- For stort søksmål

Wal-Mart saksøkes for 54 milliarder kroner av 1,6 millioner kvinner. Nå ber de ankeretten om nåde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnene er nåværende og tidligere ansatte som mener seg kjønnsdiskriminert ved å få mindre lønn og dårligere karrieremuligheter. Verdens største dagligvarekjede ber nå den føderale ankeretten i San Francisco om å revurdere saken.

- Våre 3500 butikker har ingen diskriminerende politikk overfor kvinner, og søksmålet er for stort til at vi kan håndtere det, heter det i en uttalelse fra Wal-Mart Stores Inc.

San Francisco-dommer Martin Jenkins ga i forrige måned klarsignal for det som blir USAs største søksmål noensinne. Ankeretten har ikke uttalt om den vil vurdere anmodningen fra Wal-Mart, melder nyhetsbyrået AP.

Større enn Norges økonomi

Det var Betty Dukes (54) som startet krigen mot varehus-giganten. For ti år siden begynte hun i Wal-Mart med en timelønn på 34 kroner. I likhet med utallige kvinnelige Wal-Mart-ansatte over hele landet opplevde hun at opprykkene og lønnsforhøyelsene gikk til menn.

Wal-Mart er USAs største selskap og hadde i fjor en omsetning på 1787 milliarder kroner. Til sammenligning var Norges brutto nasjonalprodukt 1531 milliarder. Familien som eier kjeden opptar fem av de øverste ti plassene på Forbes oversikt over landets rikeste. Nå frykter de gigantutgifter når 1,6 millioner kvinner går til sak mot dem og krever opp til 54 milliarder kroner.

<B>LAR SEG IKKE DISKRIMINERE: Betty Dukes (høyre) sammen med noen av de mange kvinnene som forlanger milliarder fra arbeidsgiveren.
<B>BILLIG SHOPPING: Kvinnelige ansatte ble henvist til bibelen for å forklare at de tjente mindre - mannen ble jo skapt først. En annen fikk høre at menn har familier å forsørge.