- For syke til å lede

Tidligere finansminister Per Kleppe (80) skildrer i sin selvbiografi oppløsningen i Arbeiderpartiets ledelse før høyrebølgen feide Ap ut av regjeringskontorene i 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kleppe viser til det som er kommet fram om at både statsminister Odvar Nordli og partileder Reiulf Steen i denne perioden led av depresjoner: «Vi hadde altså en statsminister og en partileder som begge var for syke til å lede partiet på en tilfredsstillende måte.»

Nordli bekrefter dette for egen del, og sier i dag at han var for syk til å være statsminister.

- For det siste året, 1980, var dette sant. Jeg hadde fryktelige hodesmerter som tok kreftene fra meg. Det var en migrene kalt Hortons syndrom. Men den diagnosen fikk jeg ikke før noen år etterpå, sa Nordli til Dagbladet i går.

Oppløsning

I sin selvbiografi «Kleppepakke» beskriver tidligere finansminister Per Kleppe rene oppløsningstendenser i Nordli-regjeringen som han satt i.

Landsfader Einar Gerhardsen var arkitekten bak at lederskapet i Arbeiderpartiet i 1975 ble delt mellom Nordli som statsministerkandidat og Steen, som ble partiformann, da det var aktuelt å gi Trygve Bratteli avløsning. Kleppe skriver at Bratteli ikke oppfattet at kompromisset også innebar at han skulle presses ut av statsministerstolen. Per Kleppe skriver at Bratteli ikke hadde fortjent en sånn avslutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer