T-BANEN: Den psykisk syke mannen ringte først inn en beskjed om at han skulle sprenge seg selv på t-banen i Oslo, men endret meldingene da han oppdaget at banen ikke var i drift nattestid. (Personene på bildet har ingen tilknytning til saken). Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug
T-BANEN: Den psykisk syke mannen ringte først inn en beskjed om at han skulle sprenge seg selv på t-banen i Oslo, men endret meldingene da han oppdaget at banen ikke var i drift nattestid. (Personene på bildet har ingen tilknytning til saken). Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- For syk til å klare å lage en bombe

Paranoid schizofren 27-åring lette etter bombestoff på apoteker og ble tatt av væpnet politi i t-banetunnel i Oslo. Kunne ikke dømmes til tvangsinnleggelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 27 år gammel norsksomalier som har fått diagnosen paranoid schizofren - den samme som Anders Behring Breivik - ble i forrige uke frifunnet for bombetrusler han framsatte i Oslo i fjor.

Påtalemyndigheten mente mannen skulle dømmes til tvungent psykisk helsevern, men fikk ikke medhold.

Natt til 15. november i fjor førte 27-åringens trusler til en stor, væpnet politiaksjon i Oslo.

Al-Qaida-trussel Mens han var tydelig ustabil, ringte han politiet flere ganger og sa at han hadde hydrogenperoksid i sekken, hadde tatt farvel med familien og skulle ta så mange som mulig med seg i døden ved å sprenge seg selv på T-banen i Oslo.

Klokka 05.20 oppdaget Oslo sporveier at mannen hadde lagt seg i t-banesporet inne i tunnellsystemet mellom stasjonene Carl Berner og Hasle. Der ble han til slutt pågrepet av de bevæpnede mannskapene, uten sprengstoff.

- Der og da var det ikke en reell fare for en bombesprengning. Men dette var skremmende, kanskje særlig for tjenestemennene som måtte inn i tunnellen og pågripe ham. De kunne ikke vite hva han hadde i sekken, sier statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød til Dagbladet.

Under en innleggelse ti dager tidligere hadde 27-åringen uttalt  at han ville «dø som en samurai eller som en al-Qaida» og at han kom til å få «poeng» for alle han tok med seg i døden. Legene ble så skremt at de valgte å bryte taushetsplikten for å varsle politiet.

- Opptatt av bomber I Oslo tingrett ble bombetruslene knyttet til en utrykning 30. juli 2010 til mannens leilighet . Der fant politiet en avskrift av en bombeoppskrift hentet fra nettet, med tittelen «How to make Acetone Peroxide». Funnet ble gjort samme måned som en rekke medier omtalte PSTs pågripelse av tre terrormistenkte som planla å bruke nettopp denne typen bombe, ofte kalt «Satans mor».

I avhør har 27-åringen forklart at han spurte etter hydrogenperoksid på apotek i Oslo.

- Når han er syk er han veldig, veldig opptatt av bomber. Da vi tok ut tiltale var vi klar over at truslene hans er i grenseland for å kvalifisere til tvungent psykisk helsevern. Men så dramatisk som situasjonen var for politiet, mente vi det var riktig å be om det, sier aktor.

- Ikke nok Men retten mente at bombetelefonene var et «rop om hjelp»,  at det ikke var noen reell fare for massedrap, og at leger og politiet burde være vant til å forholde seg til trusler fra psykotiske personer.

«Å laste ned en oppskrift på acetonperoksid som er lett tilgjengelig på nettet, og å spørre etter (...) en av komponentene på tre apotek er etter rettens mening ikke tilstrekkelig til å sannsynliggjøre at han faktisk hadde intensjon om å lage en bombe», skriver tingrettsdommer Janne Tennøe.

- Han var fascinert over at dette var mulig, men han gjorde ikke noe mer med det. Hans reaksjon når han er syk er å fable om bomber, sier mannens forsvarer, advokat Knut Øyvind Aursnes.

Retten trodde ikke 27-åringen hadde klart å lage sprengladninger, selv om han hadde skaffet ingrediensene.

«Det synes uansett lite trolig at tiltalte i sin psykisk syke tilstand og med dårlige kognitive evner faktisk ville ha vært i stand til å fremstille en bombe», heter det i dommen.

- Prisgitt psykiatrien Mannen er nå tvangsinnlagt på «vanlig» måte, viser stor framgang med medisiner og håper å snart være ute i samfunnet igjen.

- Han var svært syk, og en lang periode husker han knapt noe fra. Han husker såvidt selve pågripelsen, mer som en slags drøm. Men siden det har han vist veldig god respons på behandlingen, sier Aursnes.

Den sivile løsningen betyr at statsadvokaten ikke kan uttale seg eller klage hvis tvangen rundt 27-åringen opphører.

- Nå er vi prisgitt at dette følges opp av psykiatrien, og vi håper at den positive utviklingen hans der fortsetter. Men jeg ville foretrukket at han ble overført ved dom, siden vi i påtalemyndigheten har erfart at dette da foregår i litt mer kontrollerte former, sier Nina Harboe Jensen Søndersrød.

Påtalemyndigheten valgte å ikke anke dommen.