For større enheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med partileder Lars Sponheims EU-ja og vedtaket om en kommunereform i retning av færre og større kommuner, har Venstre rykket nærmere partiene som tradisjonelt må sies å være statsbærende, Ap og Høyre. Begge partier er for norsk EU-medlemskap og begge partier er for endringer i kommunestrukturen. Begge partier er dessuten pragmatiske og forholder seg til det politisk mulige. De iler langsomt. Nå kan begge regne med å ha Venstre-lederen med på laget i to viktige og kontroversielle spørsmål som splitter de to mest aktuelle regjeringskoalisjonene.

At Venstre-landsmøtet med knapt flertall stemte for en formulering om at det ikke ligger til rette for å starte en ny EU-debatt de nærmeste åra, betyr neppe at Venstre er et bastant nei-parti. Vedtaket var mer et forsøk på å unngå opprivende strid når spørsmålet likevel ikke er aktuelt. Verken de rødgrønne partiene eller Venstres foretrukne koalisjon – Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre – vil overleve som koalisjoner dersom spørsmålet om en EU-søknad kommer opp. Men ved å flagge sitt standpunkt så klart som han gjorde, bidrar Sponheim til å omgjøre Venstre fra et nei- til et ja-parti på noen års sikt.

Begrunnelsen for å tvangssammenslå kommuner er både praktisk og ideell. Bare større kommuner vil ha ressurser og kompetanse nok til å overta viktige deler av helsevesenet. Men samtidig vil lokaldemokratiet styrkes ved at større kommuner nødvendigvis må forvalte mer penger og velferd. Henvisningen til en styrket kommunehelsetjeneste har klare paralleller med den helsereform regjeringen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen arbeider med. Reformen går ut på å overføre store summer fra de statlige helseregionene til kommunene, slik at de blir bedre i stand til å drive forebyggende helsearbeid og avhjelpe en overbelastet statlig sykehussektor. Regjeringen har ikke knyttet dette til endringer i kommunestrukturen. Men Stoltenberg er neppe uenig med fisketurkamerat Sponheim. Det er heller ikke Høyre-leder Erna Solberg. For Venstre er ikke lenger det som er smått bare vakkert.