- For stort for lille Norge

Hilde Henriksen Waage slår fast at det er makta som rår, uansett hvor ærlig fredsrolle Norge ønsker å spille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Som jeg ser det, dreier dette seg om maktforhold mellom store og små land i internasjonal politikk. Norge hadde ikke flere enn to alternativer når det gjaldt Oslo-prosessen, enten å prøve å lage denne freden slik Israel ville, eller gi opp alt sammen. Men man kunne i ettertid ha vært mer åpen om hvor vanskelig det er å lage en fred, når det er en så sterk og en så svak part, sier Waage til Dagbladet.

Hilde Henriksen Waage


Født: 18. august 1959.Forsker og nestleder ved Institutt for fredsforskning (PRIO), har utgitt flere rapporter om Norge og Midtøsten-konflikten. Tilknyttet PRIO siden 1988.Dr.philos. i historie (1997) ved Universitetet i Oslo.

Dette er fjerde gangen hun kommer med et kontroversielt forskningsprosjekt om Midtøsten:

- Jeg har en lei tendens til å slå hull på gamle myter og knuse ikoner. Hver gang har det vist seg at det jeg fant, var helt annerledes enn det jeg trodde.

- Hvordan er det å gå løs på nesten vedtatte sannheter?

- Jeg har jo fått god hjelp av utviklingen i Midtøsten. Det er jo ikke blitt så mye fred.

- Ble Johan Jørgen Holst oppskrytt og overfokusert?

- Det ble skapt en voldsom atmosfære rundt Oslo-prosessen. Den ble framstilt som det rene eventyret. Holst fikk og tok sin del av æren. Det blir jo vanskelig å ha distanse og en kritisk holdning til ham når han døde under selve denne prosessen. Det tror jeg også forklarer hvorfor vi ikke har fått noen diskusjon om hans rolle. Vi har på en måte skapt oss selv en myte om Norge som et snilt land som står på like vennskapelig fot med begge parter og gir dem god mat i en god atmosfære.

- Hva kan vi lære?

- Vi kan i hvert fall lære at det er ekstremt vanskelig å lage en fred selv med de beste intensjoner. Og så tror jeg vi skal være litt mer realpolitiske og se hvilke begrensninger et lite land som Norge har når det gjelder å legge til rette for fred. Vi må skille mellom den meget spesielle Midtøsten-konflikten og andre konflikter. Konflikten mellom israelerne og palestinerne var et par nummer for stor for lille Norge, sier Hilde Henriksen Waage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer