12 ÅR SIDEN: Da Kristy var i tenårene, introduserte den daværende kjæresten hennes henne for metamfetamin. Nå har hun gått uten i ti år. Foto: Privat
12 ÅR SIDEN: Da Kristy var i tenårene, introduserte den daværende kjæresten hennes henne for metamfetamin. Nå har hun gått uten i ti år. Foto: PrivatVis mer

For ti år siden fikk Kristy (31) nok av metamfetamin: - Jeg så meg i speilet den morgenen og gråt. Jeg var tynn, stygg og ulykkelig

31-åringen har vært rusfri siden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Husker dere meg? Vel... I dag feirer jeg at jeg har vært uten crystal meth i ti år!!! 10 ÅR!!!! 8-8-2016».

Slik starter Kristy Ehrlich (31) et personlig innlegg på bildeforumet Imgur. I løpet av den siste uka er det sett av over 400 000 mennesker. De fleste av dem er totalt ukjente for henne, men de legger fortsatt igjen lovord i kommentarfeltet. «Jeg har aldri vært så stolt av en jeg ikke kjenner», skriver en bruker.

Innlegget starter med bildet som ligger øverst i denne saken. Det ble tatt da Ehrlich var 19.

Det var hennes daværende kjæreste som introduserte henne for metamfetamin.

«Jeg var en dritt»

«19 år gammel.. Jeg trodde jeg var den kuleste i verden. Dette var to år før jeg slutta. Jeg veide rundt 45 kilo. Jeg var en dritt. Jeg stjal fra vennene mine for å kunne kjøpe narkotika. Jeg stjal fra familien min for å kunne kjøpe narkotika. Jeg løy. Var utro. Såret veldig bra mennesker. Stefaren min var den eneste som var igjen da jeg slutta. Ingen trodde på meg lenger. Det var.. en veldig vanskelig tid».

I DAG: I oktober fyller Kristy 32. Slik ser hun ut ti år etter at hun sluttet med metamfetamin. Foto: Privat
I DAG: I oktober fyller Kristy 32. Slik ser hun ut ti år etter at hun sluttet med metamfetamin. Foto: Privat Vis mer

Nå, tolv år seinere, markerer hun et viktig tidspunkt i livet.

«I dag er den siste gangen jeg kommer til å feire jubiléet mitt. Det har gått ti år og jeg er klar for å la fortid være fortid. Jeg er ikke lenger en eks-narkoman. Jeg er ikke lenger i behandling. Denne høsten skal jeg opp på scenen og få en «bachelor of science» som jeg kan legge til i regnskapet», skriver hun i inlegget.

- Jeg var tynn, stygg og ulykkelig

Men selv om Kristy Ehrlich i dag kan være glad for og stolt av å ha kommet seg ut av det, har ikke det vært de dominerende følelsene opp gjennom.

- For ti år siden var jeg redd, forteller hun til Dagbladet.

Hun ringte moren sin med tårer i øyenene, fortalte at det ikke gikk bra og at hun ikke visste hva hun skulle gjøre.

- Hun gikk rett på sak og sa 'Se deg i speilet, Kristy. Se på hva du har blitt og når du ser det, kommer du til å skjønne hvorfor du er der du er'. Og jeg gjorde det. Jeg så meg i speilet den morgenen og gråt. Jeg var tynn. Stygg. Ulykkelig. Jeg var ingen ting. Jeg var ikke til nytte for noen, sier hun til BBC.

Tok opp studiene, giftet seg og fikk en datter

Årene som fulgte var både tøffe og fine. Hun kom seg bort, skaffet seg en hund og fant kjærligheten.

HUNDEN: «Rockdog reddet livet mitt. Han fylte ti år 4. juli. Jeg fikk ham et par dager etter at jeg hadde slutta. Jeg så ham inn i øyene og sa at jeg kom til å leve livet mitt for hans del. Den kjærligheten og bekrefelsen han ga meg da jeg var helt alene de første månedene, er noe av det beste jeg har opplevd», skriver Kristy på Imgur. Foto: Privat
HUNDEN: «Rockdog reddet livet mitt. Han fylte ti år 4. juli. Jeg fikk ham et par dager etter at jeg hadde slutta. Jeg så ham inn i øyene og sa at jeg kom til å leve livet mitt for hans del. Den kjærligheten og bekrefelsen han ga meg da jeg var helt alene de første månedene, er noe av det beste jeg har opplevd», skriver Kristy på Imgur. Foto: Privat Vis mer

Sammen haiket de blant annet rundt i USA, og det var på mange måter den turen som gjorde at Kristy Erlich bestemte seg for å ta opp studiene igjen.

- Jeg droppa ut av skolen i sjette klasse, så at jeg i dag er et semester unna å bli ferdig med utdannelsen min er helt fantastisk. Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg hadde aldri forestilt meg dette. Jeg har ikke engang vitnemål fra videregående, jeg bare gikk til universitetet da jeg var 24 og spurte om jeg kunne ta en plasseringstest. Da jeg haiket dro jeg innom univeristetet i Santa Barbara og det var der jeg bestemte meg for at jeg en dag skulle fullføre skolen. Men det tok mer enn to år før jeg kom inn på community college (tilsvarer de to første årene av en bachelorgrad journ. anm.). Jeg ante ikke at jeg kunne være som dette.

Etter å ha fullført community college, gikk hun to år på universitetet. Denne høsten er hun ferdig med en «bachelor of science». Hun har også giftet seg og har en datter på fire.

- Jeg føler meg veldig bra. Jeg er så glad for at jeg har kommet meg dit jeg er i dag.

DATTEREN: «Dette er datteren min. Hun fylte nettopp fire år. Jeg elsker henne mer enn jeg noen gang kunne ha forestilt meg. Jeg kan ikke tro at jeg er i stand til å holde henne i live og holde henne frisk og lære henne om ulike ting», skriver Kristy om datteren. Foto: Privat
DATTEREN: «Dette er datteren min. Hun fylte nettopp fire år. Jeg elsker henne mer enn jeg noen gang kunne ha forestilt meg. Jeg kan ikke tro at jeg er i stand til å holde henne i live og holde henne frisk og lære henne om ulike ting», skriver Kristy om datteren. Foto: Privat Vis mer

Beslagla 100 kg i fjor

Ifølge Folkehelseinstituttet likner både amfetamin og metamfetamin på kokain og ecstasy i form av virkning.

De skriver videre at det ikke finnes noen motgift mot amfetaminliknende stoffer. Derfor behandler man langvarig misbruk ved å gjennomføre psykiske og sosiale tiltak, noen ganger i form av innleggelse.

Både amfetamin og metamfetamin er avhengighetsskapende stoffer som kan medføre psykotiske reaksjoner som akutt schizofreni.

I Norge ble det i fjor beslaglagt 100 kg metamfetamin og 491 kg amfetamin. I totalt omfang er det det største beslaget som noen gang er gjort.