Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For smart til å bli politi

Retten har fastslått at New York-politiet har rett til å avvise for intelligente politi-aspiranter. En 49-åring saksøkte politiet etter at han ble avvist på grunn av for høy IQ. - Hvafornoe? spør norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres ut som en spøk, men kanskje stemmer tv-klisjéen av den smultring-spisende New York-politimannen - med mer sprengkraft i hylsteret enn i toppetasjen. Iallfall har de klare grenser for hvor smarte politimenn de ønsker.

Robert Jordans (49) IQ ble målt til 125 - gjennomsnittet er 100. Altfor smart, fastslo opptaksmyndighetene i politiet. Dermed saksøkte han dem for diskriminering.

Ikke diskriminering

Politiets begrunnelse er at smarte mennesker synes politiarbeid blir for kjedelig i lengden. De slutter etter kostbar opplæring, og det taper politiet på.

Helt ok, fastslo retten. Så lenge ingen intelligente får bli politi, er det ikke diskriminering.

- Jeg fastholder at man ikke har mer kontroll over intelligensen sin enn øyenfargen, kjønnet eller noen andre karakteristika, sier Jordan.

Siden avslaget i 1996, har han jobbet som fangevokter.

Norsk IQ-politi

- Slike regler har vi overhodet ikke i Norge, sier politiavdelingssjef Hans Petter Horne ved Politihøgskolen i Oslo til Dagbladet.no.

Han er opptaksansvarlig, og har aldri hørt om de amerikanske IQ-reglene.

- Vi bekymrer oss ikke for at aspirantene har for høy IQ. Intelligens er absolutt er fordel - også i politiarbeid, humrer Horne.

IKKE SKREMMENDE SMART: Hvis det surrer for mye intelligens under topplokket, frykter politiet i New York at konstablene skal kjede seg på jobben.