ENIGE: Stortingets arbeids- og sosialkomite forhandlet seg fram til enighet om dykkerkompensasjonen, foran fra venstre saksordfører Erlend Wiborg (Frp), komiteleder Arve Kambe (H) og Sveinung Rotevatn (V). Bak fra venstre: Dag Terje Andersen (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Johnny Ingebrigtsen (SV). Foto: Jacques Hvistendahl
ENIGE: Stortingets arbeids- og sosialkomite forhandlet seg fram til enighet om dykkerkompensasjonen, foran fra venstre saksordfører Erlend Wiborg (Frp), komiteleder Arve Kambe (H) og Sveinung Rotevatn (V). Bak fra venstre: Dag Terje Andersen (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Johnny Ingebrigtsen (SV). Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- For skadde dykkere som går på trygd er dette selvsagt kjærkomne penger

Dykkerleder Henning Haug glad for at Stortinget hever kompensasjonen med en halv million kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget er enige om å øke kompensasjonen til 260 skadde nordsjødykkere og etterlatte fra 1,7 til 2,2 millioner kroner.  

Arbeids- og sosialkomiteen legger fram en enstemmig innstilling til Stortinget, som dermed vil sette sluttstrek for dykkersaken 16. juni.

Kjærkomment - Vi innser at dette var det beste vi realistisk kunne få til politisk. Da må vi bare si oss fornøyd, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen.

- For skadde dykkere som går på trygd er dette selvsagt kjærkomne penger. Vi må også tenke på at vi har mange pionerer med svekket helse, som ikke orker å kjempe særlig lenger, sier han.

Trekker begjæring - Nå håper vi bare at Stortinget også kan dekke saksomkostningene til Offshoredykkerunionen for vår lange kamp fram til Strasbourg, som samlet utgjør 2,4 mill kr.

Vi vil nå trekke gjenopptakelsesbegjæringen til Høyesterett, slik at vi kan sette både et juridisk og politisk punktum i den vonde saken.

For mange vil det være godt å kunne legge dette bak seg og endelig kunne bla om til et nytt kapittel i livet, sier Henning Haug.
- På denne gledens dag er det viktig for oss å takke Industri Energi for den fantastiske støtten underveis, sier han.

Høyre - Jeg er glad for at vi får en samlet enstemmig komite bak dette vedtaket, sier Arve Kambe (H), leder i arbeidskomiteen på Stortinget.

- Det er vårt svar på regjeringens målsetting om å få en verdig avslutning på dykkersaken. Det setter jeg pris på og vil rose komitemedlemmene for at det var mulig å få til denne enigheten.

Her har flere partier gitt og tatt. Det tjener komiteen til ære. For Høyres del er vi glade for å bidra til en politisk løsning på en sak som har vært et trist kapittel i norsk historie, sier Kambe.

Fremskrittspartiet - Fremskrittspartiet er strålende fornøyd, fordi dette er en sak vi har jobbet med lenge og brukt mye tid på.  Jeg er veldig glad for at vi er med og får landet dykkersaken, sier saksordfører Erlend Wiborg (Frp).

Venstre - Venstre har ønsket å høyne kompensasjonen, men har forutsatt enighet mellom partiene. Nå får vi til begge deler, det er vi fornøyde med. Også at storsamfunnet nå beklager overfor dem som har kjempet i mange år, sier Sveinung Rotevatn (V).

SV - SV mente at 20G var for lite, og at det burde heves til 30G. Det har vært et sjøslag dette her, men jeg er glad for at vi har bidratt til å dra opp alle partiene til 25G og at vi nå er enige.

Jeg har så god kontakt med dykkerne at jeg tror de etter omstendighetene er fornøyd med denne løsningen, sier Johnny Ingebrigtsen (SV). 

Senterpartiet - Senterpartiet sto på 30G, men fant det nødvendig å skjære gjennom med et likt beløp til alle, 2,2 millioner, en kompensasjon for pionerdykkernes store og oppofrende innsats, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

Arbeiderpartiet - Det ville vært veldig synd om vi skulle fått politisk krangel om dykkersaken på den forhåpentligvis siste etappen. Derfor er vi i Arbeiderpartiet glade for at vi har kommet fram til en enighet, sier Dag Terje Andersen (Ap).

- Det har vært vår ambisjon å avslutte en vanskelig sak i norsk historie på en verdig måte.

Når statsråden ikke klarte å få et forhandlingsresultat, men foreslo 20G, og dykkerne mente at det riktige beløpet ville være 30G, så synes jeg at den naturlige konklusjonen er 25G, som vi nå havnet på, sier Andersen.

Kristelig Folkeparti - Jeg er veldig takknemlig for denne enigheten i sak som har vært forferdelig vond for mange mennesker. Derfor har det vært viktig for KrF og få til en verdig avslutning for alle de mennesker som har kjent dette på kroppen, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Statsråd Robert Eriksson I regjeringsproposisjonen som ble lagt fram 9. mai, foreslo arbeids- og sosialministerminister Robert Eriksson (Frp) at 260 skadde nordsjødykkere og etterlatte skulle få utbetalt en kompensasjon fra staten på 20G, tilsvarende 1,7 millioner kroner.

Misfornøyde dykkere Offshoredykkerunionen var ikke tilfreds med summen. Etter at dykkerne la fram sine synspunkter under høringen på Stortinget 27. mai, gikk SV og Senterpartiet inn for å øke kompensasjonen til 30G (2,6 mill kr), i tråd med dykkernes ønske.

KrF og Venstre åpnet også døra på gløtt. LO-sjef Gerd Kristiansen har også engasjert seg for å få Stortinget til å heve summen.

Enige i ettermiddag Stortingsgruppene til Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vedtok i sine gruppemøter onsdag ettermiddag at kompensasjonen kunne heves til 25G (2,2 mill kr), under forutsetning av at arbeids- og sosialkomiteen klarte å komme til enighet, noe den altså gjorde i ettermiddag.