forskjellige blomstene og grønnsakene.
<B>TØRRLAGT:</B> Afghanere flest er urolige for Kabulelvas framtid.