Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For syke til å lede

Tidligere finansminister Per Kleppe (80) skildrer i sin selvbiografi oppløsningen i Arbeiderpartiets ledelse før høyrebølgen feide Ap ut av regjeringskontorene i 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleppe viser til det som er kommet fram om at både statsminister Odvar Nordli og partileder Reiulf Steen i denne perioden led av depresjoner: «Vi hadde altså en statsminister og en partileder som begge var for syke til å lede partiet på en tilfredsstillende måte.»

Nordli bekrefter dette for egen del, og sier i dag at han var for syk til å være statsminister.

- For det siste året, 1980, var dette sant. Jeg hadde fryktelige hodesmerter som tok kreftene fra meg. Det var en migrene kalt Hortons syndrom. Men den diagnosen fikk jeg ikke før noen år etterpå, sa Nordli til Dagbladet i går.

Oppløsning

I sin selvbiografi «Kleppepakke» beskriver tidligere finansminister Per Kleppe rene oppløsningstendenser i Nordli-regjeringen som han satt i.

Landsfader Einar Gerhardsen var arkitekten bak at lederskapet i Arbeiderpartiet i 1975 ble delt mellom Nordli som statsministerkandidat og Steen, som ble partiformann, da det var aktuelt å gi Trygve Bratteli avløsning. Kleppe skriver at Bratteli ikke oppfattet at kompromisset også innebar at han skulle presses ut av statsministerstolen. Per Kleppe skriver at Bratteli ikke hadde fortjent en sånn avslutning.

«Det ble skjebnesvangert at Odvar Nordli og Reiulf Steen ikke {lsquo}trakk sammen'. I lange tider snakket de knapt sammen,» skriver Per Kleppe. Men det delte lederskapet malte gradvis både Nordli og Steen i stykker. Det gikk ut over styringen av bådelandet og av partiet. Så endte det også med katastrofevalget i 1981 som ga regjeringsmakta på 80-tallet til høyresida under ledelse av Kleppes erkefiende, Kåre Willoch.

Nordli sammenlikner i dag forholdet mellom seg selv og Reiulf Steen på 1970-tallet med forholdet mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg før Stoltenberg ble statsminister for tre år siden.

- Det var grupperinger rundt oss som posisjonerte seg og skapte konfliktene. Jeg kan ikke huske en konkret sak der Reiulf og jeg var uenige. Jeg kan tenke meg det må ha vært omtrent sånn for Thorbjørn og Jens også, sier Nordli til Dagbladet.

Problemene med det delte lederskapet økte etter valget i 1977. I stedet for samordning ble det maktkamp mellom delene av partiet: «Det førte etter hvert til en stadig mer tydelig svekkelse av partiet. Min oppgave som finansminister ble langt vanskeligere.»

Full oppløsning

Kleppe viser til Reiulf Steens egen bok «Maktkamp» i beskrivelsen av forfallet i partiet illustrert med avslørende brev som Steen skrev til møbelhandler Arvid Engen. «Det er et bilde av et parti der ledelsen er i full oppløsning,» skriver Kleppe. Etter det katastrofale kommunevalget i 1979 overveide Nordli å trekke seg, ifølge Kleppe.

«Vi visste alle at han brukte ulike slags midler for å få sove. Det kan forklare hans økende mangel på evne til å ta beslutninger. Det må i alle fall ha påvirket hans evne til å lede.»

Ifølge Kleppe forsøkte Odvar Nordli å skape «syndebukker» da han omdannet sin regjering i 1979. Gro Harlem Brundtland ble mot sin vilje sendt til Stortinget «for å lære». Reiulf Steen ble tatt inn i regjeringen, og LOs Ulf Sand avløste Per Kleppe, mot Kleppes vilje, som finansminister. Men verst synes Kleppe det var at Nordli tok Lars Skytøen inn i regjeringen. Skytøen hadde kjempet hardest mot Kleppes forsøk på å bremse lønnsglidningen.

<B>TILBAKEBLIKK:</B> Per Kleppe preenterte i går sin nye selbbiografi.