Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Før tenkte man at offeret var passivt, og at gjerningsmannen var dyrisk

- Slik ser ikke verden ut lenger, sier Oslo-politiet under pressekonferansen om voldtekter i hovedstaden.

NY RAPPORT: Analytikerne Marianne Sætre (t.v) og Veslemøy Grytdal i Oslo Politidistrikt har gått gjennom alle de  anmeldte voldtektssakene i Oslo i fjor. Sammen med visepolitimester Sveinung Sponheim og politiinspektør Hanne Kristin Rohde legger de nå fram de nye tallene i den omfattende voldtektsrapporten. Foto: Espen Røst / Dagbladet
NY RAPPORT: Analytikerne Marianne Sætre (t.v) og Veslemøy Grytdal i Oslo Politidistrikt har gått gjennom alle de anmeldte voldtektssakene i Oslo i fjor. Sammen med visepolitimester Sveinung Sponheim og politiinspektør Hanne Kristin Rohde legger de nå fram de nye tallene i den omfattende voldtektsrapporten. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Oslopolitiet har nettopp lagt fram sin lenge varslede voldtektsrapport: «Voldtekt i den globale byen. Endringer i anmeldte voldtekter og seksualkultur i Oslo».

Det er femte gangen Oslo-politiet legger fram en slik rapport, sist var i 2007.

Senioranalytiker og hovedansvarlig for rapporten, Marianne Sætre forteller at det i fjor ble anmeldt 186 voldtekter i Oslo.

- Det som anmeldes er bare toppen av isfjellet. Vi regner med at bare mellom 10 og 15 prosent av alle voldtekter blir anmeldt, sier hun.

- Et generasjonskifte Sætre mener rapporten avdekker at det er endringer i mønsteret og typen voldtekt i Oslo. Langt flere er festrelaterte, mener hun.

- Det er et generasjonsskifte i den seksuelle kulturen. Vi skjønner ikke hva som skjer med de unge. Utslagene fra denne kulturen fanges inn i voldtektsmaterialet, sier hun.

Det spesielle er kvinners mer aktive seksualitet, mener Sætre. Hun forteller at man ikke nødvendigvis lenger kan kategorisere offer og overgriper som passiv og aktiv.

- Før tenkte man at offeret var passivt og nær sagt aseksuelt, og at gjerningsmannen var dyrisk. Slik ser ikke verden ut lenger. Jenter er mer aktive, og dermed mer med på krenkelsene.

Men nettopp dette gjør det vanskeligere for politiet å skille mellom hva som er voldtekt og ikke, mener hun.

- Makt og tvang har fått en annen form, og dermed er det blitt vanskeligere å forholde seg til voldtekter juridisk med rettssystemet som instans, sier Sætre.

Flest festrelaterte voldtekter Politianalytikernes rapport har delt materialet inn i fire hovedgrupper:

33,3 prosent av de anmeldte voldtektene i fjor var festrelaterte:

- Dette er den største kategorien, og her er det som oftest konsumert alkohol, sier Sætre, under presentasjonen.

Hun forteller videre at 25,3 prosent av voldtektene er relasjonsbaserte:

- Her vil det typisk handle om voldtekter i nære relasjoner som kjæresteforhold eller i ekteskapet, forteller analytikeren.

20,4 prosent av voldtektene er sårbarhetsvoldtekter:

- I denne kategorien finner vi grupper som narkomane, prostituerte eller psykiatriske pasienter, men dette er en veldig sammensatt gruppe, sier Sætre.

12,9 prosent av de 186 anmeldte voldtektene i oslo i fjor var overfallsvoldtekter.

- 66 prosent av alle voldtekter skjer i private hjem. Dette gjelder også dersom gjerningsperson og overgriper ikke kjenner hverandre, forteller Sætre.

Samtidig forteller hun at sammenlignet med andre store byer i Norge, er ikke Oslo spesielt utsatt.

Stygg voldtekt Det er analytikerne Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal i Oslo Politidistrikt som har gått gjennom de 186 anmeldte voldtektssakene i Oslo i fjor.

Dagbladet forteller i dagens papiravis om «Anita»(26) som hevder hun ble utsatt for en stygg voldtekt på et nachspiel, nyttårsnatta i 2008. Men politiet henla saken før de hadde mottatt rapporten fra voldtektsmottaket, og uten å ha avhørt den påståtte gjerningsmannen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!