- For smarte til å være samer

Skogeierlag anmeldes for rasisme.

REINDRIFT: Da kronprinsparet var på offisielt besøk i Finnmark, fikk de lære seg litt om reindrift. Nå anmeldes et skogeierlag for rasisme mot samer. Arkivfoto: Lise Åserud/SCANPIX
REINDRIFT: Da kronprinsparet var på offisielt besøk i Finnmark, fikk de lære seg litt om reindrift. Nå anmeldes et skogeierlag for rasisme mot samer. Arkivfoto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rørosbygdene skogeierlag anmeldes for rasisme for uttalelser om at samer i Rørosregionen er for intelligente til at de kan være urfolk, og at de bør gentestes.


I en fersk høringsuttalelse om Samerettsutvalgets innstilling hevder Rørosbygdene skogeierlag at de som er reindriftsutøvere i Riast/Hylling reinbeitedistrikt, umulig kan være urfolk i henhold til ILO-konvensjonen, skriver Adresseavisen.


Utdannelse

Navngitte familier nevnes og omtales som «mennesker med meget høy intelligens (en IQ som går langt over andre familier i bygda) en stor del av dem med universitetsutdannelse bak seg».

Videre heter det blant annet: «Vi som bor i samme bygda som disse menneskene, har selvfølgelig store problemer med å akseptere at de tilhører en urbefolkning. Disse urmenneskene driver i dag en ren industrialisert reindrift. Gentester bør fremskaffes.»


Sjokkerende

Lederen av SOS Rasisme i Sør-Trøndelag Kenneth Fuglemo sier til Adresseavisen at uttalelsene fremstår som ren hets mot en folkegruppe.

- Det er både sjokkerende og skremmende at slike holdninger kan finnes i dag, sier Fuglemsmo, som står bak anmeldelsen.

Røros-ordfører Hans Vintervold (Ap) er medlem av Rørosbygdene skogeierlag. Han sier at han ikke har vært orientert om høringsuttalelsen.

- Jeg tar selvsagt sterkt avstand fra det som sies om samene i denne uttalelsen. Rørosbygdene skogeierlag bør be om unnskyldning, sier Vintervold.


Måtte le

Lederen av Gåbrien sijte (Riast/Hyling reinbeitedistrikt), Inge Even Danielsen, sier at han måtte le av uttalelsene om at Røros-samene er for intelligente til å kunne tilhøre en urbefolkning.

- Da jeg så dette, lo jeg først så mye at jeg holdt på å dette av stolen. Men det bekymrer meg også veldig, at noen kan få seg til å skrive slike ting, selv om vi opp gjennom årene også har erfart at det faktisk er flere mennesker i denne regionen som kan ha slike holdninger, sier Danielsen.

Styreleder Anders Sjøvold i Rørosbygdene skogeierlag mener at det ikke står noe ufint om samene i uttalelsen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer