- For smarte til å være samer

Skogeierlag anmeldes for rasisme.

REINDRIFT: Da kronprinsparet var på offisielt besøk i Finnmark, fikk de lære seg litt om reindrift. Nå anmeldes et skogeierlag for rasisme mot samer. Arkivfoto: Lise Åserud/SCANPIX
REINDRIFT: Da kronprinsparet var på offisielt besøk i Finnmark, fikk de lære seg litt om reindrift. Nå anmeldes et skogeierlag for rasisme mot samer. Arkivfoto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rørosbygdene skogeierlag anmeldes for rasisme for uttalelser om at samer i Rørosregionen er for intelligente til at de kan være urfolk, og at de bør gentestes.

I en fersk høringsuttalelse om Samerettsutvalgets innstilling hevder Rørosbygdene skogeierlag at de som er reindriftsutøvere i Riast/Hylling reinbeitedistrikt, umulig kan være urfolk i henhold til ILO-konvensjonen, skriver Adresseavisen.

Utdannelse

Navngitte familier nevnes og omtales som «mennesker med meget høy intelligens (en IQ som går langt over andre familier i bygda) en stor del av dem med universitetsutdannelse bak seg».

Videre heter det blant annet: «Vi som bor i samme bygda som disse menneskene, har selvfølgelig store problemer med å akseptere at de tilhører en urbefolkning. Disse urmenneskene driver i dag en ren industrialisert reindrift. Gentester bør fremskaffes.»

Sjokkerende

Lederen av SOS Rasisme i Sør-Trøndelag Kenneth Fuglemo sier til Adresseavisen at uttalelsene fremstår som ren hets mot en folkegruppe.

- Det er både sjokkerende og skremmende at slike holdninger kan finnes i dag, sier Fuglemsmo, som står bak anmeldelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer