For stygg for retten?

Er denne hvite genseren et passende plagg for en meddommer i rettssalen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Nei, mente tingrettsdommeren, som skulle administrere rettssaken. Ja, mener Tilsynsutvalget for dommere, som nå har gitt tingrettsdommeren kritikk for å ha blandet seg opp i meddommerens genserbruk.

Stridens kjerne er en ensfarget genser i hvit bomull med lange armer og rund hals. Den har en ruglete overflate og er av merket Identity, kjøpt hos Cubus og nyvasket kvelden før rettssaken.

I følge meddommerens klage mente tingrettsdommeren at genseren ikke var i henhold til instruksen for meddommere. Han skal ha sagt at han ikke ville sette rett med meddommeren til stede, og at han ikke hadde sett maken til denne genseren noen gang.

Tingrettsdommeren bekrefter i sitt tilsvar til klagen at han reagerte på genseren som han «vil betegne som ei underskjorte». Han skriver om meddommeren at «han virket rett og slett ikke påkledd».

Tilsynsutvalget for dommere har ingen forståelse for tingrettsdommerens klessmak, og gir ham kritikk for å ha opptrådt i strid med god dommerskikk. Utvalget har forståelse for at ikke alle antrekk passer i retten, men understreker at det ikke er noen formelle krav til hva meddommere skal ha på seg.

«Mens fagdommere forutsettes å bære dommerkappe, fortrinnsvis med skjorte og slips hva angår de mannlige dommerne, er meddommerne, som trekkes fra sak til sak, representanter for «legfolket», og skal møte som sådan,» heter det i utvalgets vedtak.

Det trekkes ikke opp nærmere grenser for hva som anses som «pent dagligantrekk», men utvalget mener at genseren det er snakk om i denne konkrete saken tilfredsstiller de nevnte krav.

BILDEBEVIS: Dette bildet av den omstridte genseren er lagt ved klagen til Tilsynsutvalget for dommere.