Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For syk til å møte i retten, men skal ha slått til igjen

Mannen er tiltalt for å ha lurt venner for 24 millioner. Han skal ha tatt opp nytt lån i norsk Nigeria-svindel etter at han var for syk til å møte i retten.

SVINDLET:  Raymond Strand og de tre andre mennene mener de alle er lurt av den tiltalte 55-åringen fra Horten. De er sjokkert over å høre at han skal ha tatt opp et nytt lån fra et nytt offer - mens han skulle ha sittet på tiltalebenken. Foto: Per Asle Rustad.
SVINDLET: Raymond Strand og de tre andre mennene mener de alle er lurt av den tiltalte 55-åringen fra Horten. De er sjokkert over å høre at han skal ha tatt opp et nytt lån fra et nytt offer - mens han skulle ha sittet på tiltalebenken. Foto: Per Asle Rustad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 55 år gamle Horten-mannen fikk legeerklæring og slapp å møte som tiltalt i retten og saken ble utsatt. I påvente av rettssaken skal en mann fra et lite sted i Buskerud lånt ham 400 000 kroner, uten å vite at mannen er tiltalt for å ha lurt venner og kjente for 24 millioner kroner.

Ville låne store beløp Horten-mannen skulle ha møtt i Sandefjord tingrett for å svare for den alvorlige tiltalen i februar, men den er utsatt.

Nå viser det seg at mannen i samme periode skal ha lånt 400 000 kroner av en mann med samme metode som i sakene han er tiltalt for. Politiet er kjent med forholdet. Buskerud-mannen skal ha sagt ja til å låne Horten-mannen ytterligere 1,5 millioner kroner. Men banken hans stanset transaksjonen og ba ham tenke seg om to ganger før pengene ble utbetalt.

Nektet å tro det - Mannen skal være glad for bankens snarrådighet. Beløpet han allerede har lånt ut må han regne som tapt, sier den lokale lensmannen på stedet til Dagbladet.

Dagbladet fikk opplysninger om det nye lånet Horten-mannen hadde fått og varslet lensmannen, som klarte å finne vedkommende långiver og advare ham. 

- Han fikk lese tiltalen, men likevel kunne han være villig til å låne ut mer penger til den tiltalte, forteller lensmannen.

Reagerer sterkt Horten-mannen er blant annet tiltalt for å ha svindlet en mann fra samme tettsted for ni millioner kroner. Mannen er sjokkert over å høre om 55-åringen.

- Dette viser bare at politiet skulle ha slått til mye hardere mot mannen da de hadde sjansen. Nå ordner han seg sykemelding så han slipper å møte i retten, mens han tydeligvis er frisk nok til å lure flere. Politiet har ikke gjort nok verken for å stanse ham eller finne pengene han har lurt oss for. Dette reagerer jeg sterkt på, sier mannen til Dagbladet.

Alvorlig tiltale Leder av Økokrimenheten i Vestfold politidistrikt, politiinspektør Jan Stapnes, sier han er kjent med den nye saken.

- Så lenge det ikke foreligger en anmeldelse, er det lite vi kan gjøre på dette stadiet. Jeg gjør naturlig nok mine tanker rundt dette, sier Stapnes til Dagbladet.

Politiinspektør Stapnes tok ut tiltalte mot mannen i januar måned for bedrageri av 24 millioner kroner og hvitvasking av 1,7 millioner. Gjennom en årrekke skal mannen ha lånt store beløp fra venner og bekjente. Metoden hans ligner, ifølge tiltalten, på Nigeriasvindel. 

Mannens forsvarer, advokat Per Kristian Hansen i Horten, sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere noen deler av saken.

Hele Norges coronakart